Посвири на мен. Твой съм.

Всичко започва през 2008 г. в Бирмингам, Великобритания. Люк Джеръм – мултидисциплинарен артист, ходи всеки уикенд в кварталната обществена пералня. Среща едни и същи хора, но забелязва, че никой не общува с никой. “Изведнъж проумях, че в градовете има стотици от тези невидими общности, които редовно прекарват накакво време заедно – в тишина!”, споделя Люк. “Да поставя пиано на публично място беше моето разрешение на този проблем, за да изиграе ролята на катализатор за разговори и за промяна на динамиката на самото място. Място, на което хората да се срещнат за първи път около пианото.”

Така се ражда проектът “Посвири на мен. Твой съм.”  Петнадесет пиана са разположени на различни места в Бирмингам за три седмици, като се предполага, че поне 140 000 души са свирили или слушали импровизираните концерти. От тогава до сега над 1500 пиана са изниквали на неочаквани места в 50 града на света.

Люк, с подкрепата на местните власти, културни институции и спонсори, успява да създаде неповторими изживявания за над 8 000 000 граждани по света. От специално организираните партита за декориране на пианата, през възможността да изявиш скрит талант, просто да послушаш музика в забързаното ежедневие, да се позабавляваш със семейството си или да създадеш такова (няколко двойки, които се запознават около пианото, вече са женени) до щур купон в центъра на града.

“Пианото на хората” става елемент на градската среда, който сближава, обединява, усмихва, разтоварва.

Making2


2

3

4

5

6

7

1

От къде се намират толкова инструменти ли? Само в Лондон на година се изхвърлят стотици пиана в добро състояние. Люк ги събира и разпраща по градовете, включени в инициативата. За да им бъде даден нов живот, инструментите се редекорират от самата местна общност, а след приключване на кампанията се подаряват на училища и културни центрове.

На някои от тези пиана са свирили Алиша Кийс, Джейми Кълъм (джаз изпълнител) и дори кметът на Ню Йорк Maйкъл Блумбърг (2002-2013).

За изживяването Джейми Кълъм споделя: “Толкова проста концепция, а изважда най-доброто у хората. Напомня ни за странните и красиви неща, които ни се случват ежедневно. Имах едно от най-запомнящите си изживявания да свиря под Сакре Кьор в Париж на старо пиано пред няколкостотин човека”. За Майкъл Блумбърг участието в инициативата също е вълнуващо – “Изведнъж просто няма значение дали си виртуоз от световна класа като Бетховен или момче, което е вземало уроци само една година като Блумбърг – просто сядаш и оставяш пръстите да говорят”.

Всяко отделно пиано е произведение на изкуството, отразяващо настроението на отделния град и неговите хора. Насладете се на част от феерията цветни пиана по-долу или на фейсбук страницата на проекта.
23_piano01
1517730_1064604053591123_743428165066893450_n
canary-wharf-arts-and-events-play-me-im-yours-9-741x417_jpg
Luke-Jerram_14
SAMSUNG
play-me-2
playmeimyours1playmeimyours2playmeimyours3playmeimyours4playmeimyours5playmeimyours7playmeimyours8playmeimyours9playmeimyours10playmeimyours14playmeimyours15playmeimyours16play-me-im-yours-covington

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!