Сателитни снимки от мисията Коперник Сентинел-2 разкриха нови колонии императорски пингвини

Сателитни снимки от мисията Коперник Сентинел-2 донесоха обнадеждаващи и добри новини на учените от британското проучване на Антарктида относно колониите от императорски пингвини.

Коперник Сентинел-2 е двусателитна мисия, създадена специално за предоставяне на богатство от данни и изображения, които са от особено значение за програмата Коперник на Европейската комисия. Сателитите, като мисията Санител-2 осигуряват глобално покритие, а данните осигуряват добра информираност за здравето и поведението на планетата и за непрекъснатото влияние на климатичните промени върху нея.

Съвсем скоро сателитни снимки от мисията дадоха повод да се разгласи една хубава новина, а именно, че колониите с императорски пингвини всъщност са с около 20% повече отколкото учените смятаха досега.

Глобалната криза с климатичните промени оказва изключително тежко влияние върху пингвините, тъй като те са особено уязвими от измененията и най-вече затоплящите се океански води, които топят морския лед, където те живеят и се размножават.

Учените в последните години разтревожено следят размножаването на императорските пингвини и отчитаха спад на колиниите им. Добрата новина, която скоро беше оповестена в “Дистанционно изследване на екологията и опазването“, разкри 11 нови колонии, три от които са били идентифицирани, но никога не са били потвърдени.

След откритието беше съобщено за официално преброяване на 61 колонии на целия континент.

Макар пингвините да са твърде малки, за да излязат на сателитни изображения, то гигантски петна по леда от пингвинови изхождания, известни като гуано, са лесни за разпознаване от учените при разделителна способност от 10 мегапиксела, която предлага мисията Коперник Сентинел-2.

Снимка: ESA

Чрез проследяването и локализирането на петната по леда учените успяват да намерят и проследят популяции из целия континент.

Водещият автор и географ на Британското антарктическо проучване (БАН) – Питър Фретуал сподели, че “това е вълнуващо откритие” и добави: “Новите сателитни снимки на бреговата ивица на Антарктида ни позволиха на открием тези нови колонии.

Резултатите от сателитните снимки все пак остават един много съществен момент за наблюдение на въздействието на промените в околната среда върху популацията на императорските пингвини.

За съжаление, новооткритите колонии все още са под огромна заплаха, тъй като по-голямата част от тях са в краищата на гнездото на императорите – места, които могат да бъдат изгубени, докато климатът продължава да се затопля.

______________

*Заглавна снимка: Martin Wettstein on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!