Писмо до десните партии

 Писмо до десните партии ( или поне с претенции за такива)

Не знам как да се обърна към Вас, затова ще карам направо:

Пише Ви десен избирател. На 30 години. Който през последните 7-8 години активно се вълнува от политика. Толкова активно, че, вие, лидерите в център-дясно, влязохте в живота ми без да ме познавате. Гледах новини като луда, четох анализи, коментари, статусите Ви в социалните мрежи, дебатите на кандидатите Ви за президенти, четох законопроекти, мониторингови доклади на ЕК за правосъдие и вътрешен ред, изгледах стотици или хиляди, не знам вече, Ваши интервюта във всякакви телевизионни студиа и предавания, надявах се, вярвах, вълнувах се, протестирах, ядосвах се, бях гневна, после отчаяна, после пак се хващах за някаква мъглява надежда, гласувах, винаги гласувах, разочаровах се, търсех Ви оправдание, за пред мен, за да мога да се накарам пак да изляза да гласувам. Защото така трябва, защото съм избрала да живея тук и някак се чувствам задължена да упражня правото си на глас, защото “не мога да изисквам, ако не съм упражнила гласа си”, “нямам право да недоволствам, ако съм била апатична”… и т.н., и т.н. “Клъвнах” на много харизми, обещания, дар слово, бях си повярвала, че съдебната реформа ще се случи, ама истинска, смислена и работеща, не успиваща ни и удовлетворяваща този или онзи, само не справедливостта и истината. Почти бях повярвала, че няма да “отлепите” от земята и да загубите сетивата си на тема: кой е избираем кандидат и кой е обиден най-много за тези, които са ти гласували доверие. Утопично вярвах, че ще си научите уроците, че ще си излекувате политическото късогледство и егото си, което, за съжаление, при повечето от Вас придоби уродливи форми. Очаквах, че най-сетне ще спрете да се делите на повече дясно, по-малко дясно, автентично дясно, традиционно, мое и твое и какво ли не, а Вие толкова се фрагментирахте, че почти всяко българско мъжко име е име на десен лидер. Разчитах на елементарен разум, който да Ви прошепне да не търсите политическия враг помежду си. Надявах се, че няма да се държите като комсомолци, които наричат “тъп” всеки, който доброжелателно Ви посочи грешка или кофти постъпка. Наивно мислех, че няма да подминавате със снизходително високомерие всички, които искат да гласуват за Вас и именно затова са най-критични точно към вас. Очаквах повече принципи и по-малко нагаждачество. Надявах се да спрете с горделивостта, с удобната поза на сърдито дете, което се чувства неоценено и неразбрано от избирателите си, от объркващите, противоречиви послания и от инатливото упорство. Силно се надявах да не се лишавате от електорат само защото харесва паметника на Самуил или не харесва музиката на Веселин Маринов. Разчитах, че ще спрете полета на онези, които превърнаха думата “депутат” в кофти, заради няколко мозъчни недоразумения, алчност, овчедушие, елементарен селски тарикатлък и откровена тъпотия. Надявах се, че най-големият ви проблем няма да е другарчето, седящо малко по-вдясно или малко по в центъра, а онези представители на задкулисието, които развявате като байрак само по време на избори.

Е, не се справихте. Толкова не успяхте, че от боричкания и самозабравяне зорлем направихте един човек, който щял да лети, моля Ви се, с военния самолет Спартан (сиромахомилството rules!), за да пести пари, президент. Толкова се провалихте, че изобщо не изключвам опцията след изборите да се озовем в ситуацията от 2013 и да се питаме: “къде сбъркахме?”. Така сами си го направихте, че няма и 4 години, след онзи злополучен 14 юни на 2013, а БСП пак се представят за алтернатива, силни са и имат самочувствието и амбицията да са първа политическа сила на избори. (За такова разцепено и жалко дясно Корнелия Нинова не си е мечтала дори и пред паметника на Тато). Толкова се издънихте, че Мая Манолова е омбудсман и с гласовете на някои от Вас. А Марешки, с обещания за достъпни хапчета и евтин бензин, ще получи, според социолозите, около 6% на предстоящите избори. Толкова се осра*те, че много от нас, които си търкахме подметките на паветата през 2013, без политически амбиции, а заради едно по-смислено настояще, днес се питаме: струваше ли си, чудим се какво стана със “сенките, които раждат чудовища” и как точно се преборихте със задкулисието, докато си мерите рейтингите и се карате помежду си… Толкова прецакахте работата, че Каракачанов има по-висок личен рейтинг (пак според социолозите) от почти всички Ви, а, според някои проучвания, от всички лидери вдясно. Толкова еднотипни грешки повтаряте, че очаквам да обясните това с народа, който е прост и не ви оценява, с тежката зима, с пропаганда, с какво ли не, само не и с поглед навътре, самоирония и самокритика. Толкова се лутате от тежката снобария до народняшкия флирт с избирателите си, че се изгубихте генерално по пътя. Толкова сте зле, че трябва всеки ден да благодарите на левите, на Корнелия Нинова, на Таско Ерменков, Жельо Бойчев и сие, че не могат да излязат от битово-еснафските си, евтини заигравания и заплахи за “режим на тока”, обещания за “светло бъдеще”, чрез дране на кожата на “злите” богати и обещания от типа: “ще се боря за прираста на населението” (как, за Бога, как, страх ме е да си помисля) и “да станем отново 8-9 милиона (очевидно 1 милион е пренебрежимо малък брой за широкия размах на българските социалисти). Всеки ден трябва да им благодарите и за овехтелите лозунги, и за втръсналите, изхабени лица, и за нафталиненото разбиране за политика, че на техния фон даже понякога изглеждате модерни. Толкова много претенции за дясно, а накрая никой вдясно не ми импонира на 100 %. Толкова много глупости, проиграно доверие и излъгани надежди, че вече не искам да съм информирана, не ми се гледат новини и сутрешни блокове и не искам да знам какъв е новият Ви, ултрамодерен, гига оригинален статус в социалните мрежи, в който се обиждате сами помежду си, не желая да знам нищо за политическия ни живот и за поредния напън вдясно. И нямате никакво оправдание за това. Сами проиграхте много исторически шансове.

Всичко това Ви го пише един десен избирател. Който много искаше да Ви вярва, даже на няколко пъти му се случи. Повече не мога. Дори ми е леко на душата, че абсолютно доброволно направих своя информиран избор – да не се интересувам повече от неясните ви, объркващи послания, да не очаквам нищо и да не се надявам. За БСП, Патриоти и Марешки няма как да гласувам, не съм всеядна, нито имам резервни принципи и схващания, ДПС няма смисъл да ги споменавам, а Вие, мили ми десни, сами си го направихте. И не, не всеки, “койт’ не скача, е червен”, колкото и да не можете да го проумеете, някои просто повече не искат да скачат с вас. Вече съм осъзнато непредставена политически. И знаете ли какво? Дадох си сметка, че това вече не ми тежи и не ме натоварва. По-щастливо ми е. Ако някога се осъзнаете – добре, ако не – ще се справим и без вас.

Вместо довиждане, ще Ви кажа: “Catch me if you can!*”,

Един десен избирател

*Catch me if you can!” – Хвани ме, ако можеш“, американски филм с режисьор Стивън Спилбърг и участието на Леонардо ди Каприо и Том Ханкс.
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

20 Коментари

 1. Позволявам си коментар тук само поради факта, че моята скромна особа е спомената. Нямаше да го направя, ако възрастта й беше с още поне две десетилетия по-голяма. Щеше да е естествено едно такова разочарование. Но, когато губиш тридесетгодишните, независимо от техните политически убеждения, когато не си направил (без разлика от партия лява или дясна) така, че това дете (позволявам си от размера на възрастта си това обръщение) да няма алтернатива – става страшно. Страшно, защото са я излъгали. Още по-страшно, защото си станал съучастник (волен или неволен) в промиването на мозъка й като малка. Защото няма как това момиче да знае какво е било до 1989 година (била е на три години), но с гузно мълчание си допуснал самозванци (същите, които убиват днес вярата й в самите тях) да изкривят действителността точно до обратното

  1. Господин Ерменков, позволявам си да Ви отговоря, не защото се обиждам от епитетите и етикетите, които, Вие, традиционно лепите. “Промитият ми мозък” се ласкае от точно тази оценка, направена точно от Вас. Заради такива коментари се ядосвам още повече на десните. Че позволиха доброволно да оригиналничите и да развивате екзистенциални тези на техен и наш гръб. “Промитият ми мозък” никога, запомнете – никога, няма да припознае българското ляво за алтернатива и на най-фрагментираното и жалко дясно. Точно както в онзи виц: “една жена, която била много огорчена от съпруга си-левскар, го попитала: ти май обичаш Левски повече от мен? А той й отговорил: аз и ЦСКА обичам повече от теб.” Та и аз така. Аз, 30-годишната, може никога да не гласувам, но няма да “клъвна” на хора, които ме плашат с режим на тока, а гласуваха Пеевски да стане председател на ДАНС. Колкото и да са кофти десните. И, между другото, Вашата партия ми дължи едни кецове – заради лидера Ви (и бившите, и настоящия) и хора като Вас, аз, “лумпенката”, с “промит мозък”, ги скъсах на паветата, протестирайки срещу: “Гласувайте ЗА Пеевски или правителството пада”. Може и да не помня какво е било преди 89-та, но никога няма да забравя 14 юни 2013.

   1. И пак опираме до това, че много млади хора са слушали глупости за социализма. Не че нямаше такива, но който е живял по това време, дори само пред себес и, тайнияко от други “десни”, няма как да не признае, че през този така наречен комунизъм, хората бяха задоволени. Да, имаше режим на тока, да нямаше банани и киндер яйца в магазините, но с риска да повтаряме едни и същи неща ще кажа пак, че нямаше гладни хора, нямаше хора умиращи защото нямат здравна осигуровка, вски имаше апартаменъ, къща, вила, а в много случаи и трите. Всека година хората ходеха на почивка. Хайде сега направяте съпостваката! Все пак сте умни и красиви, а ние сме тъпи и грозни и си спомняме, че до 1989 година, живота за обикновения човек беше по-добър, а дали капитализма или социализма е по-добър не ми дреме, когато децата ми сега няма какво да ядат, защото със 600 лева заплата 3 деца не се хранят нормално. И не говоря за банани, шоколади и бонбони. Също така през месец сме на режим на тока след като ни го спрат, защото под 150 лева ток няма как да паднем и сметката е ясна. Таке че не ми говорете глупости за социализма и тук!

    1. Калине, какво му беше хубавото на соца бе! Точно такива като теб лъжат младите! Млади хора, нищо, нищичко не беше хубаво при соца. Ни режима на тока, ни сигурността. И престъпления си имаше, и обири, и кражби, но телевизията с двете програми, радиото (и то с две) и вестниците не обелваха и дума за тях. Никой не умираше, щото нямаше здравна осигуровка, но в болниците мряха като мухи, щото нямаше апаратура и имаше три антибиотика – ампицилин, еритран и доксициклин. Ако си алергичен – мреш! Ако не ти действа – мреш! За бананите и портокалите, отпускани веднъж годишно по 2 кг за Нова Година и за магазините с празни рафтове няма изобщо да говоря, май това и вие го знаете. Виж, имаше нещо, дето сега го няма. Казваше се “КОРЕКОМ”. Съкращение на нещо на френски, ама ние си го знаехме като “КОРЕкция на КОМунизма”. Валутни магазини. Веж, там имаше всичко, но само за тези, които имаха западна валута. Омразната, гнила капителистическа валута, с която можеш да имаш всичко! Ако ви разправят, че при соца всички са били равни, не вярвайте! Народът се делеше на имащи валута и нямащи валута. Имащите бяха тираджиите, моряците, екипажите от БГА “Балкан” и разбира се, висшите кадри на БКП.

     Но всички тези материални неща не бяха толкова важни. Това, което най-много го нямаше, беше СВОБОДАТА! Да говориш каквото мислиш, да пътуваш където пожелаеш, да живееш където искаш – имаше жителство, ако си от Пловдив, не можеш са живееш в София. Или във Варна. И най-важната свобода – да разполагаш със себе си. Всеки момент, ако си неудобен за нещо на властта, можеше да те извикат за справка и повече никой да не чуе за теб. А близките ти биваха съветвани да не питат, щото и те могат да изчезнат… Да не говорим, че всички момчета не разполагаха със себе си в продължение на две от най-хубавите им младежки години – трябваше да служат в армията. Две години (за тези, пратени във флота – три) от живота им, прекарани сред простотиите на тъпи офицери и още по-тъпи сержанти и старшини. (Да не се бъркат тези офицери с гордия офицерски корпус, водил славната ни армия в безброй победи във войните в началото на миналия век! Нямат нищо общо! Онези са били високообразовани и горди патриоти, а тия през соца бяха комунистически мекерета, служещи не на народа си, а на една родоотстъпническа партия. Един от тях скоро ни стана президент!)

     Каквото и да ви говорят, мили млади хора, човек без свобода не е човек. Нещо друго е, роб, добитък, животно, но не е човек. По време на соца цялата страна беше превърната в концлагер – оградена от бодлива тел с щиповете навътре и пълна не с хора, а със затворници, концлагеристи.

     1. Ne lajete mladite.prez socializma beha zle samo marzelivite I kriminalnite.ti kade otide sega kato nema dranici a.nekadarnik tova e tvoeto ime.sega shtqhte da ste na kvartira ka to cqla evropa.a ne da jiveete v sobvstveni jilishta komunisti4eski.

  2. Таско Ерменков е назначен за секретар, отговарящ за сътрудничеството и кооперирането в генералното консулство на НРБ в Западен Берлин, пост, който заема от декември 1987 г. Дейността му е под прикритието на търговско-икономическата служба към българското консулство. В резидентурата в Берлин получава псевдоним на оперативен работник „РАДУЛОВ”.
   В резидентурата отговаря по доставянето и обработката на информация по Турция, сътрудничеството на Гърция с ФРГ, отношението ѝ с другите страни-членки на НАТО. Следи позициите на страните-членки на НАТО на Виенските преговори и тяхното отношение към процесите на демократизация и преустройство в социалистическите страни, както и сесиите на висшите ръководни органи на НАТО.

   Атестации: Не успя да придобие данни от ръководените източници
   Оценките на работата му като разузнавач в този период също носят известна доза критичност. В атестацията му от 1988 г. е записано:
   „Основна слабост на оперативния работник [Таско Ерменков] е липсата на документални материали по основните разузнавателни страни и все още непълното използване на предлагания в града [Берлин] книжен пазар. (Не е чел вестници и книги, завалията Таско! б.м.) Не успя да придобие данни от ръководените от него източници (книжарниците и библиотеките, б.м.). Може да му се препоръча да повиши своята оперативна активност, особено в организационната работа, да разширява оперативния си кръгозор, да бъде по-тактичен в общуването и да проявява повишен самоконтрол и по висока организираност.”
   „Капитан Ерменков следва да насочи усилията си за активна и резултатна работа по изпълнението на поставените му задачи. Необходимо е да проявява повече самокритичност и самовзискателност. Нуждае се от компютърна подготовка за поддържане на електронна поща”, е посочено в друга оценка за работата му в РУ-ГЩ през 1989 г.

   Скандал за купуването на един „Фолксфаген”
   През пролетта на 1990 г. става ясно, че търговско-икономическата служба към консулство на НРБ в Берлин се закрива и Таско Ерменков трябва да се завърне в страната. Тогава в резидентурата на военното разузнаване в Берлин се заформя скандал, в основата на който е желанието на Ерменков преди да се прибере в България да закупи служебния автомобил „Фолксфаген голф”, производство 1979 г.

   Той отказва да изпълни заповедта на резидента на военното разузнаване в Берлин да продаде автомобила, в стремежа си да го закупи и да се прибере с него в България. По този начин нарушава йерархичния принцип в РУ-ГЩ. Съпругата му също се включва в разрешаването на битовия въпрос, като си позволява да търси сметка лично от резидента и му вдига скандал.
   Случаят е доложен в РУ-ГЩ в София, откъдето се разпореждат Ерменков незабавно да се завърне в страната, където да му бъде наложено дисциплинарно наказание. „Подобни консумативни настроения кап. Ерменков е изразявал неколкократно и преди”, е записано в един от документите на РУ-ГЩ от май 1990 г.

   Отрицателни оценки за работата му
   В общата оценка на работата му в чужбина преобладават отрицателните констатации. Посочено е, че той не е показал качества за осъществяване на задгранична работа, както и че основните източници за събирането от него сведения са средствата за масова информация.
   „Със затруднения изпълнява задълженията си. При ръководенето на предадените му агентурни категории не винаги проявяваше професионален усет. В отделни моменти показа признаци на боязън. Не успя да създаде условия за трайно ползване на легални източници като институти, библиотеки и др. Капитан Ерменков има склонност да пренебрегва изискванията на войнската дисциплина и да дава свое тълкувание на заповедите и разпорежданията на началниците В усложнена обстановка на моменти губи самообладание и не може да контролира емоционалните си реакции”, е част от оценката му, дадена от РУ-ГЩ през юли 1990 г.

  3. Г-н Ерменков, какво точно не е вярно в реакцията на това “дете”? То и на мен може да ми е дъщеря… И въобще не е излъгана. А че вие сте изгубили 30-годишните, това си го окачете като обеца на ухото. Кой е “самозванец”? Жан Виденов, Румен Гечев, или техните съветници? Това “дете” ви казва в пряка реч, че търси алтернатива в дясното. Не при вас, левичарите. За това трябва да се кахърите. А за това колко добре е било преди 1989 г., просто забравете. Няма кой да ви повярва вече…

 2. Пожелавам Ви да успеете да отговорите адекватно на вашето дете,
  защо Корнелия Нинова е Вашият председател на БСП? Защо Станишев е в Брюксел, защо Мая Манолова е омбудсман, защо ходите Вие от БСП с кръстчета в храм,/забранявахте ни да ходим на църква и да погребваме нашите баби без опело, защо ни забранявахте да боядисваме яйца. И последно Вашата партия е столетница /с всички негативи/ или сте съвременна партия2

 3. Не се намери кой през годините да разчисти поне МВР от шайката ДС-та и разни прасета . Дори баш демократите, когато бяха на власт, не се справиха с разчистването на държавния апарат от старите номенклатури , ченгета и ДС-та. За съдебната система да не говорим , юнак до юнака . Не може със старите кадри на комунистическият режим да градиш демокрация, правова държава , да бориш корупцията . И като попиташ някой върл Костовак защо това не бе свършено , какъв е отговорът ? Няма смислен отговор .Не може да очакваш старият тоталитарен елит сам да се изрита от държавните служби и властта .https://frognews.bg/news_127827/

 4. Пиша, не за да изказвам мнение за писмото – момичето е разочаровано – казва си го. Не мисля да оспорвам и избора и в дясното пространство – нейно право си е. Апропо, аз няма как да съм с десни убеждения, защото нито съм натрупал състояние (нямам и в наследство), нито съм работодател – работя, а дясното противоречи на личният ми интерес, така че ми е противоестествено. Никой не върви против себе си. А може би, точно от това е разочарована и дамата, написала писмото. Повод за коментара ми е написаното по-горе от Дора. Е а спрете се вече с тия глупости! Не съм някой изкуфял дядо (още минавам за млад), но не съм и на 20 или 30 години и много добре помня. Какво точно ви е било забранено, толкова стриктно както продължавате да ревете!?! Ходенето на църква??? Да не беше модерно, но не и забранено – аз съм кръстен в Бачковския манастир по онова време… Друг е въпроса, че към религията и поповете хората се обръщаха предимно на погребения, но не защото е било забранено, а защото толкова ви беше еня, дори и най подскачащите в модерния стил. Аз нямам погребан роднина, който да не е опят по канона на БПЦ. А това с яйцата изби рибата просто – по-голяма глупост не бях чувал. Великден винаги е бил празник, както и Заговездни. И между другото боядисването на яйца е езически, а не църковен ритуал. Та кой Ви го е забранявал – Вие кажете. Много от реалностите от преди ’89 се преувеличават до уродлива лъжа – и това е, което ме вбесява най-много.
  А на Питащият – от къде да се вземат други!?! Та нали и най-тъмно сините, най-подскачащите десни са кадри на ДС. Други не се допускат до властта…

  1. За яйцата е истина,аз имах сергия за закуски на главната,по влигден изкарвах шарени яйца да продавам.Минава някакъв важен и ми се кара да прибера яйцата аз го послушах и ги скрих.Той си тръгва и аз пак ги изкарах.Обаче след половин час се връща и вижда пак яйцата и почва да ми вика пред клиентите,аз пак ги скривам и накрая го продадох но проблеми направих на шефовете ми!Това беше 1985г.

 5. За пореден път комунистите ме оставят безмълвна, гневна, безпомощна пред наглостта им. Но и не мога да отрека перфидната им школа. Другарю Ерменков, аз пък като една 50-годишна жена, която достатъчно живя и във времената, когато чакахме лелеяния ви комунизъм и във времената на “демокрацията” (скобите са сложени, защото точно вашите кадри успяха и успяват да изкривят, проточат и дескредитират демократизирането и нормализирането на държавата ни) ви казвам – много силно се надявам да изчезнете вдън земя, вие и вашите сподвижници. И не, не се извинявам за думите си. За вас почтеност, смирение, справедливост са непонятни неща и затова нямате място между нормалните хора.
  А за десните – напълно споделям всичко казано в статията. С малката разлика, че все пак ще гласувам. За да не оставям да си играят играта такива като нещото, наречено Таско Ерменков.

 6. Проблемът идва от “внедрените” в така наречените десни. Колко десен точно е Бойко Борисов и ГЕРБ ? Те просто се опитват да минат за такива (ако си анти-БСП, значи си десен). Колко трябва да си десен, за да национализираш пенсионните фондове или да искаш още и още намеса на държавата в бизнеса.
  А колко точно десни са сегашният реформаторски блок ? Нито едно дясно решение, позиция или прокламация аз не видях. Те (РБ) бяха просто патерица на напълно “левият” Борисов.
  Тези хора, към които се обръщате в горното писание са просто внедрени псевдо-десни.
  С тези си действия, те много добре си вършат работата, да отвратят вас и такива като вас.

 7. Чета ,чета и не мога да разбера! За какво точно иде реч? За това ,че политическата класа у нас е ялова без значение в какъв цвят се е пребоядисала , или за това , как сме живяли преди и сега? Първо да уточня за всички ,които са на тридесет лазарника. Вие, дето казвате ,че не сте с промит мозък. Допускам го. Може и така да е. Но имам известни съмнения. Я да ви попитам ,след ,като се определяте за сини избиратели, за радетелите на синята идея /дясната идея/, така ли нямате спомен, така наречените десни какви бяха до преди 1989 та? Рипате срещу “летеца президент”? Но с удоволствие искахте да изберете Цецка Цачева – бивш и то признал си , партиен ръководител. Да ама той , този , летеца май не е бил партиен член никога. Кофти а ?? Грешка в клякането ,нали? Какъв пропуск. Кой беше преди 89 та Костов, и цялата плеяда сини ръководители? Каква беще например Надето секретарката? Какъв беше Плевнелиев това недоразумение? Я ми кажете имате ли спомен как се е влизало в школата в Симеоново за да стенеш полицай или пожарникар? Нямате спомен. Аз обаче имам. Трябва, или да си верен доказал се партиен, или син на борец против фашизма, или да си се разписал като доносник някъде в дебрите на шесто. На вас изглежда никога няма да ви стане ясно ,че няма никакво значение за какъв се определяш ,като политик, защото произхода е от едно котило. Нали сте чували за вълка и кожата? Пяхте ..комунизма си отива , нали?? Ама не се ли досещате ,че тези дето пяха май много напоително си хапваха от комунистическата баница?? И как да се сетите ? нали сте само на тридесет? Каквото и да ви кажат тези ,които са живяли в двата строя за вас сегашните десни са десни и най омразните врагове на комунизма, нали? Пак грешка млади хора , пак грешка, абсолютна грешка. Имате даже очевадни примери на партийно хамелеонство преди години СДС,после уклон в ляво , после ДПС . Знаете ли какво е слънчоглед? Знаете, сигурен съм. Кажете , как наричате вие такива “партийни другари”? Десни? Аз директно си ги слагам в графата “ненадежни , предатели” Гръмки думи ще кажете? Ами вие какви дитерамби ми редите? И за да не ме подредите в комунистическата редичка, любимото ви занимание ,когато някой не споделя мислите ви, да ви кажа, за да няма не чух ,не разбрах. Не съм бил от към червената страна на барикадата никога. Но това, че не ги харесвам не ме лишава от разсъдък и реално оценяване на разликата между сега и преди. Останете си със здраве и ще си позволя един съвет. Преди да пишете за онова време ,за прехода и за десни и за комунисти, най малкото попитайте хората живяли реално зад и пред “барикадата” Ако не намерите кого да питате прочетете интернет поколение сте.Знаете как да намерите ,каквото ви трябва. Прочетете размърдайте си чарковете на таванският етаж и тогава определяйте , син , червен , комунист и антикомунист , без да обръщате внимание ,кой колко силно вика , :….”смърт на комунизма” а съдейки по това ,което прави !Сполай ви здраве късмет и разум пожелавам !

 8. Драга ми 30-годишна радетелка за дясна България! Чета писмото Ви и размишлявам, размишлявам и пак чета, но, някак си, трудно ми е да схвана какви са тежненията Ви! Сума сумаром, Вие не приемате за нормално всеки десен от мъжки род да се води лидер на партия! Не приемате и борбата за подредбата на лидерите Ви – кой е по-десен или кой е по-център-дясно! И като препрочитам ред по ред, като че ли имате някакво права, звучите толкова умилително,че чак да ми се доплаче! Споменавате и център -дясно, та за това да Ви питам: Къде стои в ценностната Ви система вождът на дясното в България, Бойко Борисов? Няма да приема откааз Ви от неговото лидерство, тъй ката всичките Ви лидери, в продължение на две години смирено целуват задните му части, единствено за да играят в отбора на управляващите!Та, този лидер на дясното в България, до изборите през 2013 година за интелигентните десни, барабар с Кунева, Кънев, Москов, Ненчев, Лукалски,като интелект, политическа култура и делови качества бе просто “Винету”, при което не по Майн Рид, а по Гойко Митич! Чине ми се, драга 30-годешна дясна българко, че Вие сте просто едно объркано младо момиче! Скъсаните гуменки от тропане по жълтите павета срещу комунизма и “кой” не са аргумент в полза на противното. Знаете ли, у нас да се наричаш десен е въпрос не на осъзната позиция, а на модерност! Бих искал някой да ми обясни,ако може, разбира се, възможно ли е да бъркаш в кофите за смет, да спиш под мостовете в кашон и гордо да заявяваш, че си десен? Да си студент, който иска да живее в евтино общежитие, да бъде обучаван безплатно, да получава висока стипендия и, в същото време, да блокираш държавен ВУЗ, защото си десен? Да сравняваш сегашното време с това преди революцията и да мразиш априори всеки, който не мисли като теб, е по-лошо и от диктатура! Да разбираш свободата като слободия не е демокрация, а разгащеност! Не харесвате десни идеи, продавани от всички десни мъже / нали,според Вас,всички десни мъже са лидери на партии/, мразите всички българи с леви разбирания, ненавиждате Нинова, Арменков и Бойчев – Ваше право! Само,драга ми дясна българко, не е ясно за какво и на кого се сърдите! Има един комунистически филм”Москва слезам не верит”/извиняваите,че не е написано на английски/- може случайно да сте чували за този филм.Същото е и с пазарното стопанство – не се оплаквайте, а работете ,творете, вождовете Ви няма нищо да Ви дадат даром – безплатен обяд няма! Това е пазара, моето момиче – всяка коза за своя крак! Бон шанс, не се сърдете, а повече работа и вяра в себе си!

 9. Извинете! Както се казва, изцапах Ви бохчата! Защо съм написал Майн Вид, а не Карл Май, нямам логично обяснение!

 10. Много тъжно е това, което казва младото момиче. С констатациите съм съгласен.
  Но мисля и вярвам, че има и друга възможност за хората, които искаме да останем в България.1. Не се отказвайте, борете се. Как? Като пишете, говорите, търкате кецове. Като отидете на среща с вашия депутат и кажете: гласувах за Вас, не одобрявам…, искам…Така давате кураж и сили и на други, които се притесняват, че са малцинство, че ще имат неприятности.
  2.На моите родители най-добрата част от живота се пропиля в социализма. Тогава дори мърморенето в по-широк кръг хора се санкционираше. Съвсем реално, не с просташки коментари в мрежата.
  3.Към живели преди 89-та. Трябва да си гьон сурат, за да твърдиш, че е било по-добре от сега. Освен ако смяташ, че да живееш като вол, прасе е добре. Хранят те, чистят, грижат се за тебе. Като не слушаш – бой!
  4.Към младите, които нямат спомени от преди 89-та. На битово ниво: в магазина “пускат” маслини или книгата “Тримата мускетари”. Опашки, може да не стигне до Вас. Най-добре с връзки. За цветен телевизор – връзки, за лека кола (Москвич, Трабант, Шкода) правиш вноска (12-13 заплати на млад инженер)и чакаш. Пет-шест години, за Лада – десет.
  Ако искаш да отидеш в капиталистическа (западна) страна, по-скоро не те пускат. Ако тръгнеш през границата – затвор или застрелян, според късмета.
  Винаги питайте, когато ви хвалят социализма, защо хората бягаха, щом е било добре.
  5. Сега при нас не е розово. За толкова успяхме да се преборим. Но кой е подредил държавите на германци, англичани, французи? Американците, руснаците, марсианците?
  Затова трябва да продължим да се борим за нашата България. Да бъде нормална държава.

 11. Типичен пример за прегаряне. И след прегарянето, следва отрицание и отдръпване. А това всичкото е следствие от липса на адекватност, логика и реална преценка. Но все пак, похвално. Нормално е, като младеж да се вярва в кауза без да се преценя трезво ситуацията. Сега вече обаче, би трябвало да е ясно, че десните всъщност не са особено десни, а по-скоро опортюнисти. Та, да попитам, драга девойко, защо повярвахте на думите за “дясно”, не виждате ли какво правят и дори какво говорят десните Ви доскорошни любимци? Не са виновни те и не са Ви подвели те. Сама сте си виновна. Единици от тях на моменти говорят за наистина десни политики. Но в повечето случаи, всички говорят по ляв начин – да разпределят едни пари, да умножават правилата, да повишават рестрикциите… все неща с ляв уклон. Просто, както всеки идеалист, сте си позволили да повярвате в идеята за десни партии и сте избрали да се отдадете на тази идея емоционално. Само че, реалността, поне във времевата рамка за която говорите, никога не е била такава, за която говорите. Дясното е било и е в момента, само приказка. Няма в политическото пространство ни една формация, която да представя наистина десни идеи. За да не съм краен – има само фрагментарни зачатъци. Ако това за Вас е достатъчно за да се зовете “дясна” – би май гест, ама сте в дълбока заблуда, мога директно да Ви кажа. Моята гледна точка е, а и Вие сама го казвате, не че сте толкова дясна, колкото сте против определени хора, да се връщат във властта. Съгласен съм с това. Само че, и тук ще трябва да Ви обърна внимание, че нещата не са обобщени, както се опитвате да ги изкарате. Има личности и индивиди. Например, какво лошо видяхте у Мая Манолова, като омбудсман? Или просто защото е с определена партийна ориентация, не Ви допада?
  Съжалявам, че взимам отношение по личния Ви избор, но понеже виждам силната емоционална безисходица пред която сте, по мой начин се опитвам да Ви кажа, че не трябва да търсите външни причини за вътрешните си терзания. Защото, ако сте истински дясна, ще продължите да търсите решения на проблемите, а няма да чакате някой да го направи вместо Вас. Понякога, чуждия поглед помага за осъзнаване реалностите, понякога не. Вие сама ще трябва да прецените, а дотогава – дерзайте!

 12. Омръзна ми болни от логорея ченгета като Ерменков ежедневно да раздават акъл по всички медии и да се правят на морални съдници. не знам още колко пъти им трябва на някои трябва да се убедят, че от кадрите на АОНСУ и школата в Симеоново нищо не става и когато дойдат на власт оставят държавата в плачевно състояние.
  Ясно е, че червените сънуват властта и комисионните от несъстоялите се руски проекти. Те са по дефиниция безродници и биха продали и майките си, за да захлебят едни милиарди, независимо че ще заробят страната и държавата да плаща после поколения наред – вече открито заговориха за Белене и Южен поток (между другото тръбите са все още на варненското пристанище).
  Дори при сегашните поръчкови соц проучвания генерирани от техните агенции пак няма изгледи да се доберат до властта, така че очаквам някаква костинбродска афера точно преди изборите.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!