Площадки за възрастни хора

Едва ли има родител, който да не се е запознал с парковете отблизо след появата на детето. Специалистите също съветват родителите да водят децата си по паркове и детски площадки – за развиване на двигателни умения. Чистият въздух (има дни без фини прахови частици, дори и в София), слънчевата светлина като естествен източник на витамин Д, комуникацията и игри с други деца подмогат както физическото развитие, така и изграждането на социални и комуникативни умения у децата. У нас (а може би не само) детската площадка е като моментна снимка на обществото. Има от всичко – мили, възпитани и спокойни родители с чудесни деца; нахални баби, майки и татковци, които избутват с лакти, зъби и каквото там се сетят другите деца, за да седне тяхното отроче първо на пързалката, люпещи семки родители, които подвикват на децата си; майки, които мъкнат една торба с царевични пръчки, солети, бисквити и каква ли не още “храна”, за да не остане гладно детето, докато се движи сред люлки и пързалки; родители, които винаги са готови да дадат някой непоискан съвет на останалите хора в парка… Всичко…

Площадките, оказва се, са полезни не само за децата. Възрастните хора също имат нужда от подобни места, според специалисти. Те също се нуждаят от контакти с хора на тяхната възраст, както и от физическа активност.
Парковете за възрастни, които стават все по-популярни,  са оборудвани с уреди за умерено физическо натоварване, които целят да подобрят мускулната сила, двигателната координация, баланса и гъвкавостта. Обикновено на подобни места са монтирани се велоергометри, крос-тренажори, пътеки за бягане на ниска скорост, както и пейки за почивка след упражненията, разбира се.

Тези паркове служат не просто за подобряване на физическото състояния на възрастните хора. Да излязат навън, да се срещат с други хора, да комуникират, да изпият по чаша чай на въздух, да споделят истории, скъпи моменти, спомени – всичко това е важна част от социализацията и здравето на възрастните хора, чиито контакти безспорно оредяват с годините. Самотата и изолацията са често срещан проблем сред възрастното население по целия свят.

“Въпреки че със сигурност има и физически ползи за здравето на подобни площадки, те се създават, за да се грижат и за душата на възрастните хора”, казва Джоана Хюз, говорител на The Royal Parks, лондонската агенция за управление на паркове.

Площадките за възрастни хора постепенно се превръщат в обичайна гледка по целия свят, като през последните няколко години броят им се увеличава значително. Още през 1995 година в Китай пламва модата на зоните за отдих за възрастни хора.
Япония веднага припознава идеята, а след това няколко европейски държави стават дом на подобни места. Парковете за възрастни са хит и в Испания, като само в Барселона има около 300 подобни площадки. Испанското правителство инвестира много за финансиране на тези паркове, защото вярва в тях.

Анализатори изчисляват, че около 40- 45 процента от испанското население в момента ще бъе на възраст 65+ до 2050 година. Поддържането на тази възрастова група психически и физически здрава е основен приоритет за правителството.

KaBOOM! пък е американска организация с нестопанска цел, която подпомага изграждането и поддръжката на детски площадки. Честа е гледката на непривлекателни, изоставени, амортизирани и мръсни паркове и детски площадки, а липсата на води до постепенното обезлюдяване на тези места. Организации като KaBOOM! се заемат с възстановяванете на тези плщадки , осигурявайки и финансиране за поддръжка.

KaBOOM! веднага прегръщат и идеята за паркове за възрастни, като до момента са изградили над 53 такива в цялата страна. Организацията съобщи, че в един от проектите й, базиран в Кливланд, паркът за възрастни е в непосредствена близост до детска площадка.

“Идеята е чудесна, а взаимодействието и комуникацията между възрастни и деца носи чудесни ползи и на двете страни. Общуването с най-малките намалява значително стреса при хората в по-зряла възраст, а редица изследвания  доказват, че то подпомага и борбат с токсичния стрес при децата”, казва Сара Пинкси от KaBOOM! за Huffington Post.

“Подобни места се превръщат в истински социо-културни средища”, споделя Колин Милнър, изпълнителен директор на Международния съвет за активно стареене пред The ​​Wall Street Journal. “Има нещо много положително и ободряващо в подобно общуване, особено ако децата живеят далеч или човекът живее сам.

Доказано е, че подобни места, които позволяват упражнения на открито и социални контакти спомагат за намаляването на процента на хоспитализации и имат благотворен ефект за редуциране на проблемите, свързани със старостта. Ако възрастните хора се насърчават да излизат по-често, те ще се нуждат от много по-малко медицинска помощ, смятат специалисти.

Трябва да има повече от тези паркове навсякъде по света. Възрастните хора заслужават да имат места за отдих, места за борба със самотата и негативните последици от липсата на ангажименти, стресът, провокиран от чувството, че не си полезен. Подобни места са  безценни за тяхното психично здраве, както и за тяхното самочувствие и спокойствие.

Грижа за душата и инвестиция в здраве. Мисъл и отношение. Защото старостта не е порок, нека не я превръщаме в бреме.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!