Слаб 2 за поне 2000 родители

”Имаме много набези над учители, виждаме повече физическите такива, но става въпрос за 2000 подобни случая, включително и психически набези, за последната година.” Това каза Юлиян Петров от Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” миналата седмица в предаването ”Тази сутрин” по БТВ. Повод за разговора станаха зачестилите случаи на физически тормоз над учители от страна на родители. Последният беше от Севлиево, където майка влезе в час и пред очите на второкласници преби преподавателка, защото отказала да пусне детето й да си тръгне с мокри крака в студеното време. В един от излъчените репортажи, отразяващ случая, на въпрос на журналист ”госпожата как се държеше? Спокойна ли беше?”, едно дете отговаря ”Спокойна беше, а майката дива. Като куче”.

Вчера пък в медиите се появи информация за пореден скандал, в който този път баща удря шамар на момиче, което тормозело сина му.

Питам се колко нормално според Вас е да ударите човек, загрижен за мокрите крака на детето Ви и то пред погледите на деца? Колко нормално е да търсите физическа саморазправа с човек, който до един момент от живота на децата Ви играе важна роля и фактор в тяхното развитие, а поставена оценка ”слаб 2”, е аларма както за него, така и за Вас. Когато аз ходех на училище и получавах незадоволителни оценки, моите родители търсеха отговори от мен и се караха на мен. И през ум не ми е минавало, че майка ми ще отиде в училище и ще пита защо имам 4, а не 6, ако аз не съм си научила урока и за 3. Вие сте и учители на собствените си деца. Всеки ден. И житейските уроци, на които те се учат от Вас, са изключително важни. Сигурна съм, че ако на Вашето дете посегне някой няма да сте толерантни към постъпката и бихте отвърнали по същия начин. Ще търсите правата си, справедливост и наказание, ще питате къде е държавата и кой сега ще Ви защити? Ще се вайкате в каква джунгла живеем и ще оплаквате болното общество. ”Как стигнахме дотук?” – ами ето така. Защото агресията поражда агресия. Поне 2000 случаи на насилие само за изминалата година е достатъчно крещяща и плашеща статистика. И това са само регистрираните случаи на насилие. 2000 родители са посегнали на преподаватели, явно защото смятат, че това е нормално. После това става ”нормално” отношение между хората. Днес на Иванчо баща му е ударил госпожата в училище, утре пораснал Иванчо сам удря госпожата в гимназията или свой съученик, непознат на улицата и т.н. Защото както днес клас от 25 деца наблюдават унижението на своя преподавател и проявената към него агресия, така утре те я пренасят в общуването помежду си и порастват с усещането, че това не е нищо лошо и наказуемо. За тях единствена начин да се изградиш като авторитет е чрез насилие или груб и циничен словесен двубой. Такъв пример им давате Вие. Докато сте неспособни да откривате и приемате собствената си вина, да приемате чуждо мнение, критика или съвет към Вас или Вашето дете и единственото Ви решение е насилието, то няма шанс да заживеете в нормална страна. Напротив, помагате за деградацията на това общество, което не изпитва потребност от знания, не умее да изгражда авторитети, не познава диалогичността и уважението към личността, не търпи отказ и страда от липса на самокритичност. Хора, които размиват границите на добро и лошо и следват поведенческите модели, които са им демонстрирани вкъщи. Разпадаме се и заради множеството кофти примери и порочни практики. И това е сериозен проблем, който трудно би се разрешил, ако осъзнаването му не тръгне от прага на дома. Осъзнайте какъв пример давате на децата си и колко опасни можете да бъдете за тях със своето поведение. Днес мислите, че ги защитавате по този начин от учителя-враг, но утре ”врагът” ще е друг. Така не се създава здраво общество. Не се възпитава здраво поколение, а болна от объркани ценности нация, която не може да различни добро от зло.

Неща, на които ни учат още като малки…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!