Подай и ти ръка на природата

В момента Индия е изправена пред най-тежката водна криза в историята си и изглежда, че ситуацията няма да се подобри скоро.

Експерти твърдят, че 21 града вероятно ще изчерпят подземните си води до 2020 г. Ситуацията е толкова опустошителна, че около 200 000 души умират всяка година поради липса на достъп до чиста вода. Според доклада NITI Aayog, около 163 милиона от населението на Индия няма достъп до чиста вода.

Огромните щети, които нанася липсата на водоснабдяване, могат да струват на Индия 6% от нейния брутен вътрешен продукт, според доклада. Опасенията са и, че до 2030 г. предлагането на вода ще е наполовина на търсенето.

Само 70% от индийските щати имат възможност да обработват отпадъчните си води, а реално под половината от тях го правят.

Правителството полага усилия, за да се справи с кризата, но към момента няма осезаем успех.

За това пък на места хората поемат собствена инициатива за разрешаването на проблема, макар и на локално ниво. Един от тези хора е 26-годишният Ramveer Tanwar – студент инженер.

Tanwar е посветил времето си в поседните години в това да намери начин да информира адекватно своите съселяни за истинските вреди и мащабните щети на този проблем. Той вярва, че колкото по-информирани са хората и колкото по-запознати с проблема са те, толкова по-бързо ще могат и те да отреагират адекватно и да помогнат на правителството да се справи. Кризата е огромна, последиците тепърва ще нанасят своите унищожителни вреди, така че колкото по-бързо се предприемат действия, толкова по-добре.

Основната идея, с коятоTanwar започва своята инициатива е съживяването на “мъртвите” езера в Индия.

Той забелязва, че в района, в който живее им много изчезващи водоеми. Голяма част от тези езера пресъхват поради замърсяване и нито правителството, нито хората са предприемали някакви действия досега, за да предотвратят това.

Tanwar, който много добре разбира проблема с недостига на вода, се опитва да се справи по свои начини.

Започва кампания за обучение на селяните, която да им даде нужната информация за важността на опазването на водите, вярвайки, че като преподава на хората, може да промени ситуацията към по-добро.

За да постигне осезаем резултат обаче, Танвар решава като допълнение към разговорите с хората да обедини усилията си с тях и така започнва да съживява мъртвите водни басейни в района.

От началото на инициативата до сега той е организирал почистването на 12 езера, помагайки на съселяните си да възвърнат достъпа си до водоснабдяване.

Самият Tanwar е забелязан и похвален за действията си не само в Индия, но и по цял свят. В социалните мрежи хората оцениха и прегърната идеята му и най-вече примера, който дава за всички останали хора по цял свят, които взимат нещата в свои ръце и участват в решаването на важни проблеми. 

Защото понякога няма време за обвинителни речи, сочене с пръст и търсене на виновника. Виновни са и всички онези, които стоят безучастни.

Е, Tanwar не е сред тях. Той реши пръв да подаде ръка и да помогне. И на природата, и на хората.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!