“Погълната от светлината”

Невероятно е как понякога ставаме неволни участници в много иронични, житейки сюжети, които също, може би се случват, за да ни обърнат внимание върху нещо.

Три седящи фигури на една пейка, светещи телефонни екрани и каменни изражения – до болка познат сюжет, в който сме били и наблюдатели, и участници, а най-вероятно самият ти, който четеш сега, си точно в тази ситуация.

Но, в случая този “застинал” момент на пълна изолация от света и потъване във виртуалното пространство, докато животът се случва с пълни обороти около нас, е основна идея на британския художник Гали Мей Лукас.

Нейната инсталация стана част от прочутия Фестивал на светлината в Амстердам. “Погълната от светлината” е името на нейната творба, която имаше за цел да накара хората да погледнат на съвременните навици от различен ъгъл и да осъзнаят, че тази светлина не само ни дава информация, но и ни отдалечава от реалния свят.

Виждам това всеки ден в паркове и ресторанти, особено през зимата, когато през по-голямата част от времето е тъмнина. В предишните години творбите във фестивала бяха визуално впечатляващи, но абстрактни. Сега избрах да създам нещо моментално разпознаваемо и доста буквално. Но едновременно зловещо.

За осъществяването на своята идея, Гали Мей Лукас работи в сътрудничество със скулптора Каролайн Хинц, като двете се откриват в Instagram.

Погълната от светлината” изобразява реалност, в която всички можем да се разпознаем – универсална истина.“, споделя авторката.

Разбира се, съвременният свят не ни е оставил много избор и на всеки от нас се налага да попадне в този сюжет. Въпрос на личен избор е обаче колко често допускаме да се случва и дали останалото време е достатъчно пълноценно живяно.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!