ПОИЗмежду другото…не е cool да си неграмотен

България е на 43-то място от 44 възможни” според международния тест за грамотност на 15-годишните “PISA”. Страната ни е първа по неграмотност в Европейския съюз, сочи анализ на Европейската комисия. В световен мащаб заемаме 53-то място – много преди нас са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга. Интелигентността на нацията рязко намалява. По IQ вече сме след Монголия и Казахстан според класация на Центъра за демографска политика. Едва на 47-мо място сме по интелигентност в списък от 113 държави.
Разпознахте ли се? Някакви идеЙ на какво се дължи това? Неграмотни сме си. Наистина. Все повече. И все по-малко ни прави впечЕтление. Така че – не са ни прецакали в докладите, защото сме малки. Няма световен заговор срещу нас. Не са нито илюминатите, нито масоните. Заслужаваме си мястото в класациите. Да, и ти, който четеш възмутено, цъкаш с език и си казваш: “К‘ва е тая, бе“. И ти, който постваш във Facebook снимки на Вазов върху българското знаме, придружени с текст “ВАЗОВ ТИ СИ НАИ ВЕЛИКИЯ.”
„ДеЦки градини“, „деДективски агенциЙ“, „тЯтър“, „аЙрогара“, „напримерНО“… Да продължавам ли? Примерите са безкрайни. Социални мрежи, табели на магазини, кафенета и сладкарници, медии – навсякъде изобилства от правописни грешки. Пишем неграмотно, говорим неграмотно, май започнахме и да мислим неграмотно. Да, да, знам, че това не е най-големият проблем на “KLETA MAJKA BALGARIQ”, но наистина ли не ни пука, че ни става все по-трудно да говорим и пишем нормално на майчин език? От себеуважение, не от друго.
Имам ИЗ-ПОД-НАД предвид, че е грозно. Претенциите ни, иначе толкова много и големи, трябва да се покриват поне малко с възможностите. Иначе животА ни никога няма да стане розАв.
СъжЕлявам, не можемЕ да „продължаваме напред” по този начин!

______________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

143 Коментари

 1. Не подлагам под съмнение написаното по-горе, тъй като и аз съм възмутен от неграмотността на народа и заниженото му IQ, но не си спомням, когато аз бях на петнадесет години, някой да беше дошъл и да ми беше дал тест за грамотност. Имам чувството, че в тези проучвания участват само цигани и хора, които не са стъпвали в училище.

   1. PISA се провежда в абсолютно всички категории училища – от най-елитни до най-западнали. И точно там се вижда огромния проблем на нашето образование. При нас ножицата на резултатите между най-добрите и най-слабите е отворена твърде много, нещо, което го няма в страните, които са на първите места в класацията. Там големи различия няма.

    Задачите в PISA нямат нищо общо с типа задачи, които се решават според изискванията на нашата образователна система. те са практически, за мислене, за свързване на факти, направо казано за обща култура, докато при нас, всеки е минал през училище и знае какви задачи се решават – всяка само от една учебна дисциплина, не дори от една научна област.

    Когато става дума за нивото на грамотност не се коментира дали човек може да чете, знае ли се къде се слага пълен и кратък член или запетайка, а т.нар. функционална грамотност, която показва дали се разбира смисъла на даден текст.

    1. Казвате, да се разбира смисъла на даден текст… Аз разбирам какво означава прЙвет, здравеИ, наЙстина, взаЙмно, на впредвиТ, сервитИОр, в контекста на изречението ми е ясно дали се говори за един или няколко човека, когато е написано някоЙ героИ, но си обичам българския език, с всичките му правила, така, както съм го учила навремето. И когато прочета мнение на невролог, в което фигурират думи като кутиЙ и малформациЙ, когато на изпит по право във въпросите има граматически грешки, когато в интервю за вестник се разместват местата на И и Й или в статия е написано “нощА”, ми става мъчно, че ние самите не уважаваме езика си.

  1. Отиват във всяко училище и от всеки клас избират по 1-2 ученика с успех близък до средния за този клас. Тези ученици правят теста и като се усреднят техните резултати да се получи добра(реалистична) оценка за средното ниво на учениците в България.

   1. Нищо вярно.
    Избират се пропорционален брой училища от всички категории и в тях проучването се провежда с всички ученици поименно.

   2. Не 1-2 /едно минус две, може би?/, а един, двама, и не учениКА /ученикЪТ, ученикА е в ед.ч.!/, а учениЦИ.Неграмотност с мнение…за грамотността…

     1. Един – двама ученици! Да – така е за одушевени предмети (за разлика от 1-2 молива!)

  2. Повярвай ми, не са били само цигани. Неграмотността межу 15 и 25 години е огромна. Аз съм на 21 и работя с хора .. нямаш си и на идея какви са бисери, какво е чудо. И не говоря само за малцинствата, говоря за българите като цяло. Извинявам се, но не е нормално на 10 да пишеш “лУбов”, “ВярноСТ УРгинала”, “НЕзнам” и т.н. Не е нормално,но на хората за съжаление не им пука.

  3. И без резултати от тестове виждаме това падение навсякъде. Отворете произволен форум или фейсбук страничка и ще ви се изправят косите.А хората , които пишат вероятно са и с висше образование.

   1. Много ми е интересно защо сравняваш фейсбук с нормалния ръкопис ….във фейсбук пишеш машинално ….по програма ….дадена ти е клавиатура с която само натискаш която буква искаш и готово ,без да се мъчиш….
    Когато пишеш във фейсбук или където и да е ….всеки допуска грешки,натиска грешна буква ,не обръща внимание и така….това не означава ,че е неграмотен ….онлайн стават грешки
    Според мен е важно в живота как се справяме и не само с правописа и краснописа….а въобще с всичко ! Познавам човек ,който никога не е ходил на училище и искренно му се възхищавам ,защото е супер много умен и грамотен ….може да пише ,да смята и всичко останало ….самоук ….само защото не е ходил на училище не означава ,че е неграмотен ….по принцип има доста които ходят на училище и незнам дори как преминават в следващия клас длед като са наистина неграмотни…..в 10ти клас моля ти се пише прЪсе,крЪка,кУса,шампЛан и прочие…..това ме драьни…как може такова животно да се допуска да премине в следващия клас….в училищата не взимат нищо под внимание,а после имало неграмотни….Е как няма да има бе бате като учителите си гледат в телефоните , а лапетата си правят каквото знаят ….

    1. Ние ( учителите ) можем да научим деца, които искат да го направят . Желанието им идва най – вероятно от родители като Вас, които не само го убиват , но и наслагват още повече негативизъм в децата си.

     1. Диана, нека не се подхваща темата кой кого в образованието! Убедена съм, че не искате да отнесете натрупалата се негативност към учителското съсловие! Като дебело подчертавам, че вината не е само на учителите!!!

  4. За съжаление написаното е абсолютен факт. И не става въпрос за цигани или за такива, които не знаят къде е входът на училището. Резултатите от изследванията на PISA са показателни.

  1. Аз пък не видях пунктуационни грешки, за което моля да бъда извинена :). А правописните грешки нарочно са с главна буква, препратка към темата на статията, ирония и т.н.

   1. Започва с пунктуационна грешка. Няма как да се затворят кавички, които не са отваряни. 🙂 Но това е фал, а такива правим всички. Статията иначе е много актуална. Статистиките няма да коментирам, защото не съм компетентен, но верни или не – проблемът е сериозен. Иска се дисциплина от всекиго. Иначе и аз допускам правописни грешки, много правописни грешки. Знам го. Имам двадесет издадени книги, спечелил съм сума конкурси. Сам понякога съм жури, сътруднича на медия, но правописни и пунктуационни грешки допускам. Особено пък във фейсбук, когато бързам и нямам време да се коригирам. Преди години не ми пукаше. “Има си редактори и коректори” – това ми беше дежурен отговор, но вече ме е срам, много ме е срам. И се старая да внимавам. За такава дисциплина говорих. Побъркващо е да четеш как някой ти говори за “високи литературни стойности”, а в същото време не знае къде да сложи интервал. Блъска го пред препинателния знак, а след препинателния го изпуска. Явлението е почти масово, но още по-лошо е, че в телевизия като БТВ (водещата – патката му с патка; редакторите – за разстрел)допускат фрази като “ОГНЕНОТО ОГНИЩЕ” или пък “ЗАГИНАЛ часове след катастрофата”. Примери от миналата седмица. Първата новина за тютюневите складове, втората – за катастрофа. Е, огнищата могат да бъдат най-различни, но няма как да не са огнени. Часове след катастрофата, човекът е починал, не ЗАГИНАЛ. Изобщо…на чист български – ебало си мамата.

  2. Разбира се, че в тази статия има много правописни грешки. Има и граматически, също и лексикални. Ти обаче едва ли знаеш значението на тези думи. Но нека не натоварвам крехката ти психика с излишна информация. За начало можеш да провериш какво е ирония. После може да се дообразоваш, проверявайки какво е сарказъм. И ако все още имаш жажда за знания, върни се, за да ти обясня после за граматическите и лексикалните грешки и защо точно са направени.

   1. Ако така назидателно и нападателно се обучават децата няма защо да се учудваме на ниска успеваемост и ширещата е агресия сред учениците… Може би е редно да обръщаме внимание на емоционалната натовареност на личния си стил на общуване /преподаването на знания не е кофа с картофи, които трябва да се пресипват в друг съд/.

   2. От жажда да умирах, поднесени по такъв начин знания нямаше да приема. Всъщност знания не видях – конкретно посочени грешки няма, така че постът не съдържа друго освен едно твърде неприятно отношение. Но нека приемем с известна доза оптимизъм, че някъде зад тези грозни думи се таят и знания.

   3. Питате ли ни? Аз пък съм редактор и познайте какво виждат очите ми. Само че става дума за доценти, професори и т.н. Проблемът е, че пишат вярно и говорят правилно на всевъзможни езици, но не и на български. И не ги учат. Например в подготвителните класове се изписва всяка нова дума по десет пъти, но това е на чуждия език, а по български няма такава практика дори в началните класове.

  3. В ТАЗИ СТАТИЯ ИМА ПУНКТУАЦИОННИ “ГРЕШКИ”, НЕ ЗАЩОТО АВТОРКАТА Е НЕГРАМОТНА, А ЗАЩОТО САМАТА ТЯ ИСКА ДА ПОДЧЕРТАЕ НАЙ-ЧЕСТО ДОПУСКАНИТЕ ГРЕШКИ!

 2. Дори да оставим статистиката на страна, всеки от нас, всеки ден се натъква на тези дразнещи грешки. А най-жалкото е, че този, който го е написал не осъзнава и не го интересува.
  Не го интересува и, че е писал по чата на латиница и после не може и името правилно да си напише на кирилица. Жалко, много жалко…

    1. Драга Маринела,
     Когато употребяваме множестено число с цел утива форма и съответно се обръщаме към едно лице, то тогава съгласуваме дадените глаголи и прилагателни с конкретното лице : https://gramatika-bg.com/pravopis/pravopis-uchtiva-u4tiva-forma-uchtivost-u4tivost.html
     Това съм научила аз преди повече от 20 години в училище, а и горепосоченият сайт дава много изчерпателни обяснения по въпроса. Успех с езиците!

     1. Поставили сте линк, за да се аргументирате, но щеше да е много добре да видите правилата и Вие.
      ” В множествено число се използват и глаголните форми на -л (мин. деят. прич) присъствали, били, ходили и т.н.
      ♦ В единствено число са прилагателните имена и причастията на -т и -н (мин. страд. прич.); те се съгласуват по род с лицето, към което се обръщаме или за което говорим (отличен, отличена, отличено, отличени, очарована, развълнуван).”

     2. Краси, нещо не сте били в час преди повече от 20години!!

    1. Както вече посъветвах колегата по-горе, моля прочетете следното, за да намерите повече информация по повод числото на глаголите и прилагателните след употреба на учтива форма : https://gramatika-bg.com/pravopis/pravopis-uchtiva-u4tiva-forma-uchtivost-u4tivost.html
     С уважение,
     Краси Павлова, преподавател по френски език

     1. Драга госпожо Павлова
      Ще си позволя да бъда третият човек, който ще потвърди, че правилната форма е “допусналИ”. Съветвам Ви, вместо упорито да твърдите, че е “допусналА”, като се защитавате с този сайт, отново да прочетете написаното в него и да се уверите, че и той ще Ви каже същото. То, грамотността не е само правилното прилагане на правописните и пунктуационните норми, ами и способността да четеш с разбиране. 😉

     1. “бат” Дидо и ти си в това число на неграмотниците. Говорим за учтива форма! При нея всеки глагол, независимо към кого се отнася, СЕ ПИШЕ В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО! Чудя се, уважаемата “ГОСПОЖА”, ако реши една матура каква оценка ще изкара? 🙂

     2. Официалните граматични правила са такива, но ако се употреби множествено число на глагола вместо единствено, се получава двусмислие. Много по-често чувам да се употребява единствено число на глагола (Госпожо, Вие ходила ли сте там?).

     3. Колко често чувате да се допуска дадена грешка, не я прави по-малко грешка 😉 “Допуснали” се пише, независимо дали става въпрос за жена, мъж или група. Освен това вече дори в множествено число учтивата форма се пише с главно В: “Уважаеми господа, обръщам се към Вас…”

     4. Формата за множествено число може и да е правилната от гледна точка на правилата, но от гледна точка на здравия разум е нелогична и неправилна. Използването на множествено число не само не носи, а прикрива информация и може да доведе до двусмислие. Като се има предвид и повсеместното ползване на единствено число в говоримия език, спокойно можем да приемем, че такава грешка е съвсем разбираема и в никакъв случай не е фатална.

     5. “…вие сте допуснали…” – когато касае много лица.
      “…Вие сте допусналА…” – УЧТИВА форма за едно лице от женски род.
      При неучтива форма примерът за едно лице от женски род е “…ти си допуснала…”.

     6. Не знам защо огромна част от българското население изпитва такива големи затруднения с употребата на учтива форма. Учтивата форма е във второ лице, МНОЖЕСТВЕНО число, т.е. Вие. Когато съгласуваме това лично местоимение с минало свършено деятелно причастие или с минало несвършено деятелно причастие (чиито окончания са -л, -ла, -ло, -ли), винаги употребяваме причастията в множествено число. Следователно, казваме “Вие сте били”, “Вие сте посетили”, “Вие сте съставили”. Когато съгласуваме “Вие” с минало страдателно причастие или прилагателно име (изтъкнат, създаден, осъден), употребяваме последните в съответния род и число и се съобразяваме с пола на събеседника:
      “Вие сте права”, вместо “Вие сте прави”
      “Вие сте осъден”, вместо “Вие сте осъдени”,
      но
      “Вие сте осъдили някого”, вместо “Вие сте осъдил някой”.

 3. За съжаление най-неграмотни са в телевизията. Младото поколение вижда това, което е написано или се казва от тях и го възприема за правилно.

  1. Не е въпроса само в телевизията. масово хората пишат неграмотно в глобалната мрежа. Особено след навлизането на смартфоните. И отговора на въпроса “Защо не пишеш на кирилица?” е “ami na latineca mi e po lesno”. И това е масово. И от там идва и неграмотността когато се пише на български. “аz sam si v nas” става “Аз сам си в нас.”. Имената се превръщат от Borqna в Буряна. За стил и пунктуация да не говорим.

 4. Аз не помня някой да ми е правил pisa тестове като бях на 15 (не е било много отдавна), не съм чула изобщо някой от познатите ми да е участвал в такова проучване, та в този ред на мисли как автора реши, че “интелигентността на нацията рязко намалява”.

  1. Аз не помня някой да ми е правил pisa тестове, КОГАТО бях на 15 (не е било много отдавна), не съм чула изобщо НЯКОГО от познатите ми да е участвал в такова проучване, та в този ред на мисли как АВТОРЪТ реши, че “интелигентността на нацията рязко намалява”….. 🙂

   1. “Като“ не е задължително неправилно, и не е “някого“, а е “някой“ – Някой прави нещо, на някого ми правят нещо, някому се случва нещо. 🙂

    1. ¨Аз не помня някой да ми е правил Pisa-тестове, КОГАТО бях на 15 (не е било много отдавна), не съм чула изобщо НЯКОГО от познатите ми да е участвал в такова проучване. Та в този ред на мисли как АВТОРЪТ реши, че “интелигентността на нацията рязко намалява¨? 🙂

     не съм чула изобщо КОГО(допълнение,поясняващо сказуемото) т.е.
     не съм чула изобщо НЯКОГО….

     1. “Не съм чула изобщо някой от познатите ми да е участвал” – изречението е правилно, написано така. Има се предвид, че не е чула изобщо (за това,) някой да е участвал. “Не съм чула някого” щеше да е правилно, ако се имаше предвид например – не съм го чула да влиза.( Кого? Него.)
      Такива неща би трябвало да ги усещаме 🙂

     2. Правилно е да кажете и напишете “Не съм чула НЯКОЙ от познатите ми да е участвал в такова проучване”. НЯКОЙ, а не НЯКОГО върши определено действие /например да участва в анкета/. НЯКОГО може да обвините незаслужено в неграмотност…Но подобна увереност, като Вашата не е необяснима. Всеки ден от телевизионния екран чуваме десетки пъти при дублажа на филми да озвучават така:”Има ли НЯКОГО тук?”, въпреки че НЯКОЙ може да е, или не тук.

   2. ¨Аз не помня някой да ми е правил Pisa-тестове, КОГАТО бях на 15 (не е било много отдавна), не съм чула изобщо НЯКОГО от познатите ми да е участвал в такова проучване. Та в този ред на мисли как АВТОРЪТ реши, че “интелигентността на нацията рязко намалява¨? 🙂

  2. Аз пък си спомням, че като бях на 15 в даскало ни караха да учим за пълен и кратък член…

  3. Няма как всеки на 15 г да участва, пък и не е нужно…Във всяка социална мрежа, както и навсякъде по сайтове гъмжи от грешки,от всякакъв тип…

 5. За съжаление,откакто настъпи демокрацията и се направиха какви ли не реформи в образованието,подрастващото поколение е още по неграмотно.

 6. Това, че вие не сте били участници в такова проучване, не значи, че то не е представително(Разбира се, може и да не е представително, но в такъв случай нямаше да се правят изводи за цялата нация). Преди да казвате “това е фалшиво, защото не съм попаднал в него”, понаучете базовите неща в методите за изследване на масовата комуникация и изготвянето на социологическо проучване и тогава предявявайте претенции. Ако пък нямате желание да се научите – не се правете на професори. Ако сте толкова грамотни, бъдете сигурни, че някой българин все пак е показал и вашата грамотност в това проучване.

 7. Съгласен съм със статията, а относно това, че никой не е участвал в такова изследване .. Нали се сещате, че няма как да има толкова голям обхват едно изследване.. Прави се извадково изследване на база определен брой учасници се правят изводи.

 8. Много глупава статия… авторът и за много грамотен ли се има?? Всеки казва “те” са такива и онакива, а не вижда, че той е още по-зле . И да Вие определено мислите неграмотно. МНОГО НЕГРАМОТНО

 9. Ежегодно се провежда тест PISA, това е част от матурата за 7-ми и 12-ти клас :)! Жалко е, ако до сега не сте разбрали, че сте част от този тест!

  1. Абсолютно вярно! Критик или не – прав сте!
   Много хора бъркат грамотността с интелигентността! Доста от коментиращите си правят взаимно забележки и това, честно казано (мое мнение) е разочароващо. Кога ще спрем да мислим, че сме повече от останалите и ще започнем да уважаваме другия и мнението му, без да го съдим и да му слагаме етикети, без да влагаме злоба, сарказъм или ирония…, без да осмиваме другия и самите нас си?!?!? Нищо ли добро не е останало в нас? Кога ще изразяваме свободно мнението си, без някой да “хвърля камъни по нас” или да анализира умствения ни багаж?
   Мислете малко с умните си главици – ние сме извадката! – коментиращи, хейтъри, грамотни или не, умни и глупави… Много е важно отношението, начина, по който боравим с думите…
   Не се отнасяйте, към нас неграмотните, като с боклук, моля Ви!

  2. Това не е вярно. PISA се провежда през 4 години и няма нищо общо с матурите и проверката на знанията в българското училище. Тази година ще бъде с насоченост към природните науки. В една задача ще се проверяват знания и най-вече прилагането им и мисленето на учениците в комбинирани задачи от физика, химия, биология, география. Това е нещо, което е безкрайно далече от традициите на нашето образование. При това ще бъде за първи път в електронен вид – на компютър, което е още един проблем. Предполагам, че резултатите отново ще бъдат потресаващи, нашите деца не са свикнали да работят с такива задачи по такъв начин. Учителите имат инструктаж да намерят някак си време между планираната си работа по преподаване, изпитване според нашите стандарти и всичко друго, да запознаят учениците с подобен тип задачи (по принцип дори вече даваните са засекретени, има много малко, които са достъпни като модел.

   Всъщност мисля, че проучването беше в края март.

 10. Ima istina v tova, che narodyt ni zatypqva. Gledaiki komentarite napravo se potrisam. Kakvo obshto im IQ s pisaneto i s pravopisnite greshki (naro4no pisha na latinica). IQ mili moi hora se izrazqva sys skorostta i kachestvoto na obrabotka na nova informaciq. Obshtestvoto do takava stepen se e ozlobilo i e povyrhnostno, che tyrsi da napadne i za nai-malkite neshta (ne znae koq e stolicata na Shvecia =>> typ, pishe greshni dumi =>> typ, ne znae da recitira Botev=>typ). Jalko e, che tova primitivno mislene pritejavat i sravnitelno “inteligentni” hora v Bylgariq.

  1. не знае коя е столицата на Швеция -> НЕГРАМОТЕН, пише грешни думи -> НЕГРАМОТЕН, не знае да рецитира Ботев -> НЕГРАМОТЕН…. IQ -> тест за интелигентност, чието ниско ниво се дължи на неграмотността на хората 😉

   1. Kakvo obshto ima obshtata kultura s inteligentnostta? Az pisha greshno (ne smqtam, che trqbva da investiram energiq v staranie za malovajni neshta) zabravil sym golqma chast ot vsi4ko naucheno v u4ilishte (koeto e normalno) =>> po bylgarskite standarti sym negramoten i imam nisko IQ. Totalno povyrhnostno mislene i lipsa na emocionalna inteligentnost (jalko e che takova mislene se nalaga i v mediite)…

    1. Страхотна теза! Подкрепям те напълно.Мога да допълня че, уродливата образователна система изкарва неграмотни хора. Самите хора по никакъв начин не са виновни за това! Това е като да съдиш вече лежащия до живот.

    2. Честно ли?! Имате доста странна гледна точка, която няма как да подкрепя и да подмина… Инвестирайте енергията си, където пожелаете, но грамотността не е маловажна! Ако сте забравили повечето неща от училище и го осъзнавате – прекрасно – поправете го! И последно – моля, дефинирайте “емоционална интелигентност” 🙂

    3. Как да няма общо между общата култура и интелекта? Интелигентния човек винаги се стреми да знае и да чете повече, а именно защото чете- познава правописните и пунктуационни норми в езика си отлично. Щом пишеш грешно- не инвестираш енергия в четене, което далеч не е маловажно нещо. И не, не е повърхностно мислене, нито пък има общо с емоционалната интелигентност, не използвай купешки изрази, чието значение не знаеш. И на последно място, но не по важност- неграмотен си и имаш ниско IQ не само по българските стандарти….

 11. Ниското ниво на грамотност може и да не показва нисък IQ, но коментарите го показват. Вижте само колко хора не са схванали, че статията е написана с правописни грешки нарочно, и си правете изводите…

 12. Щом повечето от вас се интересувате от този “Pisa” тест, нека ви светна малко. Теста представлява различни въпроси, в областта на природните науки, които са напълно логически. Не включват въпроси от учебния материал на 9-то класниците, което предполага, че въпросите са свързани с общи познания за живота. Това е един вид изследване, чиито резултати се проверяват в Америка. Въведено е от няколко години, за това повечето от вас не са чували за него.

  1. Amerikanskite uchenici sa naucheni da misliat po suvsem razlichen nachin ot bulgarskite, no tova kategorichno ne oznachava, che tehniat nachin na mislene e po-dobur. Amerikanskite uchenici (i studenti) se uchat da reshavat logicheski zadachi v obsht plan, no ne pritezhavat elementarni konkretni poznaniq po redica oblasti – mnogo sa tezi, koito ne znaiat stolicite na centralni durzhavi po sveta, burkat nacionalnosti, niamat elementarni poznania po redica nauki.

 13. Не просто не е cool, много е срамно. Омръзна ми да срещам млади и неграмотни хора, а най-жалкото е, че на тях не им пука.

  1. Има държави ,който са далеч по неграмотни от нашата. Това ,че поредния “интернет блогър”/журналист/Гошо от съседното село е решил да седне и да напише статия ,в която има измислени от него числа и данни, не значи че е истина.А до колкото за IQ-то не мисля ,че разбирате истинското значение на абревиатурата. 🙂

 14. И аз съм неграмотен. Текстовият редактор ми зачервява редовно писанията, а запетайките често ги изпускам, но се старая колкото мога, може би защото не съм на 15, а на 58. Обикновено след такава негативна класация всички обвиняват всички и най-много даскалите , но какво може да направи даскалът, ако учениците нямат желание да направят нещо от себе си. Явно грамотността и много други неща вече не са в центърът на ценностната система.

  1. Могат да се опитат да ги предизвикат да мислят с иновативни идеи. Например, четейки тази статия, ми хрумва, че ако един учител е амбициозен и наистина иска да научи децата на грамотност, би могъл да поставя по една оценка всеки срок, базирайки се на постовете във “Фейса”, или да се организира състезание или класация, а може и да се коментират всеки ден по 5-10 минути неграмотни постове, може дори и децата да правят извадки с такива постове и да посочват грешките (според мен биха го направили, ако това ще скъси часа с десет минути). Независимо какво преподава – дори преподавателите биха могли да пишат лесни 3-ки за тотално грешно контролно, но грамотно написано. Не е нужно да сме перфектни в правописа и пунктуацията, но поне елементарните правила, трябва да се знаят… поне според мен… Идеи трябват! Децата трябва да се събудят по някакъв начин, да се предизвикат, да ги амбицираме!

 15. Добър Ден на всички:-)

  Аз живея почти 30 години извън България и знам колко е трудно да запазиш чистотата на родния си език. Езиците са динамични структури които се променят когато стилът на живот се промени. Аз установявам при всяко посещение в България, че моят начин на изразяване започва да звучи архаичен. Двесата сега приемат информация все повече визуално. Развитието на технологията налага промени и невъзможността да се изразим с разполагащите граматически правила става непосилна. Въпросът е много комплексен и непосилен за раглеждане от всяка страна в една статия. Би била добра инициатива на БАН или министерството на културата да направи проучване защо резултатите са толкова трагични! И ето как може да се пише без една запетайка … Когато тичаш и пишеш 🙂

 16. Не е въпроса само в телевизията. масово хората пишат неграмотно в глобалната мрежа. Особено след навлизането на смартфоните. И отговора на въпроса “Защо не пишеш на кирилица?” е “ami na latineca mi e po lesno”. И това е масово. И от там идва и неграмотността когато се пише на български. “аz sam si v nas” става “Аз сам си в нас.”. Имената се превръщат от Borqna в Буряна. За стил и пунктуация да не говорим.
  ——-
  Искам да защитя малко латинците, а не да ги опровергая,понеже са нападнати от ”приятно ” неподготвен.Не че аз съм завършил Бг филология …някои си пишат latineca
  вместо latinica.Те просто си пишат грешно.Както вие самия казахте и според мен си направихте автогол.Еми в случая буквата, която се бърка е О и У.За Borqna и Буряна става дума.На латиница има О и си пасва с буквата О на кирилица.За U същата работа…

  1. Pisaneto na latinica niama osbtho s lipsata na gramotnost. Ako chovek e gramoten, toi shte pishe ednakvo pravilno kakto na kirilica, taka i na latinica. Problemut pri pisaneto idva ot sukrashteniata, koito se izpolzvat v socialnite mrezhi i SMS-te.

 17. Abe, che ima negramotni hora ima, no tova nqma nishto obshto s pravopisa…tova mi e mnogo stranno kak svyrzvate gramotnostta na edin chovek s tova kak pishe. Ima doktori koito pisgat recepti s krakata si i injeneri, koito ne znaqt vyobshte koga se slaga zapetaika, no presmqtat raketni komponenti…tova e typoto, che chovek precenqva drugite po tova koeto toi moje (az pisha po-gramotno, znache sym po-umen) a tova che drugiqt operira mozyci ili stroi samoleti ne e tolkova vajno…

 18. Не генерализирай така грозно.
  Нито си оригинална, за да направиш впечатление, нито си вдъхновяваща, за да направиш промяна.

 19. “Да, и, ти, който четеш възмутено”
  Научете се първо къде се слагат запетайки и после пишете статии за българската неграмотност…

  1. WARNING: НЯМА ДА СЛОЖА И ЕДНА ЗАПЕТАЯ
   Ето го поредня хейтър, неразбрал че в текста има нарочно допуснати грешки. Фактът че аз съм на 14 и го забелязах в момента в който почнах да чета а Вие
   (Почти сигорен съм че сте по-възрастен от мен)не сте го забелязал е някак си смущаващ. И въпреки че заради надписа по-горе ще ме сметнете за неграмотен аз съм длъжен да кажа че ср. ми успех по БЕЛ е -6.00

   1. СигОрен ли сте, че заслужавате тази 6-ца? Ако не сте забелязалИ грешките си, бих могла само да кажа, че това е доста смущаващО.

 20. Любимото на българина – присмял се Хърбел на Щърбел. За неразбралите – авторката също е допуснала няколко грешки в статията, осмиваща неграмотността на нацията (не умишлените, разбира се!). Но тя надали знае това.

  1. Кои са тези грешки? Ще бъда благодарна за примери. Грешката по принцип е нещо неумишлено. Освен това, мисля че тази страница може да ви помогне с изписване на думата “неумишлен” https://rechnik.chitanka.info, както помогна и на мен 🙂

 21. Всъщност не знам кой е писал тази статия, тестовете от PISA още не са направени. Датите, ако не се лъжа, са към 20.04.

 22. Много интересна статия. Защо ли започнах да чета коментарите? За съжаление много от коментиращите, смятайки се за грамотни, също допускат грешки, най-вече при употреба на кратък и пълен член. Аз съм чужденка, която се опитва да научи този прекрасен език. Много често правя грешки и искам да бъда поправяна. От кого обаче? Защо хората в България нямат стремеж да запазят езика си?

 23. не съм съгласна ,има и по-неграмотни от нас в Европейският съюз……започнете да си пишете с някой англичанин ,французин и други от този район и ще видите,ние поправяме грешките им,хахаха хайде стига да сме се правили по-черни от колкото сме…..

 24. До автора на ТЪПАТА статия! Българите, искам да напиша имат но…….имаме угх…..един проблем. Този проблем го имат доста хора от планетата Земя…и това е …..че не се занимават със себе си а най-важното нещо на света им е да се ОПЛАКВАТ ( от правописа на хората в случая) .
  След 3 години ще съм следващата неграмотна милионерка, вие си пишете де …

 25. Добра статия, която насочва вниманието към един немаловажен проблем, за всяко, а не само, българското общество. Не много хора осъзнават нормативното влияние на езика, а то мога да подскажа, е неизмеримо. Езикът – и всичките му досадни правила – е както причина за; така и последствие от; историята, културата, социалната и инстутиоционалната структура на едно общество. Не случайно езикът е обект на изучаване, не само от лингвисти, но и психолози, социолози, политолози, културолози, и т.н. Абе, с две думи, от структурата на определен език, можем да научим много за обществото, което го използва. В тази връзка, е излишно да казвам, че запазването на един език е – с една проста дума – ВАЖНО.

  Но има нещо, с което не съм съгласен в тази статия. Авторът, ми се струва, се опитва да каже, че хората избират да бъдат неграмотни и си мислят, че е ‘cool’. Не мисля, че някой нарочно пише неграмотно, освен в редки случаи, пример за които е именно тази статия. Просто не разбирам защо някой би го правил? Взимането на тази позиция, означава да отречеш, очевидните проблеми, от които българската (и не само) образователна система страда.

  Обвинявайки индивида, карайки го да се чувства като по-низш, няма да го направи по грамотен. По-важно е да си зададем въпроса защо нивото на неграмотност в България е на толкова високо ниво. Отговорът няма да е един. А пък, няма и да е лесно да адресираме и поправим тези проблеми, но това е единственият начин нещо да се промени. Всичко друго е безмислен ‘hate’.

  П.П. Сигурен съм, че написаното от мен е изпълнено с грешки от всякакъв вид. Държа да кажа, че не се смятам за ‘cool’, а и не го правя нарочно. В някои случаи е по-полезно да се съсредоточим върху съдържанието, а не върху начина по-който един текст е написан.

 26. Abe hora, nedeite taka, tolkova nisko li stigame da se ocenqvame i napadame za tova kak pishem, jalko e…ne moga da proumeq kak moje da ima tolkova povyrhnostno i glupavo mislene. Nqkoi 4ovek pishe neshto dylboko i smisleno, no nikoi ne ocenqva tova (zashtoto estestveno nqma kapacitet da go razbere), a tova che e napravil pravopisna greshka…napravo mi idva da se grymna…vqrno e..hubavo e 4ovek da pishe pravilno, no ako ne pishe pravilno ili e obyrkal edna duma tova ne go pravi NEGRAMOTEN!!! razberete go nai-nakraq…glupavi sa horata s plitko i povyrhnostno mislene (za jalost 90% ot komentiralite hora), koito nikoga nqma da mogat da ocenqt realniq kapazitet na nqkoi (vse pak za da razberesh, che nqkoi e umen, trqbva da si pone kolkoto nego ili po-umen)…ne govorq za konkretnata statiq, a kato cqlo za tozi tip maloumno mislene…

  1. Абе, kapazitet, адекватен ли си? Никой не говори за съдържанието на който и да било текст, а за неграмотното му формулиране. Кое по – точно е повърхностното? Че се опитваме да запазим езика си и да накараме хората, които смятат, че са твърде велики, за да пишат по този жалък начин? Щом не можеш да проумееш защо ние го правим, не мисля, че ще проумееш каквото и друго да било. Жалко за неадекватността ти.

  2. Евала! Кефи ме как мислиш – един от малкото си за съжаление. Хората се концентрират предимно върху други хора – други животи, други проблеми, други грешки..А върху себе си -не. Много по-лесно е да критикуват останалите – нали така бягат от себе си, техните си неща си остават неразрешени и непоправени, но стремежът да “учат” другите как, кога, какво, с кого и защо….този сремеж май не секва. Споко, хора! Всеки от нас разполага само с един живот и все пак, ако го изживеем смислено и както наистина искаме – един живот стига! Peace! 😉

 27. СигОрно никой не забеляза изречението “От себеуважение, не от друго.”…
  Статията е добра, но коментарите къртят, браАт! 😀

 28. Ma ko 6mi govi6 ti za gramotnost ma oooyyy. Q sa vij kva si ma. 6e si pi6a kat iskam i 6i si qm pyrdjoliti i 6i si piq birata. Ni mA ibe nit za gramotnyst nit za ezik. S6i si pi6a na 6liokavica 4e i py6ik 6e se diga. Az moq idol e Ganyi Balkanski. Iskam 3ka beemve i 300 lea u joba i da ima p4ki okolo men drugu ni ma ibe.

  1. Това беше само да илюстрирам хората, за които се говори в статията. Присъединявам се на сто процента към нея. 🙂 Ако съм направил някъде правопивсна грешка, то е зашото съм nigramotu muxliy

 29. Абсолютно вярно! Критик или не – прав сте!
  Много хора бъркат грамотността с интелигентността! Доста от коментиращите си правят взаимно забележки и това, честно казано (мое мнение) е разочароващо. Кога ще спрем да мислим, че сме повече от останалите и ще започнем да уважаваме другия и мнението му, без да го съдим и да му слагаме етикети, без да влагаме злоба, сарказъм или ирония…, без да осмиваме другия и самите нас си?!?!? Нищо ли добро не е останало в нас? Кога ще изразяваме свободно мнението си, без някой да “хвърля камъни по нас” или да анализира умствения ни багаж?
  Мислете малко с умните си главици – ние сме извадката! – коментиращи, хейтъри, грамотни или не, умни и глупави… Много е важно отношението, начина, по който боравим с думите…
  Не се отнасяйте, към нас неграмотните, като с боклук, моля Ви!

 30. Вчера репортерка в една от двете частни национални телевизии “мекаше” Повече няма да коментирам

 31. Kaк да ти прави впечатление простотията, като у нас тя е форма на живот, с която много се гордеят. Прости хора има навсякъде, но май само у нас, те са прости, но и горди с тъпотията си. То такива не можеш да ги обидиш, камо ли да очакваш да пишат разбираемо.

 32. Правописът е уважение към събеседника и себе си. Освен това е начина да защитиш солидно тезата си. И себе си. Той (правописът) е следствие (пряко) от четене на литература, па било тя и sci-fi (любим жанр).

  Общата култура е субективно понятие. Не помня наизуст, ужасно слаб съм в контекст география (да, забравям столицата на Швеция), история и в този дух. Помня абстракции и логика. Познавам енциклопедични личности, при които е точно обратно. Това са индивидуални дадености и единствено егото би могло да ви въвлече в спор ‘кой по-по-най’.

  Това, което пропускате е, че зад липсата на правопис стои МНОГО повече невъзможност за формулиране на мисли… поради тяхното отсъствие. Ако ще търсим истински проблеми нека бъдем честни, да оставим ЗАПЕТАЙКИТЕ за секунда и да погледнем голямата картина.

 33. Добре казано..”Пишем неграмотно, говорим неграмотно, май започнахме и да мислим неграмотно” и да, това е най-големият проблем! За съжаление мисля,че само този цитат от горе написаното е верен. Не се ли замисляш, че може по някакъв начин да допринесеш и най-малкото вместо да натъртваш на грешното..да акцентираш на думите като ги напишете правилно. Най-лесно е така..ето ти фактите и накрая “няма да се оправим”. Един вид като си правите труда да пищете такива статии поне да са смислени а не празни приказки.

 34. Съдейки по прочетените коментари, 90% от българите са повече от професори! Очевидно е най- лесно да се търсят и изтъкват грешките на другите! Коментари ли са, чудо ли е 😄! Хора, истината е такава, младите са неграмотни( включвам и себе си в това число, защото така или иначе някой друг ще го направи😄 ) но определено това не се случва само в България, живея в Лондон от 3 години, повярвайте ми, британците са не по-малко неграмотни! За съжаление времената са такива, има други приоритети за юношите😊! Все пак може да погледнете на статията с малко хумор, а не да се дебнете, кой каква грешка е направил в коментара си! Хайде със здраве! 😄😄😄

 35. Радвам се, че намирам такава статия, въпреки че чак сега я виждам. Pod проблема с неграмотността прозират и много други нерешени проблеми. Всичко е една верижна реакция.
  Та по темата, преди няколко месеца и аз засегнах същата тема, акцентирайки върху един феномен, при който хората масово изписват “промоций”, “рекламаций” и т.н. Затова кръстих и статията “Ерата Промоций”. Споделям я с вас:
  https://misterlostov.wordpress.com/2015/05/06/%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B9/

  С пожелание за хубав ден!
  Александър Цонков – Lostov

 36. В края на краищата някой авторитет няма ли да даде отговор, кое е правилно? Дразнещо е , когато не се спазват правилата по правопис, нищо че се разбира , какво е искал да изрази авторът на неграмотно написаното. Въпросът за учтивата форма, пълният член, “с кой си?”, “ходиме, пишеме, говориме…..” От кого да се учат неграмотните, като журналисти, водещи на ТВ предавания и други публични личности, ежедневно налагат техни си правила и на никого не прави впечатление. Уж всички гореспоменати се водят образовани. Тъжно е …( не твърдя, че не съм допуснала правописна грешка в написаното)

 37. ПИТАМ АЗ ТОЯ НЕКАДЪРНИК, КОЙТО СЕ ИМА ЗА МНОГО ПРОСВЕТЕН….КАКВО Е ТОВА “COOL”, АМАН ОТ ОЛИГОФРЕНИ. В БЪЛГАРИЯ СЕ ГОВОРИ И ПИШЕ НА БЪЛГАРСКИ, НАБИЙТЕ СИ ГО В ТЪПИТЕ КРАТУНИ, КАТО НЕ ВИ ИЗНАСЯ “БЕГАЙТЕ” В АНГЛОГОВРЯЩИТЕ СТРАНИ.

 38. В Германия ,вгимназиите намаляват оценката с една единица,за неправилен правопис.Може бе така трябва да стане и в българското училище.

 39. В коментарите се вижда, че колегите не са наясно със смисъла на изледването.
  В една съдебна експертиза в български град с около 20 000 жители трябвало да се ананлизира дали директорката съкратила правилно една от десетте възпитателки в детска градина, поради наложено съкращаване на щата отгоре с една бройка.
  Измежду другите съображения (които са посочени в експертизта като нарушения на директора) пишело, че тази учителка имала правописни грешки при отразяване на материала в документацията.
  В педагогическата екпсертиза се установило обаче друго: Останалите наистина нямали нито една грешка. Но те преписвали готови фрази от методически указания и затова не само не е ясно, могат ли сами да пишат, ами и дали изобщо са попълнили това, което наистина са правили. Докато при учителката всичко което правила било лично, индивидуално, и показва творческо отношение и любов към професията. А отделните грешки били повечето от техническо естество.
  Страна която не цени труда, а механичното попълване на документация няма шанс. Едва когато учителите ОТКАЖАТ да попълват материалната книга с фалшива информация за уж преподаден материал и напишат истината за деня си в нея в нея, едва тогава ще започне реформата в образованието.

 40. Според мен трябва да се включват и заявените успехи на училищата, зашото учителите казват :
  така искат от министерството ….

 41. ПОИЗмежду другото, IQ-то е вродено и за цял живот човек може да го “мръдне” с 4-5 точки само, така че като оставим настрана неграмотността (която зависи преди всичко от образованието), пита се в задачата коя е причината, за да се раждат “по-тъпи” деца? Предполагам, че причините ще са много по-драматични, отколкото тези – за неграмотността.

 42. Нормално е хората да бъркат, всеки прави грешки. Въпросът тук може би е по-скоро не учениците и съответно всички българи да са безгрешни, а самите грешки да не стават норма. Аз също правя грешки и когато ги видя(били те от незнание или в бързината) се чувствам засрамена. Сякаш всички хора знаят че съм неграмотна… Но в днешно време е нормално да си неграмотен, хората казват “какво пък” или “не ми се занимава”, защото грешките са масова практика. Журналисти, политици, видни личности, родители и приятели правят грешки и най-лошото е че това се подминава с лека ръка-вече никой не го е срам че не знае как да напише някоя дума.

 43. Ние ( учителите ) можем да научим деца, които искат да го направят . Желанието им идва най – вероятно от родители като Вас, които не само го убиват , но и наслагват още повече негативизъм в децата си.

 44. Така е, и знайте, вкъщи се пише слято за разлика от вгз…. винаги съм намирал тези жалвания по грамотността за смешен плач.

 45. “Търси ме колешка…”
  Страшна работа. Завръщане към първобитно-общинния строй и общуването с ъ-кане, му-кане и ъхъ-кане.
  Иначе на този фон 8 от 10 обяви за работа са с изискване за английски език. Да се смееш ли, да плачеш ли ?!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!