Покана за цветен съботен ден

Преди време ти представихме “Градски експериментариум”, за да разберем повече за градското земеделие и има ли то почва у нас. Разговорът ни се завъртя около думи и словосъчетания като облагородяване, по-еко и благоприятна среда, грижа и добри социални практики, към което трябва да се стремим за по-светло бъдеще.

Eдно от начинанията им е сътрудничеството с Мулти Култи колектив”, които преди време печелят финансиране по програма “Социална иновация” на Софийска община за реализирането на “Градска градинка Мулти Култи”проект “Съ-създавене и първи стъпки на мултикултурна градска градина” на ул. “Черномен” 5 в София, където е новият им център.

И ето, че благородните усилия на двете организации дават резултат и идеята за “Градска градина Мулти Култи“ вече е факт. Тя ще бъде официално финализирана тази събота, 26-и октомври, като домакинства първия по рода си ФестивалНови корени в градска градинка Мулти Култи“. Събитието ще продължи от 12:00 до 20:00 часа и ще бъде съпътствано от интересна и разнообразна програма с лекции и дискусии, практични уроци и работилници, както и чудни кухни, коктейли и музика от цял свят.

Цветен и образователен, фестивалният съботен ден обещава да ни срещне с изключителни хора, които работят и творят по теми с глобален и много важен характер.

Сред тях са Мария Гочева – ландшафтен архитект и арборист, която ще ни разкаже как се поддържат градските гори, какво е разнообразието на дървета в столицата и в живота на птиците; Радостина Славкова от Екологично сдружение За Земята и Николай Петков от Fridays for Future Bulgaria – Петъци за бъдеще България ще дискутират темата за климата; в програмата ще се влючи и Лора Любенова, един от създателите на проекта Urban Green – група ентусиасти, поставили за цел да илюстрират, че градското градинарство и воденето на хармоничен начин на живот в градска среда не е трудно постижимо.

От нейната лекция ще научим повече за мисията й, за лесните стъпки как да бъдем начинаещи градски градинари и ще можем да отнесем със себе си семенца, които да отгледаме у дома.

Организаторите са подготвили и специални щандове с натурална козметика, храна и напитки, като една от работилниците е именно посветена на натуралната козметика, за която практичен урок ще изнесе Елизабет Емилова, част от екипа на Магазин за натурална козметика Чародеа.

Бети ще ни покаже как да си направим лесно и бързо ексфолиант в домашни условия, а Татяна Рехмова от Нулев отпадък – България ще вземе участие във фестивала с работилница за восъчни кърпи.

Нахвърляме само леки щрихи към събитието, защото знаем, че дори и те са достатъчни да отскочим до улица „Черномен“ 5 в събота. Ще се видим там.

___________________

Дата: 26 октомври 2019 г. (събота)
Начало: 12:00 ч.
Място: Градска градинка Мулти Култи, ул. “Черномен” 5, София

Програма

?12:00 – Откриване и дискусия за климата с Радостина от За Земята и Млади За Земята и Николай от Fridays for Future Bulgaria – Петъци за бъдеще България
?13:00 – Градско градинарство за начинаещи, лекция на Лора Любенова от Urban Green
?13:45 & 16:30 – Работилница за натурална козметика с Елизабет Eмилова от Магазин за натурална козметика Чародеа
?14:30 – За дървета и птиците в града, лекция на Мария Гочева, ландшафтен архитект и арборист
?15:30 – Хранилки за птици, работилница на Диана от HoodTransformers
?17:00 – Твоята храна, дискусия с Росен Василев от Bioselena / Биоселена
?18:00 – Работилница за восъчни кърпи с Татяна Рехмова от Нулев отпадък – България
?19:00 – Среща на анонимните компостиращи с Мадлен Зашева от City Experimentarium/ Градски експериментариум

Повече за събитието във Фейсбук

___________________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!