Хайде да мразим полицаите. Пак им дойде редът

Факти: Най-големият полицейски синдикат обяви, че е в готовност за протести и изразява дълбоката “благодарност” на униформените към Министерския съвет и ръководството на МВР за “високата оценка”, която им е поставена, след като институцията е класирана на 35-о място и така е поставена извън списъка с общо 34 министерства, институти, агенции, фондове и други на постановление на Министерския съвет, чиито служители “на първа линия” в борбата с коронавируса ще получат бонуси, пише dnevnik.bg.

В съобщение до медиите ръководството на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) изразява недоволството си заради това, че са изключени от списъка, по който се предвижда да има увеличение на индивидуалните основни месечни заплати с до 30%. Коментират и иронично, че това “изглежда, се приема за адекватно оценяване на дейността им в изминалите и бъдещите месеци на извънредно положение и ситуация, породени от епидемиологичната обстановка”.

Организацията подчертава, че МВР заедно с медицинските работници в цялата страна е понесло основно тежестта на прилаганите мерки и продължава да търпи най-тежките последствия от кризата, но въпреки това, изглежда, не е заслужило материален стимул.

Размисъл: Знам, че никак не е модерно да се пише в защита на полицаите. Че е по-лесно и по-“продаваемо” да ги нарека “милиционери”, които бият мирно протестиращи. Които пазят властта от народа си. Мога да им лепна всякакви епитети. Да ги натикам в общата, аморфна маса на общия знаменател, да са “лошите”, които не заслужават нищо. Както, междувпрочем, правехме с лекарите, допреди да се появи пандемията и да им пляскаме. А после изведнъж се сетихме, че без лекари не можем. И че не всички са “крадци”, “убийци” и “търговци в бели престилки”. Както, между другото, лесно лепим етикети на журналистите и пригласяме на властта със звучното “мисирки”, без да си даваме сметка, че демокрация без свободна журналистика няма. Че питащите журналисти са кът, “опразнените столчета” все повече, а обществото някак не показва рефлекс, че може и иска да защити онези, които наистина ще зададат очевидните и логични въпроси и един по един изчезват.

Така и с полицаите. Много по-лесно е да ги намразим вкупом. Да ги обявим за нагли и крадливи, не че няма такива в редиците им. Но не можем отново да обобщаваме. 90 и не знам колко дни протести. Властта, която удобно се крие зад тезата, че на площада има 100-200 лумпени, простаци, мафия, тълпа и т.н., уплашено се крие зад гърба на същите тези полицаи. Дали на излизане от БНТ, от някой заден вход или изход, някак бърза да се сети за служителите на реда и много оценява труда им. Властта, която на 2 септември изправи полицаите като пушечно месо пред добре организирани агитки, внедрени за да внушат, че протестът никак не е мирен, а протестиращите са лумпени, жадни за кръв. Властта, която от години говори за реформи в МВР и никога не ги осъществи. Властта, която знае, че не може без МВР, обаче смята, че не е добър предизборен ход да увеличава полицейските заплати, защото ще подразни обществото. А МВР не е на властта. Или поне не би трябвало да бъде. В едно демократично общество. “Разделяй и владей”. Насъсквай различни части от обществото да се мразят помежду си. И Гьобелс би завидял. И ние “кълвем”. И ни купуват поедично. Докога?

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!