Политиката е кучешка работа

„Борисов на крака при Ердоган” бяха повечето от заглавията и анонсите във вчерашния ден. Внушението – Ердоган свирна и Борисов затанцува, предаде европейците, маша на Турция в Европа. Днес пък ДСБ разпространи позиция, в която подчертава, че Реформаторският блок “е натоварен с огромна политическа отговорност, особено в момент, в който българският премиер поставя под въпрос външнополитическите приоритети на страната и се поставя в положението на представител на турските интереси пред ЕС.”

Стана ми някак си съботно весело. Представих си как една немска и една кавказка овчарка си играят, а едно дребно чихуахуа поджафква отстрани и се прави на смело и страшно.

Готова съм да понеса и аз всякакви джафкания по мой адрес, но следейки разни знаци след „опита за преврат” в Турция, съм по-склонна да мисля, че напротив – Борисов е по-скоро пратеникът на Европа в Турция, а и не само. А ето ги и знаците:

1. В интервю на 22.07. премиерът Борисов обяви, че на 24.08. е поканен на среща с турския президент Ердоган, а на 26.08. му предстои посещение в Германия заедно с румънския президент по покана на германския канцлер Ангела Меркел.

2. На 04.08. Европейската Комисия даде зелена светлина за енергийните ни проекти с руско участие. Ето един осигурен формален повод за знак №3

3. На 05.08. Борисов провежда телефонен разговор с Путин за енергийните ни проекти – само няколко дни преди срещата Ердоган – Путин на 09.08. Знаем ли дали разговорите са били само на тема енергетика?

4. На 10.08. България предава на турските власти тихомълком и на ръба на закона преследвания по политически причини и потърсил убежище у нас турски гражданин Абдуллах Бююк. И до днес реакция по този казус от Европа няма! Защо ли?

5. На 15.08. Борисов хвърли открито публично обвинение за “тежка европейска несолидарност” по проблемите с мигрантската криза. Изненадващо, вместо Борисов да бъде поне леко респектиран от Европа, Александер Винтерщайн – говорител на Комисията, в отговор на думите на Борисов призна: “Очевидно положението не е задоволително”.

6. Изненадващо Турция промени графика за посещението на Борисов за 26.08., когато министър-председателят трябваше да бъде в Берлин заедно с премиерите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения, Хърватия и Австрия за съвместни разговори с Ангела Меркел за кризата с мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на европейския съвет през септември. Странно канцлерът Меркел не се разсърди, че Борисов ще пристигне ден по-късно и прие промените в графика.

7. На 25.08. във Франкфурт Алгемайне Цайтунг излиза ексклузивно интервю на Бойко Борисов, в което призовава Европа да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара. Европа не реагира. Звучи като подгрявка за “концерта” в Истанбул на следващия ден.

8. На 26.08. Борисов се срещна с премиера и с президента на Турция и обеща да предаде техните искания на канцлера Меркел и останалите лидери на Европа във връзка със споразумението за реадмисия на бежанци. И отново Комисията не “шамаросва” Борисов – “Ние се придържаме към споразумението от наша страна. Очакваме и другата страна да се придържа към споразумението. Ние определено подкрепяме това споразумение в неговата цялост”, каза Александер Винтерщайн, говорител в Комисията, а Наташа Берто пък припомни, че делегация от Европейската служба за външно действие и генералната дирекция по вътрешните работи на Комисията е обсъдила с турското правителство преговорите на страната за членство и за визова либерализация с ЕС през последните два дни.

9. Между другото Борисов е информирал Ердоган и за бъдещето на съвместните енергийни проекти с Русия.

Дали Борисов изпълнява специално поръчение от Европа? Дали пък не отсрамва големите в Европа да влязат в директен разговор с Ердоган? Или пък те разчитат на “балканската душа” в преговорите? Дали прекият и по-безболезен път от Европа към Турция и Русия не минава през България и Борисов? Не са ли странни премълчаванията и прощаванията на Европа?

Ето такива мисли ми се въртят из главата… Кучешка работа е политиката. И винаги има едно чихуахуа да джафка отстрани.

_______________

*Заглавна снимка: Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!