Популацията на слонове в Кения се е удвоила за последните 30 години

През 1989 година в Кения са регистрирани само 16 000 слона, което е критична бройка, която заради сериозната заплаха от бракониерство, рискуваше да спада все повече. За щастие обаче, кенийските власти съвсем скоро оповестиха прекрасната новина, че от 1989 година до днес, популацията на слоновете е страната се е удвоила и днес те вече са над 34 000. Това беше съобщено от директорът на Кенийската служба за дивата природа Джон Ваверу по време на посещение в Национален парк Амбосели, по повод Световния ден на слоновете.

Също сред позитивните новини, които по-късно министърът на туризма Наджиб Балала разгласи, е и намалената бройка жертви на бракониерството, които за 2020 година са значително по-малко в сравнение с предходните години – само седем от началото до сега.

През последните няколко години успяхме да уротим бракониерството в тази страна“, заяви Балала по време на събитието.

Photo by Tobias Adam on Unsplash

Макар без съмнение да се вижда позитивна тенденция за увеличаване на броя на слоновете, то все пак има още много години борба с бракониерството и опазване на животните, които трябва да изминат, докато се възвърне солидната бройка от 1,3 милиона слона, които населяваха Африка през 70-те години. Днес, те са по-малко от 500 000.

Има още към какво да се стремим, за да възвърнем баланса, равновесието и разнообразието в дивата природа, но тези положителни новини са резултат от добра работа и най-вече осъзнатостта, с която страните вече живеят.

_______________

*Заглавна снимка: Nam Anh on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!