ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО: Мила Янева-Табакова

Свободно разхождащи се жирафи, горски рожденни дни, симпатични извънземни, летящи роботи-полиглоти и концерт на Стефан Вълдобрев в парка. Как изглежда бъдещето на София в представите на най-младите ѝ обитатели?

Днес ви срещаме с втория талантлив художник, участник в ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО – Мила Янева-Табакова.

Творбата на Мила, създадена по разказите на учениците от УВЕКИНД, може да бъде посетена до 17 октомври ще бъде позиционирана  до Софийска градска художествена галерия.

На 17 септември ще бъде активирана и онлайн платформа в сайта на КО-ОП, в която творбите са представени в дигитална форма и съпътствани от видео материали с включени истории от децата и творческия процес на авторите. 

Вижте ги тук: https://www.ko-op.bg/postcards-from-the-future 

Видео: Мила Янева-Табакова | ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО 

За Мила Янева-Табакова:

Мила Янева – Табакова завършва специалност „Книга и печатна графика” в НХА и магистратура „Комикс дизайн и илюстрация” в Брюксел. 

Работи на свободна практика в сферата на илюстрацията, комикса и оформлението на книгата върху свои авторски произведения, съвместни или в подкрепа на различни социални кампании и такива, свързани с образование на деца. 

Има публикации в български и чуждестранни издания и платформи ((Хеликон, Капитал, Капитал Лайт, Програмата, Виж!, Stripgids, Urbana Project, Drawing The Times). Мила е автор и издател на авторска комикс книга „Сувенири“ (2020) и съосновател на платформа за български, независими авторски издания ТИ-РЕ, както и на творчески колектив ЧАРК.

За Софийска градска художествена галерия / СГХГ

Софийската градска художествена галерия е създадена на 22 октомври 1928 година след заповед на кмета ген. Владимир Вазов, а по-късно е настанена в реконструираната сграда на Градското казино на улица “Гурко” №1.  

Именно в Софийската градска художествена галерия е представена първата постоянна картинна изложба в страната – през 1941 г., а седем години по-късно част от фонда ѝ е прехвърлен  в новообразуваната Национална художествена галерия. Като самостоятелна институция СГХГ се обособява през 1952 г. През годините Софийска градска художествена галерия се утвърждава като едно от най- важните културни пространство на столицата. През 2006 г. открива своя филиал – галерия „Васка Емануилова”.

 Днес музеят е с четири отдела: живопис, скулптура, графика , съвременно изкуство и фотография, а колекцията наброява над 8 000 произведения на български художници от края на 19 век до наши дни. Част от скулптурните ѝ творби могат да бъдат видяни на открито в Градската градина.

***

Проект на КО-ОП, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община – СП “Култура” 2021.

С подкрепата на: Velis Vineyards и Rebrand.

Благодарности към екипа и учениците на Uwekind International School, Сдружение Трансформатори и Twin Pickles.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!