Кабинетът спря нови обществени поръчки

обществена поръчка

На редовното си заседание днес правителството реши да спре обявената наскоро обществена поръчка за изработка на нови лични документи. Тя беше обявена и представена от МВР наскоро, с прогнозна стойност близо половин милиард лева и включваше пълна подмяна на сегашната система за производство на лични документи, както и замяната им с нов тип с вграден електронен чип за електронна идентификация.
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил също да се спрат обществени поръчки за 95 милиона лева на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски строителна компания “Водстрой 98”.
Проектите са на Министерството на земеделието и храните и са за строителство на горски пътища от фирмата “Водстрой 98.

Припомняме: Това е втората голяма обществена поръчка, която в последните три дни министър-председателят разпорежда да бъде спряна заради съмнения за скрити икономически интереси на Пеевски.

В понеделник премиерът нареди незабавно да се предприемат действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала “Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2.”

Самият Пеевски отрече участие в поръчките за строежа на магистрала “Хемус”. “Това е тема, която въобще не ме интересува, аз по слухове не работя, заяви депутатът от ДПС.
Така той коментира думите на Бойко Борисов, че е разпоредил спиране на процедурата заради “витаещи съмнения”, че първоначалното избраните да строят новата отсечка фирми са свързани с него и с Валентин Златев. След настояване на журналисти все пак да коментира действията на Борисов, Пеевски заяви: “Премиерът е хубаво сега да се погледне в огледалото и да види дали не вижда Прокопиев и кръга “Капитал” в него”.

Как 16 от най-четените български медии (според Gemius) отразиха новината? Вижте в таблица:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: “Кабинетът спря мегапоръчката на МВР за нови документи”

Цитат: “Премиерът Бойко Борисов е разпоредил също да се спрат обществени поръчки за 95 милиона лева на Министерството на земеделието и храните, предаде БНР. Те са за строителство на горски пътища от фирмата Водстрой 98, която, според някои медии, се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. Според прекратената поръчка МВР ще може да издава новите лични карти с чип най-рано в края на 2017 година, като чипът ще съдържа биометрични данни и електронна идентификация. Освен това системата ще изготвя и шофьорските книжки, международните паспорти и документите за временно пребиваващите чужденци в страната.”

Автор: Надежда Христова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Заглавие: “Борисов спира още големи обществени поръчки за стотици милиони”

Цитат: “Премиерът Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки и те да се проведат по новия закон. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Целта е да се разсеят всякакви съмнения за нещо скрито или за задкулисие, когато се разходват големи обществени ресурси, коментира финансовият министър.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “Финансовият министър разкри как Борисов е наредил да бъдат спрени обществени поръчки за 600 млн. лева”

Цитат: “Премиерът разпореди на министъра на земеделието да прекрати търга, обявен от Югозападното държавно горско предприятие за изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на стойност 95 млн. лв.”, каза министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието. Той обясни, че ще бъде спряна и голямата обществена поръчка за личните документи на стойност 500 млн. лв. Ще бъдат спрени и обществени поръчки за благоустройство във Варна.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Правителството спряло заради съмнения поръчка за 95 млн. лв. за горски пътища”

Цитат: “Владислав Горанов: Няма документална връзка между фирмата “Водстрой 98” и Делян Пеевски. Поръчки за изграждане на горски пътища на стойност 95 млн. лв., възложени от Югозападното горско предприятие бяха прекратени заради съмнения по заповед на премиера Бойко Борисов. На заседанието на Министерския съвет той е наредил на земеделския министър Десислава Танева да ги спре. Обществените поръчки са били спечелени от компанията “Водстрой 98”.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ] Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Заглавие: “Войната между Борисов и Пеевски продължава! Премиерът спря обществени поръчки за десетки милиони”

Цитат: “Премиерът Бойко Борисов е разпоредил също да се спрат обществени поръчки за 95 милиона лева. Това потвърдиха за “Хоризонт” от правителствената пресслужба.” [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “След “Хемус”, спират и поръчката за новите лични документи”

Цитат: “Правителството развали поръчка и с фирма на Пеевски” [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавие: ”Фирма, свързвана с Пеевски, е на път да изгуби обществена поръчка за милиони”

Цитат: ”Спряна е още една обществена поръчка на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски компания “Водстрой 98”, потвърдиха пред “Дневник” от правителствената пресслужба. Става дума за поръчка на земеделското министерство за строителство на горски пътища на стойност 95 млн. лв.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: ”Спряха две обществени поръчки за 600 млн. лв.”

Цитат: ”Още две обществени поръчки на обща стойност близо 600 милиона лева са спрени. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. Едната е за 95 милиона от Югозападно държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища.”

Автор: Деница Иванова

Редактор: Катерина Иванова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Заглавие: “Борисов спира поръчки подред – сега за личните карти”

Цитат: “След като спря търговете за АМ “Хемус”, държавата спира още големи обществени поръчки. Една от тях ще е за новите лични документи, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в МС.”

Цитат: Веселина Йорданова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ] Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ] Заглавие: “Спряха още обществени поръчки на фирма, свързана с Пеевски, и голямата за личните карти”

Цитат: “Правителството спря обществената поръчка за изработка на нови лични документи. Тя беше обявена съвсем наскоро с прогнозна стойност близо половин милиард лева. Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил също да се спрат обществени поръчки за 95 милиона лева. Това са потвърдили пред БНР от правителствената пресслужба. Проектите са на Министерството на земеделието и храните и са за строителство на горски пътища от фирмата “Водстрой 98”, която, според публикации, се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие: “Правителството спря обществената поръчка за новите лични документи”

Цитат: “Правителството спря обществената поръчка за изработка на нови лични документи, чиято прогнозна стойност бе близо половин милиард лева. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил също да се спрат обществени поръчки за 95 милиона лева. Това потвърдиха от правителствената пресслужба, предаде БНР.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Заглавие: “Борисов спря нова поръчка заради свързаност на фирмите с Пеевски и Златев”

Цитат: “Съмненията са за свързаност на Пеевски и Златев с двама от участниците. Едната компания е “Водстрой 98”, създадена с кредити от Корпоративна банка, чийто собственик Цветан Василев миналата година я посочи като “марионетка” на Пеевски. Другата компания е “Джи Пи”, която бе сред участниците в консорциума за част от спряната поръчка за участъка от “Хемус”. Валентин Златев преди ден заяви, че ако някой извади документи, че притежава “Джи Пи”, ще признае. В строителния бранш твърдят обаче, че двамата всъщност стоят зад двете компании.”[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!