Пречка по пътя

Преди няколко дни в интернет се разпространи една скандална снимка, изобразяваща шедьовър в родното пътно инженерство, огледален образ на “гения, който спи във всеки от нас”. Този обаче спи дълбоко.

Ралица Згаверска публикува в профила си във фейсбук снимка, която заснема между Трън и село Студен извор. На нея се вижда електрически стълб, който след ремонтиране на пътя е оставен да стои достолепно почти по средата на платното. Ралица изпраща писмо до кмета на Община Трън г-жа Станислава Алексиева и до Агенция Пътна инфраструктура към Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Снимката в социалната мрежа шокира много хора и бързо се разпространи с бурни коментари и реакции.

После някой дефекира в пространството… отново. Кметицата на Трън Станислава Асенова не откри никаква причина за притеснение, няма опасност от ПТП. Според нея “само ако човек иска да се самоубие, може да стане инцидент”. Само искаме да напомним на г-жа Станислава Асенова, че отговорността, която носи не е само за поддръжката на участъка и изпълнението на проекта, но и за думите, които използва. Като човек, който би трябвало да служи за пример с поведението си и с работата си, е хубаво да действа професионално и отговорно като държавен служител, а оправдателният режим след подобни „инциденти“, лишен от човечност и уважение, е меко казано – неприемлив.

Проблем има. И той е също толкова очевиден и реален, колкото и тази снимка – негово олицетворение. Олицетворение на безхаберната, нелепа и мързелива работа, през пръсти. Тя стана най-често търсената. Хубаво е да се замислим кога и защо стана така? Кога започнахме да си затваряме очите пред истинските проблеми? Докато безхаберието и нехайството взимат прелом пред желанието да си свършим добре и качествено работата няма да има път, който да ни изведе в правилната посока, а спънките-убийци ще останат навсякъде.

Ремонтните дейности на пътя са част от проект по Програмата за развитие на селските райони. Стойността му е 2 милиона лева. Някой обаче бързаше да догони график. Кметицата е заявила, че пътят не е довършен, липсва маркировка и стълбът ще бъде преместен след като ЧЕЗ дойде, за да се изключи високото напрежение и откачи жиците. Трябвало е да се гони график.

След като Ралица пусна снимката във фейсбук и сигнализира, стълбът беше ограден. Да, отново ЧАК тогава. Ако имаше инцидент, нещата щяха да звучат по различен начин. Само действителността щеше да си остане същата – грозна, безотговорна, мързелива…

Всъщност от години по пътя ни има стълб, който ни пречи. Той обаче продължава да стои, въпреки многобройните сигнали…

*Снимка: Ралица Згаверска

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!