“Работете по-малко, за да има работа за всички”

“Работете по-малко, за да има работа за всички” 🙂  Чудесна философия, която е на път да се превърне в закон. Къде? В Италия, разбира се. “Чрез мързел към прогрес” или иновативна промяна за справяне с безработицата? Предстои да разберем.
Проектозаконът предлага работната седмица в областта Емилия-Романя, в Северна Италия, да се намали от 40 часа на 32. Италиански съветници вече подкрепиха предложение за нова 4-дневна работна седмица като начин за справяне с увеличаващата се безработица.

Авторът на законопроекта – Пиерджовани Алева, регионален съветник в Емилия-Романя и професор по трудово право, твърди, че промяната ще доведе до разкриване на 200 000 нови работни места, въвеждайки нови роли в множество дисциплини и отрасли. Така ще бъде осигурена работа за 160 000 безработни в района, съобщава Il Corriere di Bologna. Той e убеден, че намалената работна седмица ще “погълне” изцяло безработицата в региона. Законопроектът е в последната си фаза и предстои да бъде представен пред местното събрание.

Скорошните данни сочат, че трудово заетите в Емилия-Романя са около 2 милиона души, а безработните – около 160 000.

Работната седмица в Италия е намалена за последен път през 1977 г., когато събота става официален почивен ден и часовете са намалени от 48 на 40. Според настоящия закон, работната седмица в Италия, включително с извънредния труд, не бива да надвишава 48 часа. Ако предложението за по-кратка работна седмица бъде прието, работодателите ще бъдат глобени от 100 до 1500 евро, ако нарушат правилата.

Италианското правителство от няколко десетилетия насърчава схеми за споделяне на работа и всички работници имат право на най-малко четири седмици платена отпуска всяка година. През октомври миналата година нивото на безработицата в Италия беше 11,6 %, като преди 10 години е била 6 %.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!