Прераждането на природата

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие 129 милиона хектара гори са загубени завинаги от Земята за периода 1990г. до днес.

С около 15-те процента от всички вредни емоции на парникови газове, идващи от обезлесяването и гигантският брой растения и животни, които губят своите местообитания всеки ден, това са унищожителни цифри за здравето на планетата.

Разбира се, факторите, които влияят на тези резултати са много, но пробуждане има и макар навсякъде по света да има и хора, които не се вълнуват от този проблем и не считат, че сами могат да помогнат за поправянето на нещата, то има и такива единици, които показват как точно става промяната. Вдъхват кураж, вдъхновяват и други, и най-вече постигат желания резултат, успявайки, макар и с малки крачки, да вървят към по-добро, здравословно и чисто бъдеще, както за нас самите, така и за планетата.

Точно такива заразително идейни, ентусуазирани и добри хора са бразилският фотограф Sebastião Salgado и неговата съпруга Lélia Deluiz Wanick Salgado.

Майката Природа има силна и издръжлива душа, която винаги намира начин да се възстанови при подходящите условия. Salgado е популярен и много уважаван фотограф, който печели почти всяка награда за фотожурналистика, а вече има и повече от дузина публикувни книги зад гърба си.

През 90-те години, изчерпан физически и емоционално след документирането на ужасяващото варварство на геноцида в Руанда, той се завръща по родните си земи в Бразилия, които някога са били покрити с буйни тропически гори.

Шокиран и опустошен, той открива, че районът вече е безплоден и лишен от дивата природа. Съпругата му Lélia Deluiz обаче вярва, че решение има.

Земята беше толкова болна колкото и аз – всичко беше унищожено“, споделя Salgado за “Гардиън” през 2015 година. “Само около 0,5% от земята беше покрита с дървета. Тогава жена ми реши да засади цялата гора. Когато започнахме да го правим всички насекоми, птици и риби започнаха да се връщат и благодарение на това нарастване на растителността, аз също се възродих. Това беше най-силният момент“, разказва Salgado.

По-късно двамата основават Instituto Terra – малка организация, която оттогава е засадила 4 милиона фиданки и буквално е преродила цялата гора. За 20 години районът процъфтява забележително. Дивата природа се преражда и от смъртоностната тишина преди години няма спомен, а сега се чува смесица от птици и насекоми, които прелитат наоколо.

Общо около 172 вида птици се завръщат, както и 33 вида бозайници, 293 вида растения, 15 вида влечуги и 15 вида насекоми, като цялата екосистема е възстановена от нулата.

Проектът вдъхновява милиони хора по света, които изразиха подкрепата си в социалните мрежи, след като бяха публикувани снимки на района преди 20 години и днес.

Разликата е удивителна, а желанието и любовта, с която двамата вдъхват отново живот на Земята са вдъхновяващи и успокояващи. Че още има хора, които осъзнават значимостта си на този свят и знаят, че във всеки един момент и крачка бъдещето зависи и от тях. От всеки един човек. От всяко едно действие.

Е, ти избираш. Бъди хубавата промяна. Давай живот на всичко около себе си. Само така ще живеем в едно по-чисто и красиво утре.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!