Зов за помощ! Мноо съм тъпа!

Без предисловие. Без претенции.

Тъпа съм, помогнете ми. Моля да ми обясните правилно ли разбирам каква зверска гавра с нас си правят парламентарно представените партии с номинациите за президент? Същите тези, които ни задължиха да гласуваме.

Извинете ме, че е дългичко, ама много имам за питане.

Дотук имаме само една кандидат-президентска двойка. Красимир Каракачанов (ВМРО) и Явор Нотев (Атака). Подкрепени от три партии в парламента. Самообявили се за патриотични. Две подкрепящи управляващите и една опозиционна. Кандидатът за президент има принадлежност към бившата Държавна сигурност и е за балансирана политика спрямо Русия, вицето му е от партията, която си спечели основателно прозвището “рубладжии”, а председателят на НФСБ е за общ черноморски фронт срещу Русия. Партията на Каракачанов има представител в Европейския парламент, Атака са противници на ЕС, Валери Симеонов пък е проЕС. Турция е трън в очите и на трите партии – до екзотичната степен “Нужни са ни ракети с обсег Истанбул” на лидера на НФСБ. Ей, така НАТО срещу НАТО. Та не мога да разбера защо патриотизмът ни минава през Русия, ЕС, Турция или САЩ? Какъв патриот може да бъде един ДС агент? В едно интервю същият този кандидат-президент пита БСП “Кога БСП е патриотична – в коалиция с ДПС или сега?”. А аз питам кога Каракачанов е патриот? Сега, когато е чифтосан с проруската Атака, която крепеше коалицията ДПС-БСП, или когато все още подкрепя “стабилността” на кабинета Борисов 2, чиято опозиция е Атака? А патриотизмът на Валери Симеонов къде се намира по линията споразумение за управление с ГЕРБ и ожесточеният до долно бельо конфликт с Атака заради “едно идейно предателство и пълната подкрепа за ГЕРБ” (през първия мандат на ГЕРБ – бел.а.)? Принципна ли е тази коалиция? Или съешаване в името на властта, скрито под временно смирение “в името на доброто на България”? И к’во праим, ако Каракачанов стане президент – нападаме едновременно Русия по Черно море и Истанбул по въздух? Или клякаме на Ердоган, щото сега е първа дружка на Путин? Или слагаме георгиевски лентички? Натирваме ли европейските посланици, щото “върху съдебната ни система са оказва натиск от чужди посолства”? И къде е България във всичко това?

ataka

“В края на юли получих изненадващо обаждане по телефона: “Добър ден. Казвам се Корнелия Нинова. Искам да говоря с Вас. Вие сте номиниран за кандидат за президент от различни наши структури. Приемате ЛИ?” Това беше страшно изненадващо за мен. … И казах, че на мен ми трябва време, за да отговоря на такъв много сериозен въпрос. Дадох съгласие на г-жа Нинова по телефон на 2-ри август, след като чух изявленията от Граф Игнатиево на министъра на отбраната и премиера.” Правилно ли разбирам, че ако ми се обади една непозната за мен жена, която също не ме познава и ме пита “искаш ли да станеш президент” (не сервитьор или секретарка), правилният отговор е “чакай да помисля”? И какво си мисля за тези 3-4 дни от края на юли до 2-ри август? Генерал съм, висок съм, с гола глава, имам мускули (стават и за пипане), в униформа изглеждам секси  – все качества, допринасящи за рейтинга на Бойко Борисов сред каки, лелки и хоризонтално достъпни журналистки? Със селски корен съм (по в-к Земя – бел.а.) – работническо-селската интелигенция ми е в кърпа вързана? Говоря бавно, монотонно и безизразно като Първанов и Кашпировски – ще ги успя в дебатите, ако все пак Корнелия ми даде думата? А и тоя Ненчев и Борисов ме считат за политическа фигура – значи и за политик ставам? Руските вестници ме цитират, преди да съм си написал рапорта за уволнение или може би в същата минута – русофилите са зад мен? Американски възпитаник съм – айде и прозападните в джоба? Светът ври от конфликти – генерал съм. Другите президентски мурафети ще ги науча в движение – нали с АБВ си имам уговорка. Приемам! А не трябва ли да се питам – имам ли качества за президент, опит в политиката, а в дипломацията, а каква политика ще водя, имам ли широк експертен поглед върху секторни политики или тясна военна експертиза, разпознаваем ли съм от международните партньори, а приет ли съм от тях? А как ли бих реагирал, ако БСП, която ме подкрепя, вземе, че пак назначи Пеевски за шеф на следствието тоя път? Ще приема ли подкрепата на ДПС – нали ме представят като патриот?

Е, човекът прие. Прие като обединител на левицата. Приемането му раздели БСП. Паскалев и Асланов подадоха оставки. Нинова не ги прие и те останаха и замълчаха. Силна жена. Мая Маналова се разсърди и написа декларация, а после си се кротна в омбудсманския стол. Янаки Стоилов се разсърди, Михаил Миков мърмори, Паргов е разкрачен и озадачен от себе си. А останалите леви? Татяна Дончева се врътна и създаде интрига. Първанов равно го отдалечи от всички и реши, че като е негово откритие, може да командва парада. Но не се разбраха “като мъже” с Нинова. И Калфин каза, че БСП са загубили изборите. Любен Дилов още мълчи. Не се питам какво правеше в ляво. Той си тръчка из целия политически спектър през годините и на никой не пречи. Последно АБВ не подкрепят собствения си кандидат, явяват се самостоятелно и обвиниха БСП в ксенофобия и расизъм (по Ивайло Калфин). Расата АБВ и расата БСП? Последно расата БСП обяви, че злощастният генерал ще бъде издигнат от инициативен комитет, който расата АБВ определи като “някакъв фен клуб”.

Правилно ли съм разбрала? Чрез скритите си лимонки в БСП, Първанов прокара генерал Радев. Ма пък колко да е скрит Кирил Добрев – депутат на БСП от Габрово, където и четирите партийни организации номинираха ни в клин, ни в ръкав непознатия им генерал? Равноотдалечен е и от Първанов, а и от Пеевски също. Чрез сестра си. А дали Корнелия Нинова клекна на Първанов с тази номинация, убедена, че ще спечелят изборите и така ще докаже лидерските си качества? Или там, на конгреса на Единна Русия, някой нещо им прошепна? Ноооо, вътрешнопартийният враг не спи, твърдият електорат усети дългата ръка на ренегата Първанов, и Нинова за една нощ отново се еманципира. Тук ми отговорете – Кой кого изигра? Първанов Нинова? Нинова Първанов? Двамата умопомрачиха левия електорат? Двамата унищожиха Радев? Двамата подариха президент на ГЕРБ? Ще вдигне ли въобще самолета генерал Радев? Или ще остане един огорчен о.з. генерал?

radev

Предпоследно Реформаторският блок ще ни каже за своята кандидатура на 30 август. Е тук също върви умопомрачителен процес. Цели седем номинации. Допитвания, разпитвания, сондажи, самоотводи, приятелски огън. В някакъв момент всички се обединиха около кандидат, който вече си беше направил самоотвод, но пък за сметка на това беше и сред фаворитите на БСП –  проф. Огнян Герджиков. БЗНС иска да подкрепят кандидат на ГЕРБ. Зеленегорски, аха, да се навие и ГЕРБ изскочили с лозунг (без кандидат), който не е обсъждан. Радан Кънев изключително държи на Трайчо Трайков, не че няма качества, но номинацията му по-скоро изглежда като джафкане към Бойко Борисов. Лукарски иска предварителни вътрешни избори. Корман Исмаилов мълчи като семе в тиква, засрамен от присъствието на Касим Дал на митинг в подкрепа на Ердоган. От средата на юли поне 5 дати останаха без обява на кандидат. Но пък мнооого сарказъм и подигравки към партньора им в управлението ГЕРБ, че още нямат кандидатура. Вие оставате ли с впечатление за някакво единство в реформаторското дясно? Според вас търсят най-подходящия кандидат или тече борба за надмощие сред немощните? Има ли въобще воля за обща кандидатура? Знаят ли въобще какво искат? Ще има ли въобще съгласие в блока? Не мислите ли, че само Меглена Кунева може да ги извади от неловката ситуация, като се самономинира за кандидат-президентска двойка направо? Оправна е ще се справи и с двете длъжности, при това без конфликт на интереси. Доказала го е в годините със “съвместимостта” си с всякакви длъжности и постове.

Reformatorski-blog

И ГЕРБ. Така… Към днешна дата 100% не е Борисов, знакът е – Йорданка Фандъкова. Така поне намекна Томислав Дончев. Но до края на септември има още време. Дотук в порстранството се развъртяха Димитър Николов, Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, Кристалина Георгиева, дори и Лиляна Павлова лансираха някои медии, нищо, че тя е все още в крехка за закона възраст. А на Бойко Борисов, ама хич не му е това до главата. Убеждава ни, че има по-неотложни дела от това, че точно сега да разберем кой ще е кандидатът на управляващата партия. От време на време ни намеква за себе си, после ни обвинява, че не сме разбрали намека му.

gerb

Но пък гръмко обявиха лозунг “Работим за гражданите”! И имат график за концерти, и плакати. Дали пък няма да е Веско Маринов? Някак си надменно ми изглежда всичко. Каквото и име да сложим, каквато и снимка да лепнем на бланката-плакат, вие ще го изберете. “Не е сигурно”, кънти ми един глас в главата. Разбирате ли маневрите на ГЕРБ? Борисов не отне ли темата за руските енергийни проекти на БСП? Втвърди ли леко тона към Европа, за да угоди на крайно десните? Не наруши ли “неволно”закона с предаването на Бююк – не се знае кой ще му трябва по изборите? Дали пък това постилане по всички фронтове не му дава увереността да държи плаката празен до края на септември? Или пък при тази левица в насипно състояние и унизен кандидат, няма да избърза с по-леката артилерия?

И на фона на този качамак ни вест, ни кост от ДПС и ДОСТ. Те сигурно тихичко си подреждат сергийката със строени като оловни войници електорални единици. И чакат оферти.

Всъщност ще има ли президентски избори? А платформи? Политика?

Е, зададох ви над 100 въпроса.

Или ми помогнете да разбера, или ми слагайте печат “Тъп електорат” и млъквам.

Само ще продължа да си повтарям на ум “Все будет horror show”*.

*Игра на думи от руски и английски (по оста изток-запад) – “Всичко ще бъде едно шоу на ужасите” е заигравка с “Всичко ще бъде наред”. Произнасянето на английски на horror show, звучи като “хорошо” на руски. 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

5 Коментари

  1. Като гражданин на моята страна отдавна съм объркана, а сега съм и много тъпа!!!
    Какво трябва да се случи, та тези които избираме да си седнат на задниците и да се погрижат за народа си? И защо нашите закони позволиха да се нароят толкова партии, че сега да се гледат като зверове и да дърпат “завивката” към себе си? И аз имам много простички въпроси. Статията много ми допадна и ме убеди, че доста като мен са ТЪПИ!

  2. Може да сте всичко друго, но не и тъпа, сестро, още повече, че веднага разбрах играта Ви на думи. Ситуацията може да бъде погледната от стотина ракурса. Ето го моят: “Политическият ни елит” обитава една кофа за боклук на площад “Народно събрание”. В момента, от там се вадят всякакви отпадъци, които се варят в кофа със блатна вода и получената “манджа” се предлага за дегустация на електоралните единици като Вас и мен. Очаква се, дегустаторите да възкачат някой от готвачите на мекия стол на властта. А всеки “готвач” си има ментор /САЩ, Русия, Турция, че и други/. После, съответния ментор ще каже едно “Добрееее!”, а ние с Вас, ще си получим стомашните разстройства. Не, госпожо, не съм готвач, но мечтая в парламента да се готви национална кухня.

  3. Ами тъпа сте , тъпа защото сравнявате един генерал , изминал йерархичната армейска стълба с политици ветропоказатели . Тъпа сте ,защото Корнелия Нинова не е обществено непозната . Тъпа редакция сте, защото можеше поне едно измислено женско име да сложите за автор .

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!