Звуци от различни природни паркове по цял свят събрани в една карта и на един клик разстояние от теб

Тази година ни се наложи да бъдем не просто дистанцирани едни от други, а и от природата наоколо. За някои места по света по време на изолацията природата беше трудна за достигане зона, а за други това беше единственото позволено място извън дома, което беше достъпно. За екипа на един провален заради COVID-19 горски фестивал обаче това се оказа вдъхновение за нови идеи. “С изчезването на обичайното ниво на шумово замърсяване можехме да чуем пеенето на птиците и вятъра в дърветата“, споделя Sarah Bird – организационен партньор на Timber Festival и добавя “Именно след като стартирахме проекта разбрахме колко внимателен и прецизен ще е процесът на запис и как те кара да спреш и да се заслушаш в хармонията на природния свят“.

Организаторите видяха възможност да свържат хората и природата отново, като създадоха безплатна аудиобиблиотека, наречена “Звуците на гората“, и поканиха всеки, който пожелае да се включи. Представяйки карта на света, посетителите могат да се включат от различни точки, като записват звуци от местни природни паркове и ги качват в Soundcloud, за да се покажат като точка на картата, където всеки само с един клик може да чуе звуците. Някои от участниците прибавиха и кратки бележки към своите записи, в които разказват и какво точно се чува на тях.

Така от националния парк Таман Негара в Малайзия бяха записани звуците на свраки в късните сутрешни часове. Биолог от Мадагаскар път сподели звуци на лемури, а майско вечерно надпяване между два славея беше уловено в Словакия от още един харесал идеята.

Timber Festival е събитие, което има за цел да създава публични събития от областта на изкуствата и културата в природни пространства, като се включват музиканти, художници, майстори, писатели и др., които прекарват три дни в създаване, споделяне и къмпинг под дърветата.

Организаторите, измислили картата, наречена “Звуците на гората” са изключително щастливи от огромния интерес и множеството хора по цял свят, които се включиха в инициативата. Ние спираме с обясненията и се впускаме в това мисловно пътуване из далечни гори по цял свят.

________

Заглавна снимка: Sergei Akulich on Unsplash

Източник: www.goodnewsnetwork.org

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!