Заради общото минало имаме по-хубаво настояще

Скоро наближава рожденият ми ден, а покрай това си спомних за миналогодишния, когато с Г. решихме само двете да хапнем кротко в ресторант и естествено, че не беше никак кротко празненство. По стечение на обстоятелствата, месеци по-късно на нейния рожден ден бяхме далеч от компанията, удобно поседнали на малък плаж, с няколко бири и много музика. ”Видях падаща звезда, подарявам ти я, пожелай си нещо. Засега това, иначе като се приберем в България ще те водя да скачаш с бънджи”. ”Бънджи?! Абсурд. Не, не…”. Никога не съм предполагала, че точно тя няма да се въодушеви от идеята и останах изненадана. Физиономията ми е приличала точно на нейната, в момента, в който разбра, че аз мразя орехи. ”Ти, сериозно ли? Никога не съм знаела, че не обичаш орехи! И. пък не обичала пъпеш!”. И аз ококорвам очи смаяно, отново съм шокирана от неочаквана информация. Уж, се знаем от 100 години, пък все има с какво да се изненадаме. Най-вече с постъпки, разбира се… онези, които се случват точно пред определени хора. Истинските приятели. Тези, пред които искаш да се опиташ и себе си да изненадаш, с риск да се изложиш, да сбъркаш, да се разочароваш и засрамиш. Но знаеш, че най-много да отнесеш някоя друга саркастична шега след време и заедно да се посмеете от сърце. Е, когато компанията е голяма, много хора се смеят от сърце…

Създадох най-силните си приятелства, които смея да кажа и до днес пазя, в гимназията. Мисля, че по-голямата част от хората остаряват именно с приятелите, с които са се срещнали през тези години. Но сега излизам от личната история, за да продължа с онези другите изненади. Тези, които животът е приготвил и те не винаги са хубави. Точно онези най-истински моменти и хора, които са били част от ежедневието ти години наред и които може би знаят наистина всичко за теб, в един момент изненадващо започват да се отдалечават. И буквално и преносно. Или пък ти от тях. Без особено значение. Но те не са част от твоето настояще. Заради няколко поредни бригади, в които сте изпуснали нишката, заради много работа и липса на свободно време, или съвкупност от различни фактори, днес трудно си представяш как им споделяш, както преди. Не знаеш какво точно бихте си казали ако се видите… за какво ще си говорите… далечни сте, неловки сте, просто познати сте.

В един момент една песен, определено място или пък стара снимка те карат да се замислиш за времето, което сте прекарвали заедно. Споделени моменти, и хубави, и лоши, нелепи случки, житейски несгоди, изпитания, проблеми, любови… цяла палитра емоции, които сте преживявали заедно. И знаеш как ако тогава някой ти беше казал, че днес ще си разменяте скучни клишета като поздрав за Коледа, щеше просто да му се изсмееш. Абсурдно, нали? Приятелят/приятелката ти живо се интересуват от старите ти снимки, смеят се на странната ти прическа от 9-ти клас и въодушевено сипят въпроси за това как си си прекарвал времето, докато си бягал от час… и кои са хората от снимките. Ти, изглеждаш различен човек, не само на външен вид. Променил си се, да. Всичко се е променило. Те, ти. Донякъде доста логично и естествено стечение на обстоятелствата, поради ред причини…

Би било проблем ако си останал някъде там, в миналото, или пък сега не отлепваш от ”еееех, едно време, колко хубаво ни беше”. Но все пак нещо ти липсва.

Най-хубаво е да си ги носил с теб през цялото време и да знаеш, че те са част от настоящето. То съвсем не е такова, за каквото мечтаеше в гимназията, може би никога няма да бъде, но е вашето настояще. Ако си от тези, които са успели да съхранят големите приятелства през годините, значи си повече от късметлия. И тогава просто не забравяй да пазиш онова, което с времето животът и без друго ще се опита да ти отнеме. Приятелство винаги има с какво да те изненада и с годините става все по-интересно. И трудно. Може би точно за това е истинско. Приятелите неизбежно намаляват. Но и ти избираш кой да остане. И най-хубавото е, когато времето ти докаже, че не си сбъркал.

Не съм сбъркала.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!