“Кожата, в която живея”

Наскоро прочетох някъде, че най-големият комплимент вече гласи: “О, на живо приличаш на профилната си снимка във Фейсбук”.
В свят на идеални снимки, филтри и коректори на бръчки, пъпки, скули, бузи, овал фотографът Софи Харис-Тейлър прави снимки, които ни напомнят, че всяко лице има своите малки или големи несъвършенства. Че перфектни хора няма, а клонираните перфектни лица “живеят” само във виртуалното пространство.
Софи Харис-Тейлър знае какво означава да живееш с проблемна кожа. От началото на пубертета до края на 20-те си години Софи страда от тежко акне. Това се отразява сериозно на самочувствието й, кара я да изпитва срам, пречи на социалните й контакти.

“Повечето от моите професионални проекти сякаш винаги са плод на собствения ми житейски опит и винаги има някакъв елемент от собствената ми уязвимост”, казва Софи. Такъв е и проектът “Епидермис” – серия от снимки на красиви жени с проблемна кожа.  “Започнах да разсъждавам върху собственото си минало и чувствата, които изпитвах, когато страдах от тежко акне. Имах чувството, че нямаш нищо, ако нямаш безупречна кожа. Тогава се борех със собствения си образ. Изминах дълъг път оттогава, не ми беше лесно да обичам себе си, да съм с позитивна нагласа към лицето и тялото си, да послушам и повярвам на хората, които тогава ми казваха, че красотата е в разнообразието. И все пак, дори когато ми беше най-трудно, усещах, че има проблем при налагането на критерии за красота. Че все по-рядко лицето и кожата на една жена се представят и показват по честен и открит начин. “Епидермис” е моят начин да се противопоставя на това – исках да покажа красиви жени, които живеят в недотам безупречни кожи. Много жени живеят с кожни проблеми като акне, розацея и екземи и много от тях изпитват потребност да ги скрият зад маска от грим. Всичко това се случва, заради наложените изисквания за перфектност и безупречност”. 

Снимките на Софи Харис-Тейлър са честни и “непокварени” от филтрите. Голата кожа. 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!