Проектът Freshkills Park – преобразяването на най-голямото сметище в света

През 2001 година най-голямото депо за битови отпадъци в света, което се намира в САЩ, преустановява работа. За първи път сметището Fresh Kills се превръща в място за отпадъци още през 1948 година и до момента, в който се взима решение депото да бъде затворено, то вече е нарастнало с 25 метра височина, а ежедневното количество на боклук, който се внася е около 10-13 хиляди тона битови и промишлени отпадъци. “Изяло” около 2,200 акра от Стейтън Айлънд (три пъти територията на Сентръл парк), сметището заплашително нараства до челните места и става най-голямото в света. До 2001 година, когато тогавашният кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани взима решението окончателно да затвори депото заради постоянните оплаквания на съседни квартали от ужасната миризма.

Успоредно с решението да се закриие Fresh Kills започва и сътрудничеството между управата на Ню Йорк и Municipal Art Society за обявяването на межународен конкурс, който се провежда от Министерството за градско планиране за преобрзяване на сметището.

Така се стига и до проекта на компанията за ландшафтна архитектура Field Operations – Freshkills Park. Целта на проекта е да се преобрази изцяло пространството на старото сметище и на негово място да се изгради най-големият парк в Ню Йорк от век насам.

Photo: freshkillspark.org

Компанията смята, че трансформацията на някогашното най-голямо депо за отпадъци в света в устойчив парк е направило проекта символ на обновлението, към което е необходимо да се стремим ежедневно и то във време, когато сме изправени пред екологична катастрофа. Инфраструктурата на сметището е от съществено значение за дизайна на парка и добавя допълнителни усложнения, но стремежът за екологичното възстановяване на земята подчертава обществената загриженост от човешкото въздействие.

Пространството е планирано да бъде домакин на разнообразни обществени инициативи за социални, културна и физическа активност. След затварянето на сметището и поетапното възстановяване на различните участъци от площта му, започва и нов живот за различни растения и животни.

Преобразяването на най-голямото сметище в света, побрало 150 милиона тона боклук на 2,200 акра площ, отнема много време. Още през 2012 година е възстановен местен парк, заедно с бейзболно игрище, игрище за хандбал и няколко детски площадки. Планът е Freshkills Park да отваря поетапно, започвайки от Северния парк, който е с площ от 21 акра и ще бъде отворен за посетители още следващата пролет. После следва поетапното възстановяване на останалата част, което ще отнеме поне още десетилетие и половина. Но е необходим и дългочакан процес, който вече работи под пълна пара. За да провокира промяна, за да създаде условия за възстановяване на природата и за устойчиво развитие на градските и паркови пространства. Защото е важно бъдещето ни да е чисто.

__________

*Източник: www.goodnewsnetwork.org

*Заглавната снимка е илюстративна

Antoine GIRET on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!