Дали богатите приятели на Менда Стоянова също плачат?

Факти: Цигарите от високия ценови клас ще поскъпнат драстично, а тези от нисък клас – минимално. Това решиха днес 95 народни представители от ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ, двама от ПФ и двама независими като промениха Закона за акцизите. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призова колегите си да подкрепят поправката, защото, според нея, това е “здрав разум и отговорност”. Тя заяви, че “народът пуши” и депутатите трябва да се съобразяват с този факт, включително и заради бюджетните приходи. Народни представители от Реформаторския блок заявиха, че става въпрос за лобистки поправки, които облагодетелстват “Булгартабак” (Официално депутатът от ДПС Делян Пеевски притежава 5% от собствеността на цигарения холдинг, бел.ред.) и другият роден производител на цигари “КТ Интернешънъл” (собственост на  “Винпром Пещера”). Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител от Реформаторския блок Атанас Атанасов репликира Менда Стоянова с думите: “По времето на тоталитаризма също всичко се е правеше в името на човека, а всички хора знаем и кой е човекът. Кажете кой е човекът, госпожо Стоянова”. 

“Аз съм лобист за бедните пушачи”, отговори председателят на бюджетната комсисия в Парламента.

Размисъл: Започвам да пиша този текст с едно признание. Пушач съм. Не съм наясно с критериите на госпожа Стоянова за “бедни” и “богати” пушачи. Но моят случай е следният. Откакто доброволно съм решила да се тровя – вече 12 години, пушех цигари, които в момента струват 4.40 (т.е. от евтините, бел.ред.), не защото са с по-ниска цена, а защото съм свикнала с тях. От 2 седмици пуша цигари на друга марка. Защото не се произвеждат от Булгартабак! Давам с 1 и 10 стотинки повече всеки ден, все още не съм свикнала с новия тютюн, но не пуша цигари, произведени от фирма на Делян Пеевски. Както не пазарувам от една верига лавки с правописна грешка в името. Ей, така, защото това е моят начин за бойкот. Толкова ми стигат силите. Знам, че депутатът от ДПС не е залинял от моята гражданска, човешка и каквата искате я наречете стачка, но това е единственото средство, с което аз мога да се бунтувам. Нямам други инструменти. Госпожа Стоянова обаче има. И не се възползва от тях. Не знам защо, но сиромахомилското й страдание ме огорчи. Като гражданин на тази държава. По няколко причини.

1. Госпожо Стоянова, цигарите не са задължителни. Да пушиш е избор. Казвам Ви го като пушач. Да си даваш парите за цигари, а не за пробиотици, например, също. Никой не ме бута с дуло на пистолет към магазина за тютюн. Така че – не ни мислете, нас пушачите. Ние сами сме си избрали да се тровим срещу заплащане.

2. “Аз съм лобист за бедните пушачи”, заявихте Вие. Първо, това е популистко изказване, извинявайте за прямотата. И второ: щом се “пързаляме” по тази тънка плоскост, “лобирайте” за хората, които искат да четат книги и им намалете ставката за ДДС. А, да, не е добре да се чете, щото четящите стоплят, за КОЙ лобирате. Добре, направете диференцирана ставка за лекарствата. И второ, свикнахме да ни лъжат, ама все още се дразним, когато няКОЙ ни мисли за толкова наивни.

3. И бедните, и честно забогателите, имат нужда от прозрачна, конкурентна среда, равенство пред закона, прекратяване на лобистките практики, осветляване на задкулисието. И властта да е на тяхна страна. Няма как да “лобираш за бедните”, а да удряш едно рамо на незнайно как забогателите. Защото това е лицемерие. А и те, “корпулентните”, забогатяват именно вегетирайки върху бедните. И манипулирайки ги с онези-медии-които-не-са-техни.

4. Когато гражданите бойкотират монополите като не пазаруват от тях, дори когато нарушават личния си комфорт, някак естествено имат очаквания властта да го прави с инструментите, които тя притежава. А те, струва ми се, са малко по-големи от това да смениш цигарите.

5. Хората не трябва да искат, чакат и работят за ниски цени, а за високи доходи. Нали се сещате, че пак ще се появят граждани, които да искат евтин или безплатен ток или по-ниски цени на бензина. И пак ще се намери някой политик, който да им обещава небивалици. Предполагам, не сте забравили, госпожо Стоянова, колко е неприятно това. Така че – не го правете и Вие, защото, нали знаете, с Вашите камъни по Вашата глава.

6. Има практики, политици и схеми, с които целувките никога не са романтични и винаги, рано или късно, изяждат глави. Ако не вярвате, госпожо Стоянова, питайте Станишев. Или Вашия колега Пламен Орешарски. Те имат много за разказване.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!