“Не мога да изям толкова, колкото искам да повърна”

2020- та година. Усеща се като 2013-та. Опорните точки за същите. Задкулисните играчи – също. Гражданите, на които им е омръзнало да живеят в тази тиня, в голямата си част пак са същите. Само политическите лица, участващи в протест-контрапростест са разменили местата си. Днес Борисов и ГЕРБ организират контрапротест, а Мая Манолова и Корнелия Нинова протестират. Само Мишо Шамара го няма да попее довечера на контрапротеста, организиран от управляващите. Няма ги и журналистите, които тогава питаха #КОЙ? Анна Цолова “опразни столчето” още през 2017-та, Миролюба Бенатова, Генка Шикерова са в “негледаема телевизия” (по думите на ген. Мутафчийски), няма ги. Заменени са с безименна армия от удобни “мисирки”, които услужливо не питат. А тези, които още са на столчетата си, като Виктор Николаев например, по-добре да си бяха тръгнали. За да не гледаме днес жалките, наведени подобия на “журналисти”, в които се превърнаха. (Бедни, бедни Викторе, защо не си отиде с Цолова!)

Държава се управлява от едни и също хора. И тогава, и сега. Без значение дали министър-председателят се казва Борисов или Орешарски. А докато ние си играехме на комунисти и анти-комунисти някой ни издърпа килимчето изпод краката. Държава няма. Има разкапана, лепкава, аморфна маса от хора, които само си сменят местата. И позициите. 
Ако протестираш днес, значи искаш всички да се заразят с COVID-19. Думите са на премиера от днес. Изречени са в един разбъркан, неясен, нестроен монолог. Ако участваш обаче в контрапротест, който има за цел да защити “легитимно избраното правителство на България”, не си опасен. Не беше проблем и “цветът” на ГЕРБ да се събере зад гърба на лидера си, в централата на партията, без маски, по време на онази пресконференция, в която лидерът говореше, а хорът зад гърба му, натикан като сардини в консерва, ръпляскаше. 
„Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя лайнар, на Доган… заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха… Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе, да му е.а пу.ката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост… Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 г., да ви е.а циганската нация…“ Думите са на Вежди Рашидов от 2013-та, в разгара на протестите тогава. Днес Рашидов е от другата страна – “„Ето, аз давам малко, колкото мога… тихо-мирно, по-малко имам от господин Делян Пеевски, той даде много. Чест му прави… хайде, холан, а ние ще минем всички граници от омраза“. Довечера сигурно ще е на контрапротест. Просто са разменени местата на фигурите. “Старшата” си е все същата. А хватката й е по-силна, отпреди 7 години.

Преди 7 години бях на 27 години и нямах деца. Днес имам 2-годишна дъщеря, която снощи научи онези забранени за публично произнасяне имена, които си имат държава. И само сменят пешките. Тогава си пеех: “Оставам, ама ми се заминава” и се надявах, че променям нещо с присъствието си на протеста. Днес само ми се заминава. За да не й се налага на нея след 20 години да пее “Вдигни очи, виж този свят, животът днес върви напред, а не назад” на поредния протест, от който не произлиза нищо.

Има още една разлика оттогава. Една личност отсъства. А дупката, която остави, не се запълва. Доц. Кристиан Таков, който си отиде преди 3 години. Така и не дочака “съмването”. А в моята глава днес кънтят неговите думи: “Пазете правото. Дори и от закона”. И един друг цитат от Макс Либерман, който аз научих от доц. Таков – “не мога да изям толкова, колкото искам да повърна”

П.С. Само се чудя Нина Гергова дали ще е довечера да защитава легитимно избраното правителство…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!