ПУК#15 ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА

В новата си книга ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА Никола МИхов съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст,  фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти. Издадена в дните преди парламентарните избори, това ще е първото представяне на книгата пред публика. Откриването на поп-ъп изложбата ще се състои на 14 май, от 17:00ч. и ще е съпроводено от тържествена церемония по рязане на ленти с участието на публиката. 

„Рязането на ленти е неразривна част от дейността на публичните фигури,  колкото по-овластени са те, толкова повече режат.(…) В този смисъл ЧУПИ РЕЖЕ  ПОЛИВА е разказ за ритуализирането на властта, и то на едноличната власт,  граничеща (или съвпадаща) с култа към личността.“, пише Ралица Герасимова за  книгата. 

Авторът акцентира върху баналността на политическата символика  чрез монотонното повторение на трите действия на Вожда. Ритуалите се предават между поколенията в българската политика, както обичаите да  посрещаш с хляб и сол и да поливаш с вода за късмет се пренасят от народните вярвания в съвремието. 

„Книгата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА ни подтиква към съпоставка между два елемента:  един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други,  и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи.  Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков. Ритуалът застава между Вожда и народа, който му поднася хляб, заедно с меда  на народното послушание.“ – пише Ирина Недева. 

Именно народът е фокусът и на поп-ъп изложбата, която ще се открие на 14 май  между 17:00 и 21:00 ч. Освен фрагменти от книгата, тя включва и непубликувани  кадри, на които Никола Михов попада в архива на БТА. На 16 май, от 18:30 ч. авторът ще разкаже за процеса по създаването на книгата и работата с архива. 

ЗА АВТОРА: 

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица фотографски изложби  и фестивали, като: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун  (2018), Rencontres d‘Arles, Франция (2017). Първата му фотокнига „Forget Your  Past – монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45,  2012) е включена в селекцията „The Best Photobooks of the Year“ на British Journal of  Photography. Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за  наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия.  Негови фотокниги са част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея  Тейт Модърн.  

ЗА ПУК!: 

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги  на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен  Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби.  Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари  Дона, Христина Ташева и Атанасов. 

Поп-ъп изложбата се осъществява с подкрепата на Ракета Ракия Бар.

За допълнителна информация следете събитието във Facebook.


Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!