Мисия “Първа дама”

Факти:  Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е с държавна охрана заради ”конкретна застрашеност”. Това се разбира от съобщение на Националната служба за охрана (НСО), пуснато във връзка с публикации в медии, съобщава Дневник. В съобщението се посочва, че по закон членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана в случаи, в които се установи “наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм по смисъла на Наказателния кодекс”. От НСО посочват още, че решението за поставяне на охрана се взема с решение на комисия. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията. “По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната”, се казва в съобщението от службата.

Размисъл: “Пази, Боже, сляпо да прогледа”, написа Щастливеца. И май наистина е щастливец, че не може да види колко актуални са думите му днес. От 22 януари, след 5-годишна липса, България си има първа дама. Макар по конституция да няма подобен статут, точно на принципа “видяла жабата, че подковават  коня и тя си вдигнала крака” и ние от години сме с мераци за първа дама. 5 години голяма част от народонаселението се вайкаше, че Юлияна Плевнелиева “не е до мъжа си”, че нямаме първа дама. Сума ти народ се попиля да критикува Плевнелиев, че жена му не го слуша и седи в сянка. Е, честита да им е новата първа дама. Тя е толкова “на слънце” и в светлината на прожекторите, че явно блясъкът им застрашава живота й. Простете сарказма, но не разбирам стремленията на определен тип хора да са “някой”, да са “нещо”, да светят с отразена светлина, че чак са готови да се простят с личната си свобода в името на криворазбрана демонстрация. Нямаше да подхвана темата, ако не бяха сиромахомилските, популистки съобщения, идващи от президенството как президентът лети с военния “Спартан”, за да пести пари, и обещанията за социален държавен глава – но сега не мога да се сдържа и ще попитам – колко струва на “българския данъкоплатец” охраната на госпожа Радева? Това само между другото. Така, както е тръгнало, май следващото държавно посещение на президента Радев трябва да е с лагерна количка, че доста за пестене се събра. Иначе, тъй като определени постъпки и хора будят само смях и снизхождение, мога да предложа на госпожа президентшата да не се ограничава само с НСО. Важна ни е, притеснено ни е за нея, така че предлагам да се движи с камионетки на жандармерията и да й причислят един агент на ДАНС към охраната, ей тъй, за всеки случай, в името на националната сигурност. Особено ако “конкретната застрашеност” идва от “деградиралия Запад”, който налага санкции на Русия, така че, госпожо “първа дама”, моля Ви се, отнесете се по-сериозно! Дори мисля, че е време новият първи да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да се подсигурим отвсякъде. Щот сега живеем в напрежение и страх. Не ми стига СЕТА, ами сега и първата дама трябва да мисля. Ииии, моля независимото червено (ох, клавиатурен лапсус, простете) – исках да кажа служебно правителство да предложи първата дама за вписване в Червената книга като застрашен вид. Ако не, излизаме на Орлов мост!

Не знам защо, когато чета подобни новини в главата ми нахлува един, очевидно вечен, цитат от книгата на Алек Попов “Мисия Лондон”: “Деворина Селянова бе съпруга на влиятелен български политик. Тя никак не можеше да се примири с второстепенната роля, отредена й от историята, и жадуваше за свой собствен ореол на жена-общественик. Както често се случва с тия прости хорица, издигнали се внезапно, по волята на случая, до върховете на социалната йерархия, в главата й се вихреше мътен водовъртеж от непомерни амбиции и грандиозни планове. Г-жа Селянова се стремеше неистово към ексклузивния клуб на световния елит, без да жали средства – преди всичко държавни. Мечтаеше да се види в сияйното обкръжение на знаменитостите, които браздяха светските хроники на тлъстите западни издания.” Разбира се, че всички прилики с действителни лица и събития са просто случайност!

И накрая: ще си позволя да перифразирам Маргарет Тачър: ако трябва да обясняваш на хората, че си дама, значи не си! Добрият вкус, честта, достойнството и класата също “блестят” като ламе в сако само ако ги притежаваш! И нещо към партиите: сега е моментът да обещаете, че ще закриете НСО. Мерси!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

25 Коментари

 1. На вас името на сайта ви показва и колко сте умни. ШАШ значи на български ШАНТАВИ. Прилича ви и точно сте си такива…. Хахахаха

  1. Каква завист, какви пет лева? Вие наистина не сте в ред! Каза Ви се по Конституция такива права няма нашият президент! Престанете с тези абсолютни тъпотии. Точно тези са двамата са срам за България! Осъзнайте се! Тези нямат морално право за каквото и да е !
   Партията която унищожи БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ! Извърши и продължава нагло да извършва геноцид собственият си народ, който им даде тази власт! Ама пък на такъв народ, такива управници!
   И въпреки всичко Да живее България!

 2. Какво толкова се е случило,че цяла статия се пише за “невероятните разходи” за охраната на съпругата на президента.Или считате,че е по-добре г-жа Цачева и още колко като нея ,все НАРОДНИ представители да посещават фризьорските салони с кохорта охранители.Ако една държава не е в състояние да осигури охраната на държавния глава и на неговото семейство, тя е и толкова държава.Проблемът е другаде.Просто някои хора не можаха да преживеят,че един отдаден на службата си български генерал,отлично подготвен и високо ценен военен специалист,сам е постигнал всичко,без протекции,партийни грижи или други връзки.За тях той е г-н никой,колкото и те да не са някои,но злобно мерят всяка негова дума и всеки жест на съпругата му.При това не правеха същото при предходните президенти,защото цитираната героиня от “Мисия Лондон” имаше за протип друга президентша.Но както тогава,така и сега не това е най-важно в държавното управление, а това,че трябва да се съдейства на добрите намерения на който и да е държавен глава,за да не сме нация в последните редици за креативните неща и първи за лошите

  1. Цачева е в парламента, а госпожата тук е просто съпруга на един бивш генерал, опс, презитент който от едната страна е червен а от другата жълт.

  2. Никой нямаше да коментира Президента ако не беше начина по който БСП и другарите от ДС не бяха го определили за този пост и то след консултация с Москва. Този високоподготвен специалист където и да отиде из Европа само едно си говори за санкциите срещу Русия,като че не е българин а руски поданик.Смееха се разни червени изкопаеми на Плевнелиев,че е бил по женски чехъл,а сега мълчат като бити задници защото този генерал е на къса верижка от три дами.Да си беше летяло чудо не би видяло. Съжалявам за Плевнелиев,действително се доказа особено на последък като модерен политик. А тоя ще е една кукла на конци.

  3. Г-н Динев, малко хора ще Ви разберат. Останалите са сковани в еснафщината си, злобата и късогледството. В тази статия не е написана и една дума за това как ни представя този човек пред света. За това, че за първи път от поне пет години насам не се срамуваме от български висш държавник. Ние сме хора ограничени, злобни, простовати.

 3. Просто злобно мнение 🙂 ей така да си почешем езиците поплювайки. ‘сичко Мара втасала, та “дамата в сянка” и останала. Пфу!

 4. Боже опази, от кога комунистките станаха дами и от кога си имаме първа дама. Що за глупости, що за манталитет. И кой ще ходи да си мърси ръцвте и защо?

 5. Ай да не си отваряме тема за Цветелина на б.б. Че ще стане клюкарница. Мирувайте бе серсеми. Жената неще охрана бе. Офф

 6. И да бъде публикуван все ми е едно. Колко поколения минаха, не се ли изтребиха тия комунисти? А на. Корни и се приискало да става премиер! А сегашният се е втурнал тунели да открива, купи да раздава и т.н. той може, Бойко не може! Дай на българина власт,па му гледай акъла! Хак ни е тая първа дама!

 7. Ей то бива завист ама като тази у нас българите,друга няма. И всеки, който разбира или не,коментира,дава мнение и съди за нещата, от неговата си жалка и дребнав позиция. Всеки професионалист или човек поне малко разбиращ от тези неща ще ви каже, че съпругата и децата на президента, независимо как се казва той или как и от кого е бил предложен, трябва да бъдат охранявани от службите, дори и те самите да не искат това. Така е във всяка държава , а вие се досетите защо.

 8. Ако България беше добро и безопасно място за живеене (което трябваше да е основната задача на нашите управници) – “Първата Дама” нямаше да има нужда от охрана.

 9. Ей, аман от простотии, ама и вие сте една електронна медия, колкото сбора на бабите пред входа… Блокирам ви!

 10. Късата поличка в изборната нощ беше очеизвадна заявка за всичко, което се случва сега, а вероятно ще продължи да се случва и занапред. Че краката хубави, хубави, ама да ги лъснеш така и тогава е не просто лИпса на добър вкус и очеизвадно липса на професионализъм /нали нещо връзки с обществеността го е играла във ВВС/. Ако една жена на 46 се облича като шестокласничка е явно, че не и се иска да остарява, ама то на кой ли му се иска. Ако претендиращата да е “първа дама” обаче го прави, то си е диагноза. Да ме прощават всички дето го разбират като “завист” ама не го разбирам аз тоз доказан генерал-професионалист, дето не може да рече на другарката си, че едни неща не бива да ги прави. Както казваше баба ми за едни друг червен мераклия за президент преди доста време – той една жена не може да командва, ше ми командва народа!

 11. По принцип не чета коментари,но този път не знам защо ги прочетох,знам ли,може би да се уверя за пореден път,колко омраза,завист и простащина се е заклещила у българина,като ”РАК”, умиране има,спасение няма!…колко сме жалки само….:(

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!