Лек за душата

Стрес, напрежение, преумора, емоционално и физическо изтощение. Има ли лек срещу центруфугата на динамичния и забързан живот? Мнозина вече са го потърсили в първата поетична аптека в света.
Аптеката за изморени и болни души се намира в Бишъпс Касъл, Великобритания и е създадена от поетесата Дебора Алма, която предписва на своите “пациенти” стихотворения вместо хапчета.

Дебора Алма подрежда книгите в магазина си според “настроението”, защото вярва, че поезията може да помогне за облекчаване на цяла гама от емоционални неразположения от изтощение и стрес до разбити сърца. Тя организира и поетични работилници и поетични консултации

Алма се отнася към “пациентите” си съвсем професионално. Кани ги в зала за консултации, където има дава да попълнят списък с въпроси за тяхното емоционално състояние и след това “предписва” внимателно подбрано стихотворение.

Мисля, че ако притежавам някакво умение, то е в правилния подбор на стихотворение”, споделя Дебора Алма. И допълва:
“Когато дам стихотворение на някого, то става негово и той го притежава – залепва го на хладилника си и това може да бъде успокояващо, повдигащо духа му, да действа по много начини“.

Госпожа Алма работи и с пациенти с деменция от много години. От опита си е научила, че поезията може да влияе положително на настроението на някого. Другото важно нещо, което е разбрала от практиката си, е и това, че хората имат нужда да бъдат изслушани внимателно, внимателно да запишете какво казват и да цените тяхната изповед.

Един ден поетесата попада на обява за продажба на линейка, купува я и я превръща в „спешен поет“, като пътува из цялата страна и предписва стихове от линейката. Тя смята, че изкуството „може да бъде интимна връзка за някого, който е преминал през трудни моменти. След като ги е преодолял и е взел живота си в ръце, за него стихотворението може да бъде молитва, любовно обяснение, заклинание“.

Източник:
https://heraldplanet.com/

___________________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:Получател: MEDIABLISTER LTDIBAN BG46INTF40015052952796BIC INTFBGSFОснование: ДарениеАЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!