7-часово пътуване във времето

Последният парен влак в Сицилия

В забързания и задъхан живот, който живеем, не е лошо понякога да забавим темпото. Особено ако се озовем на едно очарователно превозно средство – последният парен влак в Сицилия, който ще ни разходи из склоновете на вулкана Етна.

В продължение на почти сто и тридесет години, малко известните стари влакове предлагат незабравимо пътешествие на пътниците – разходка из крайбрежните градове на Катаня по панорамния път на заснежените склонове на Етна. Последният от тези влакове, който и в момента е в движение, е построен през 19 век и по-конкретно през 1895 година. Оттогава до днес той подарява на пътниците едно пътуване, през което се сливаш напълно с невероятната природа на най-големия остров на Средиземно море.


littorine9

Италианският писател Едмондо де Амичис нарича този парен влак “един от най-великите влакове в Европа” в своята книга “Ricordi d’un viaggio in Sicilia ” (Спомени от едно пътуване до Сицилия, бел. ред.)

littorine4

“Скъпи читателю, ако имаш един ден в Катаня, не пропускай да се качиш на този влак. Ще преживееш най-приказното, 7-часово пътуване, което тази земя може да ти предложи.  Този влак минава през един земен рай. Ще се насладиш на поредица от прекрасни гледки към Етна и морето, на градини и лава, зелени долини, приятни села и гори – тези стари дъбови, букови и борови гори. Ще минеш през лозя, маслинови горички, обширни бадемови градини и кестеновите гори, ще видиш цъфтящи хълмове, с изглед към очарователните бели вили, малки църкви, масиви с портокалови, мандаринови и кедрови горички. Пред очите ти ще се разкрият гледки от сребърни поточета, които приличат на ленти от блестящ сняг под слънцето.”

littorine5

littorine9
През 1980 г. парните влакове изчезват напълно от парка на италианските железници. Заменени са с много по-модерни моторни локомотиви. Повечето парни влакове са изпратени на бунището за скраб, а малцина от тях са изложени в  музеи. Два от тях обаче  оцеляват, а единият е в движение и до днес. Именно на остров Сицилия, в малкото градче Бронте, в провинция Катаня. И подарява незабравимо пътуване във времето на своите пътници.

littorine8

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!