Лятното време през октомври провали “градската десница”

Малко следизборни факти.

Ден след края на първия тур Радан Кънев, бивш председател на Демократична България и настоящ евродепутат от същата партия предлага в социалните мрежи (как къде, разбира се, че във Фейсбук) Мая Манолова (класирала се на второ място и балотаж след първия тур) и арх. Борислав Игнатов (кандидат за кмет именно от Демократична България и класирал се на 3-то място на първия тур на местните избори) доброволно да се откажат от балотаж (на който Игнатов даже не се класирал, ама Манолова, ако вземе, че се откаже, той ще “наследи” второто място на вота) и да отстъпят място на балотаж на Борис Бонев (който се класира 4-ти на първия тур. ) Същият Бонев, който различни представители и симпатизанти на Демократична България обвиняваха през цялата кампания във всички смъртни грехове, търсиха в негово лице основен враг и обясняваха, че цепи дясното и им краде гласове, които им се полагат от векове за векове, нали. Същият Бонев, който симпатизанти и представители на ДБ не спряха да наричат ляв в цялата кампания и се чудеха кой стои зад проекта му. (А идеята на Игнатов във всеки блок на партера да има ясла, а общината да има “ангажимент да откупува тези помещения на определени цени – под пазарните и над себестойността” лява ли е или дясна или просто не много умна?), защото само той можел да победи Йорданка Фандъкова на балотаж (което явно е признание, че това е непосилна задача за кандидата на Демократична България арх. Игнатов.)

Защо тогава от Демократична България издигнаха неговата кандидатура и кой кое дясно цепи и кой крепи статуквото? (тук историята, “старата десница” и старият й лидер мълчат). Всичко това в името на промяната, борбата със статуквото и да “разбием модела Фандъкова”, но да не допуснем Мая Манолова да стане кмет. Като не можахме да разбием статуквото по правилата на играта, сега ще търсим вратички да влезем през задния вход. И то с кандидат, на който през цялото време пречехме, шизофренично го обвинявахме ту в игра в полза на Фандъкова, ту – в задкулисна подкрепа на Манолова.

А, да не пропусна – през цялото време мнозина от “наш’те” наричаха избирателите на Бонев “глупаци”, “отчайващо тъп народ, дори не могат да разберат, че гласувайки за него, гласуват за статуквото”. Непосредствено след изборите пък ги обвиниха, че ето, Бонев има гласове за 5-ма съветници, пък ще вкара само себе си в СОС, другите му гласове ще се преразпределят за статуквото.

И вчера изведнъж – хайде, бе човек, ела ни отсрами на един балотаж. Който е невъзможен, де. Просто си представям как Манолова ще направи пресконференция и ще каже: “Ами добре. В името на общото благо, желанието за промяна на модела на управление на София, аз ще прежаля всички пари, които налях в тази кампания, ще покажа среден пръст на всичките си избиратели, (те, ако искаха да гласуват за Борис Бонев, нямаше да подкрепят нея), ще преглътна цялото си его, ще съобщя, че Радан е прав и съм неспособна да победя Фандъкова на балотаж. Ами, да, как не се сетих по-рано? Отказвам се! Сполай, народе! Сполай, Радане! Сполай, София! 

Ох, толкова е жалко, елементарно и наивно, че освен трудно за обяснение, тъжно за осмисляне, е и толкова смешно и отговарящо на въпроса защо от години в деня след изборите “старата десница” брои за успех трето място, един, с мъка, класирал се евродепутат и брой общински съветници в СОС, почти колкото на БСП. В синя София, нали. Ами, защото вечно тънат в някаква лепкава каша от политическо и човешко късогледство, тежка надменност, нелечим егоцентризъм и евтино схемаджийство.

Иначе, да, Хазарта, простите хора, които са населили София и не отиват да гласуват с калкулатор в джоба (за да изчислят поредната схема и “сложна” математика, която се върти в главата на “десните лидери”), гласовете от чужбина, които на местни избори нямам как да чакаме цяла нощ, Борис Бонев и майските температури през октомври са виновни, че пак сме извън играта.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!