Поклон, Йордан Радичков!

Два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Удостоен с много отличия и награди, както в България, така и в чужбина. Носител е на престижната италианска награда “Grinzane Cavour” (1984) за белетристика и на Кралския шведски орден “Полярна звезда” (1988). През 1996 година за книгата си “Малки жабешки истории” е вписан в Почетния списък “Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга. В България е носител на наградите: голяма награда за литература “Добри Чинтулов” (1980), награда “Аскеер” (1996) за цялостен принос в развитието на театралното изкуство, национална литературна награда “Петко Славейков” (1998), Голяма награда за литература на Софийския университет (2001). През 2000 г. е удостоен с орден “Стара планина” първа степен за цялостен принос в българската култура. През 2003 г. е удостоен и с Държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”.

Той е Йордан Радичков. Всички сме чели творбите му. Всички го познаваме. И го чувстваме близък. Защото има хора и писатели, уютни като огнище. Има думи, които действат като топло одеяло в дъждовна есен. Като ароматна супа. За душата. Има разказвачи, които са като завръщане у дома след дълго отсъствие. Сред чиито истории и  герои сърцето ти се чувства на мястото си. Радичков е такъв. Магичен. Радичков е вселена. Която умиротворява. И поглед навътре. Който намества разпилените парчета в душата.

Радичков днес щеше да навърши 88 години. Радичков с голямото си сърце, естественост и спонтанност. С думите, които избира. И начинът, по който ги подрежда. Поклон!

Едно време, като слушах как старите хора в моя край разговарят помежду си, имах чувството, че си разменят златни монети… Сега, като слушам как всички ние разговаряме помежду си, имам чувството, че си разменяме книжни левчета.

От ония смачкани и захабени от употреба книжни левчета, с които нищо не можеш да купиш! И може би тъкмо заради това, че нищо не може да се купи с тях, си ги разменяме така щедро помежду си! Толкоз за едно левче!

“Думи и думи”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!