Няколко райски кътчета, които заслужават вниманието ни целогодишно

Лятото съвсем не е задължително да е само плаж, пясък и вода, така че даваме идея за прохладна почивка, ей така, между дългите морски уикенди, за малко разнообразие и различно спокойствие.
Вярно, че от дъждовния юни не остана нищо освен болезнена надежда за слънце поне в оставащите само два месеца истинско лято, така че съвсем логично е да се запътим към морето, но само отбелязваме, че има местенца, които заслужават целогодишно внимание, а ние си обещаваме ако не в разгара на лятото, то поне в златна ранна есен да посетим ето тези няколко местенца и забележителности:

За Лещен вече сме разказвали и ние, а и на нас още много други. Място, което също носи славата си от уста на уста и всеки, стъпил там, може да разкаже за двете съкровища на Родопите – Коваечвица и Лещен – тези малки, райски кътчета, които е задължително да видиш с очите си.

Снимка: bulgarianhistory.org

Автентични, старинни, магични по вълнуващ начин, спокойни и тихи. Пълни с история, малки, завъртяни улички и хора с широки души. И точно там, в тези красиви села се намира и резерватът “Тъмната гора”, каньонът на река Канина, както и тракийските съкровища – скалните образувания “Козият камък” и “Черната скала”. Има какво да видиш и какво ново да усетиш по тези мистични, родопски земи, препоръчваме!

Оставаме на вълна селски туризъм и се местим в малкото планинско село Добърско, което се намира на около 20 км северно от Банско. Близо до селото се намира водопадът Щрокалото, който е с височина 30 м. и си е райска красота, която не еза изпускане. А веднъж стигнал дотам, няма как да не посетиш и църквата “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.

Снимка: historymuseum.org

Храмът е построен и изписан през 1614 година, като днес вече е музей и паметник на културата. Малката трикорабна базилика е считана за един от най-ценните образци на българското изкуство, най-вече заради автентичната архитектура и уникалните стенописи, които са запазени и могат да се видят. В приказна градина с много цветя, църквата е почти незабележима, но те съветваме да не подценяваш мащабите й и да направиш всичко възможно, за да се докоснеш поне за малко до това място.

И, ей там, между Рила, Пирин и Родопи, те съветваме да се разходиш и до Разлог. Ако не успееш да видиш всички 40 възражденски къщи в града, то поне Историческият музей, който се помещава в къщата на Никола Парапунов, и панорамната алея “Стъпалата” са задължителни спирки. Освен, че гледките около града са впечатляващи, то има и не малко забележителности, за които си струва да отделиш време и сили.

Снимка: Борис Бицин

И, понеже един ден е невъзможен за всичко, което изброихме, то спретни програма за поне няколко дни, отдадени на отдих, разходки, автентична градска архитектура и пищна природа. Имаме идея и къде да отседнеш и с това поставяме отправна точка Банско, или по-точно курортното градче Добринище (6км. От Банско), където се намира Русковец Термал СПА & СКИ Резорт.

Самостоятелни фамилни къщи, малки и големи апартаменти, за всеки по нещо, но най-вече всичко необходимо, за да си почиваш след дългите разходки!

Хвърли един поглед и в сайта, за да се убедиш, че е твоето място!

_______________

*Спонсориран материал

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!