Разкриха тайното послание в парашута на роувъра “Пърсивиърънс”

Върху парашута, с който роувърът “Пърсивиърънс” кацна на Марс преди дни е имало скрито послание, закодирано от член на екипа, като за него са знаели само 6 човека. Това стана ясно малко след като роувърът се приземи успешно на Червената планета. Тайнственият код обаче бързо беше разгадан и стана ясно, че върху парашута на “Пърсивиърънс” с бинарен код е изписано “Осмели ли се за велики дела” на оранжевите и бели райета.

Системният инженер Иън Кларк е човекът, който стои зад идеята и реализацията на кодираното послание. Той е вмъкнал и GPS координатите на централата на мисията в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, съобщи БТА.

Виж още: НАСА показа първи кадри от кацането на Марс на роувъра си “Пърсивиърънс”

Идеята да бъде поставено тайно послание се е зародила още преди две години, като инженерите са искали необичаен модел в найлоновата тъкан, за да следят ориентацията на парашута по време на самото спускане. Самият Иън Кларк е страстен почитател на кръстословици и споделя, че идеята му се се сторила забавна. Само той и още 5 други членове на екипа са знаели за скритото послание преди кацането. Те са изчакали и първите снимки на парашута и са вмъкнали тийзър в пресконференцията, която беше предавана по телевизията в понеделник.

Само след няколко часа обаче кодът беше разгадан. Цитатът “Осмели се за велики дела” е на президента Теодор Рузвелт и е като лозунг в лабораторията за реактивни двигатели, за това и е изписан на много от стените, а координатите на Лабораторията са на три метра от входа за посетители. Иън Кларк обеща следващия път да се постарае повече с изобретателността при закодирането.

На “Пърсивиърънс” са изрисувани и петте американски роувъра, изследвали Марс през годините.

Заместник-мениджърът на проекта Мат Уолъс обеща още скрити изненади, които ще могат да бъдат видяни, когато бъде разгъната двуметровата ръка на роувъра след няколко дни.

____________

Виж още: НАСА показа най-детайлната панорамна снимка от Марс

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!