Топла храна за душата

Ако за някои пенсионирането е синоним на почивка и време за хобита и развитие, то за други е равно на скука, сиво ежедневие, а често и ограничаване на социалните контакти и самота. Именно по тази причина, доброволци от асоциация “Auser” в тосканския град Емполи решават да създадат проекта “Заедно на обяд”. Голям брой възрастни хора, които с голямо желание обядват заедно, споделят истории и моменти от живота си, като за целта всеки ден се редуват до печката.

190201748-af196a54-e165-4053-a982-0ed6cca1fc6a

“Всяка сутрин отиваме да пазаруваме, после приготвяме храна и накрая обядваме заедно.” Всеки може да се включи, като заплати символичната сума от 3,50 евро за всяко хранене. Общината в Емполи осигурява мястото, където се готви великолепната кухня. Всички готвачи са доброволци. За някои от тях това е и начин да продължат да практикуват любимата професия. Като Росанна Грапи, която е на 70 години и целият й професионален път е минал в производството на торти и сладкиши и Алесандро Бикиере, на 86 години, който е работил като касапин, а сега се чувства благословен да помага на жените в готвенето.

2 3

Седмичното меню не е фиксирано и не се планира предварително. “Всяка сутрин, от понеделник до петък, отиваме на пазара в Емполи и развихряме въображението си. На място решаваме какво ще готвим и какви продукти ще са ни необходими. Опитваме се да не повтаряме едно и също ястие”, обяснява Камила Сербоне, президент на организацията, като подчертава, че това не е социална кухня. “Ние не се грижим за хора с финансови затруднения, нашата цел е друга – да работим с възрастни хора, които искат да продължават да се срещат с други хора, да комуникират, да се социализират, да обядват в приятелска компания, да не са сами”…

image (1)

В началото на проекта броят на участниците е минимален, сега всеки ден се събират повече от 20 приятели. Това е само една от многото инициативи на Auser, асоциация, която се занимава с подпомагане и координация на доброволци сред възрастните хора от района Емполи. Разбира се, че различните хора имат разнообразни интереси, но от Auser имат една обща цел – да стимулират ума, да им дават възможност да обогатяват своите умения, да не се чувстват самотни, да продължават да се чувстват полезни, значими, важни, харесвани. Без значение от възрастта.

Да, понякога парите и пълният хладилник не са достатъчни. Човек има нужда от отношение, от изслушване, споделяне, социалните контакти, разнообразно ежедневие, усмивка, съпричастност. Грижа. Не само за стомаха, но и за душата. Да знаеш, че не преминаваш сам през живота. Да живееш със спокойствието, че има кой да те държи за ръката или да обядва с теб. Да, едно общество само дава оценка на себе си – и чрез отношението към възрастните, самотните, различните, болните, слабите…

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!