Строги правила в Рим – възможно ли е “укротяването на опърничавата” италианска столица

Рим забрани облечените като гладиатори аниматори, които предлагат на туристите да се снимат с тях срещу пари. Кметът на италианската столица Вирджиния Раджи забрани т.нар. “гладиатори” в историческия център на града. Предвидена е и глоба – до 400 евро, ако се снимат с туристи, дори и да не им искат пари в замяна. Местните власти в Рим се борят с “гладиаторите” в продължение на години. Още през 2002 година закон задължи уличните артисти да преминат изпит, включително тест по английски език и тест за обща култура, преди да могат да работят в столицата.

Според властите обаче уличните артисти притесняват и изнервят туристите. В края на миналата седмица Раджи заяви, че новата забрана е оправдана, защото костюмираните гладиатори “имат негативен ефект върху движението по пътищата и пречат за спокойното разглеждане на културните забележителности, както и на живописната красота на града”. По думите й уличните артисти са “упорити и понякога агресивни към посетителите” на древния град. Един от главните проблеми е, че туристите много често не са предупредени, че ще им бъде поискана такса за снимка с “гладиаторите” и остават неприятно изненадани.

Това не е единственото ограничение, наложено от римския градоначалник. Наскоро Вирджиния Раги издаде заповед със забрана за хранене, пиене, плуване, катерене, къпане, игра с домашни любимци, и хвърляне на предмети във фонтаните. Забраната е валидна до края на октомври. От близо 15-те фонтана, попадащи в забраната, са и тези на Piazza di Spagna и Piazza Barberini, и всеки, нарушил заповедта, ще бъде глобяван с от 45 до 240 евро.

Фонтаните са сред най-притегателните места за туристите в Италия. В миналото хората са се събирали там, дори са перяли дрехите си. Но с нарастването на броя на туристите, нарастват и боклуците и посегателствата върху историческите забележителности. Затова в изявлението си Раги казва, че мярката се предприема, за да се гарантира адекватна защита на историческото, художествено и археологическо богатство на Рим.

Друга строга мярка, наложена е Раги, е забраната за консумация на алкохол по улиците и площадите на италианската столица. Причината: злоупотребата с него разваля летните вечери на града. Забраната е в сила от началото на този месец и ще е валидна до края на октомври. Според нея не е разрешено употребата на алкохол по откритите градски места между 10:00 вечерта и 7:00 сутринта. От десет до полунощ се забранява пиенето от “стъкло”, а от полунощ до сутринта – изобщо на алкохол, независимо в какво се съдържа. Продажбата му за навън също се забранява от 22:00 ч. нататък, както и консумацията му вътре в баровете и ресторантите след 2:00 през нощта. По данни на полицията до момента са наложени над 500 глоби.1089741_20150613_antialcol

Правила и забрани в Италия? Как се налага ред в хаоса? И възможно ли е “укротяването на опърничавата” италианска столица? Само времето ще покаже.

 

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!