“Мъж под прицел”

Росен Плевнелиев напусна Донкуков 1. Ликуй, народе! Или поне онази част от обществото ни, която го превърна във враг номер 1 “на тутраканската селищна система” и го обвини за всичките си проблеми и несгоди. Плевнелиев вече не е действащ президент, така че би трябвало да станем Швейцария на Балканите до няколко месеца. Поне ако се съди от изказванията на критиците му. “А дано, ама надали”… Но това е друга тема.

А сега една лична позиция. Не са много политиците, за които да не съм съжалила, че съм гласувала. Той е един от тях. И без да съм “соросоидка” и “грантаджийка” съм горда, че беше президент на България. Това са моите причини:

1. Защото беше първият, който се изправи срещу статуквото. Ще спомена само две имена – Делян Пеевски и Венета Марковска. За тези, които не помнят, малко факти: През 2012 година президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд. Малко хорнология: Кандидатурата на Венета Марковска предизвика скандал, след като Европейската комисия безпрецедентно се обяви срещу избора й. Комисията даде знак, че може да подготви допълнителен мониторингов доклад за страната ни часове след избора на Марковска в парламента. Въпреки острата обществена реакция и критиките заради сигнали срещу Марковска, както и молбата на премиера Бойко Борисов да се оттегли, на 15 ноември тя отиде да положи клетва като конституционен съдия. Президентът Росен Плевнелиев уважи полагането на клетва от страна на другите нови членове на КС и демонстративно напусна преди Марковска да се закълне. „Репутацията на Конституционния съд е най-важна за държавата и за демокрацията и се базира на репутацията на всеки един от неговите членове. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна и безукорна репутация”, каза президентът и напусна залата. Така на практика той я бламира, тъй като клетвата на новите конституционни съдии се признава единствено в присъствието на държавния глава. Тогава народни представители, чиито имена отдавна никой не си спомня, поискаха процедура по импийчмънт за президента Плевнелиев. На 14 юни 2013 година, часове, след като Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС, президентът Плевнелиев публично свали доверието си от Кабинета “Орешарски”. С ясното съзнание, че веднага ще настрои цялата пропагандна машина срещу себе си. Разбира се, че компроматната война не закъсня. Любовници, къщи в Гърция, купувани с чували с пари, обвинения, че не е достатъчно мъж… Епитети, етикети, грозни клевети, откровени манипулации. Атакуваха го.  Защото те не просто ненавиждат личността, която се изправи срещу им. Защото презират и най-малката вероятност да живеем нормално. Да сме правова държава. Задкулисието да не е едноличен собственик на капитала, наречен “Република България”.

2. Защото е един от малцината, които без страх осъдиха политиката на Кремъл. И това, разбира се, му донесе много негативи.  От “той ни води към война” до “иска да ни скара с Русия”. Толкова много “българи” и “патриоти” обичат Русия повече от България, че чак политиката на Кремъл им харесва. Тъжна история, чак не ми се коментира.

3. Защото е модерен. Рядко срещано явление в политиката ни, уви. И, не, нямам предвид смарт часовника му. Говоря за цялостното присъствие на президента Плевнелиев в българския политически живот. Технократ. Прави разлика между wi-fi и hi-fi, за разлика от някои бивши министър-председатели. Плевнелиев е едно от доказателствата, че и у нас могат да виреят политици с европейска визия. Без народняшки глупотевини и спомени от селото, мандрата, сиренето, сланината, киселото зеле на баба му, ТКЗС-то… Първият държавен глава, който инициира референдум за електронно гласуване. Първият президент, който си дава ясна сметка, че въвеждането на електронно управление е изключително важно за развитието на държавата. Първото служебно правителство, което Плевнелиев назначи, Кабинета “Райков”, изготви първия национален интегриран план за въвеждане на електронното правителство у нас.

4. Един от малкото политици  в най-новата ни история, който не си направи евтина реклама. Не ни занима с личния си живот, публичните му изяви бяха свързани с работата му. Чест му прави, че никога не си е позволявал да се плъзне по евтината плоскост на още по-евтините пиарски недоразумения…

5. Никога не демонстрира псевдо мъжкарство и криворазбран тестостерон. Без вдигнати самолети, мускули, отстреляни архари и канадска борба… Не разбирам мъжеството през нискочелести, навъсени балкански субекти, които демонстрират сила единствено чрез вторичните си полови белези и му благодаря, че демонстрира нагледно, че и тук “може по-иначе, може”.

6. Плевнелиев работеше за реформи, работещи, независими институции, реална, а не фасадна демокрация, образовани хора като коректив на популизма и фашистките изказвания. Не пожела да кадрува.

А враговете му… само като видиш кои са… Няма да ги коментирам. Само ще перифразим поговорката: “Кажи ми кои са враговете ти, за да ти кажа какъв си.” Е, Росен Плевнелиев само може да се гордее със себе си като види кои са най-яростните му критици. И кои бяха безгрешните, които хвърлиха ябълката.

P.S. И не на последно място – през последните 5 години една жена представи поведение, абсолютно непонятно за нашите географски ширини. Показа, че жените отдавна не са функция на мъжете, а самостоятелни личности. “Дават ме, мамо, по телевизора” не беше символ-верую на тази жена. Тя има професия, която не изостави, за да бъде “жена на мъжа си”. Разбира се, че чичовците, които разбират отношенията мъж-жена като “боса, бременна и до печката, правеща салата и наливаща ракия” не разбраха това поведение. Щото “истинските” мъже тропат по масата и заповядват на съпругите си да са тяхна сянка, нали. “Бе к’ъв мъж е като не може да накара жена си да се появява с него, беееее”, ревнаха в един глас всички балкански дребни душички, които си мислят, че истинският мъж “мирише на кон, пот, барут и тютюн”, гледа похотливо другите жени и мачка собствената си. И да, нейното име е Юлиана Плевнелиева. Тази жена доказа, че да си дама не е занаят, нито протокол. А състояние на духа и манталитет. А, както казва Камен Донев “Всеки мъж сам си поставя “оценка”, избирайки жената до себе си. Някои избират шестицата, други се оценяват за среден.”

На добър час, господин Президент!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

26 Коментари

 1. Няма да коментирам, хвалебствено писание защото уващавам правото на лично мнение, но не мога да отмина т. 2 защото то е клеветническо към милионите българи, които не могат да проявяват топли чувства към Русия, не само защото днес нямаше да я има България ако не беше Русия, но и защото ако не беше твърдата позиция на Русия на Парижката мирна конференция днешна България щеше да е окастрена по настояване на Запада.Така че топлото отношението към Русия е истински белег за родолюбие, а липсата му е просто чуждопоклоничество, което никак не се вписва в понятието за родолюбие.

  1. Политиката на Путин е нещо различно от любовта към Русия.Никой здравомислещ човек не може да оправдае агресията.И за мен лично чуждопоклоничество е развяването на чужди флагове на партийни и други събития.

  2. Кой ти втълпи подобна изродена фактология за Парижката мирна конференция? Руската СФСР ли настоява да се спази принципа за етническо самоопределение, те ли предотвратяват разпокъсването и поделянето на териториалната цялост на България, от страна на сърбите, гърците и румънците? Ревизирай си изнесените от теб данни!

  3. Стоян Жулев, ако прочетете история на Балканските страни, ще научите, че за “освобождението” на българите от турска власт са се състезавали Сърбия, Гърция, Австроунгария и Русия. Най-накрая Русия е избързала доста напористо, защото след Цариградската мирна конференция е осъзнала, че шансовете й да ни “освободи” чувствително спадат. Александър II спешно посещава Бисмарк и издейства подкрепа от него за война срещу Турция, при условие, че Русия не допусне французите да нападнат Германия при нейното обединение. Вярвате ли, че целият напор е бил от братски чувства? Ако беше така, нямаше да ги има всичките преврати и напъни после да се дестабилизира България и да се присъедини към Русия.
   А, колкото до Парижката конференция, защо и СССP гласуват за това България да има статут на победена страна, след като използват войската ни за своите победи??? Не е чудно, че допринасят за териториални придобивки на България, защото гледат на нея, като на Съветска бъдеща република.

  4. Господин Жулев,позволете ми да ви “стопля “душата с някои факти.Впериода май-октомври 1915г руските миноносци навлизат в български териториални води 14 пъти.Наближават българските брегове и ги обстрелват.На 14.10.1915г два руски хидроплана хвърлят бомби над Варна,следва артилерийски обстрел от бойните кораби, продължил 1 час и 7 минути.На 7.09.1916г Балчик и Каварна са обстрелвани от руски контраминоносци.Балчик е един от главните обекти на руските военноморски атаки-атакуван е цели 3 пъти-07.09;09.09 и 13.12.1916г.Варна става първият български град подложен на нощна бомбандировка.Варна е бомбандирана на Петков ден,а Балчик на Андреев ден.”Братска Русия”БОМБАНДИРА България на православни празници!А за боевете влезли в нашата история под името”Добричка епопея” ще добавя думите на генерал Иван Колев,с които той мотивира войските си:,Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България! През 1916г Иван Вазов възкликва:”О руси,о братя славянски,защо сти вий тука?Защо сте дошли на полята балкански немили,неканени гости?”Надявам се ви стоплих душата…

 2. Вярна и точна оценка за Росен Плевнелиев. Той има какво още да даде за България.Очакваме положителните му действия.На добър път г-н Президент!!! Амин !!!

 3. Изключително написано! Достоен Президент на скромната ни държава! За жалост много …няма да го разберат. Радвам се,че някой е написал моето мнение,но много красиво! Благодаря Ви за статията! И сетне някой обясни за” протокол Първа Дама”

 4. До Стоян Жулев – Самият Плевнелиев не веднъж е казвал, че обича Русия, но ненавижда политиката на Путин. А за статията – поздравления!Той ще си остане моят ПРЕЗИДЕНТ!

 5. Нямам нищо против него и работата му с изключение на това, че назидаваше един доста по-голям от него и страна, която може с едно пръстче да ни заличи. Нямаше нужда да размахва пръст с такава омраза без да има някакви конкретни причини – кога Русия ни заплаши с нещо? Просто не ми харесва позьорското държание – ту раболепничи и се кланя, засмян до уши, ту важничи със стиснати устни, като си мисли, че е авторитетен така, а е смешен – не става чисто визуално за президент човек, който ми говори с глас на настинала монахиня. Но наистина лошо впечатление ми направи, когато в последното си интервю започна да се хвали така, че чак ми се догади – толкова много “аз” не бях чувала през живота си накуп. И това какво е, освен избиване на комплекси. А за жена му няма какво да гадаем – за мен това беше простотия – не може да не си до съпруга си, ако го подкрепяш – те просто са в лоши отношения, няма какво да я величаете.

 6. Г-н Жулев, политиката на Руската империя към България винаги е била една и съща.Няма да е лошо да се запознаете с това, какво е взела и какво е дала Русия на България и особено след ОКУПАЦИЯТА НИ ПРЕЗ 1944 год.та да не говорим за Парижката конференция. Бихте могли да прочетете какво е писал Д.Благоев за Руската империя, а и какво е било отношението на Ботев, Левски, Карабелов, Стамболов. След събаряне мавзолея на Димитров е правен анализ на косата и други части на тялото. Поинтересувайте се за резултатите, поинтересувайте се защо Тито не отиде в Москва, а Димитров отиде и не се върна жив.

 7. Достатъчно интелигентно е написано, за да не си помисля, че авторката е подведена от някого. Интелигентността й, заедно с написаното води към към извода, че целенасочено изкривява фактите, за да манипулира четящите с някаква цел. Ще се опитам да не обобщавам, защото не прочетох цялото. Просто точка 1 ме препъна.

  Преди да снеме доверието си от кабинета Орешарски заради избирането на Пеевски, г-н Плевнелиев с похвали издаде указ за обнародване на измененията на закона, които бяха направени така, че да може точно Пеевски да бъде избран. И после снемаше доверието си. Защо не наложи вето след като всички бяха наясно за какви промени на закона става въпрос?

  Тръгнал си от клетвата на Марковска. Марковска можеше да се закълне и без той да е там и да приключи циркът. По някакви причини Марковска не се закле и не се подписа, от което Плевнелиев сега го сочат като герой.

 8. Беше прекалено голям за малките душички на много хора. Благодаря, че ни бяхте Президент г-н Плевнелиев!

 9. За мен това е единственият истински президент на Бъългария.Истински българин,честен и почтен човек, родолюбец!
  Пожелавам му да е здрав и успешен от тук нататък! Наистина заслужава едно голямо Благодаря! Бог да му помага във всичко! Амин!

 10. Толкова много плюене по българите, за да се похвали един президент! То проблемът винаги е при нас, че ние не го разбрахме, че ние не го дооценихме. Аз съм жена, и стоя зад мъжа си. Може не винаги да е прав, но навън, пред хора, тази криворазбрана еманципация не важи за мен. Била жена с позиция, ама не можа да бъде до мъжа си, когато имаше нужда от подкрепа, не от слугуване. Само това на мен ми говори много и за автора и за президент. А иначе, за последния нямам нито лоши, нито добри чувства, дойде, попрезидентства си, похвали се, отиде си. Точка!

 11. Никъде не видях името на автора на статията, и не се учудвам, защото толкова заблуден човек не може да съществува. А Росен Плевнелиев просто не беше моят президент и ще се постарая колкото може по бързо да го забрава. Оценки за мандата му ще пише историята.

 12. Така и не разбрах кой стои зад статията. Хората които не се срамуват от мнението си излизат с имената си под написаното.

 13. Най-добрия, най- реалният, най-достойният и най- смелият президент, който сме имали до сега ние – Българите!
  Чудесна статия – всичко написъно в нея съвпада с моето лично мнение за човека и президента на България – Росен Плевнелиев!

 14. Статията чудесна!Напълно съвпада с моето мнение и преценка за нашия президент.Това е най-достойният и културен президент.Много са точни думите на уважаемата журналистка “по враговете ще познаете личноста на обругания”На добър час господин президент!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!