В името на закона…

Факти: “Трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях. За пари или за евтина и опасна слава.” Това написа вицепремиерът и министър на вътрешните работи в свой статус във “Фейсбук”. Поводът – разпространеният видео клип, на който се вижда как граждани “арестуват” нелегални мигранти.

Гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението и съобразяването с държавните институции“, допълва Бъчварова. И припомни на медиите: “Излъчването на видеозаписи от гражданските арести показва безкритичност в търсенето на рейтинг и е лесен начин за облъчване на обществото.

Размисъл: Най-накрая представител на правителството да заяви публично, ясно и категорично, че подобно поведение е не само нехуманно, неморално и ненормално, но и нарушава закона. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова свърши “мръсната работа”, изричайки на глас истината, с ясното съзнание, че ще си навлече гнева на “патриотите” и сподвижниците им в социалните мрежи. И въпреки това го направи.

Да, за рейтинга има хора – и политици, и журналисти, готови на всичко. Включително да ръкопляскат на хора, които с действията си, приличат на башибозук. Добре, че все още има и такива политици, които, с риск да съсипят личния си рейтинг, не бръщолевят популистки глупости. Защото популизмът е една от последните спирки на разпадналата се държава. А и все пак има, макар и неголяма част от обществото, която няма нужда от “рамбовци” по границата. Искам държавата, в лицето на институциите, да гарантират правовия ред, да пазят граници от нелегални мигранти  и да борят престъпността. Затова си плащам данъците. От Динковци нужда нямам. Ако институциите ще толерират подобни “патриотични патрули”, по-добре да се саморазпускат. Защото от “граждани, които арестуват нелегални мигранти” до “граждани, които бесят на улицата всеки, който според тях е престъпник” има само една стъпка.

Така че – благодаря на министър Бъчварова, че изрече на глас това, което никой друг представител на изпълнителната власт не продума. Време беше някой да заеме адекватна, смислена, държавническа позиция. Не в името на рейтинга и запазване на поста, а в името на малкото останала държава.

П.С. На всички, които ще ме попитат “Кое е ПО-незаконно.. да преминеш без документи границата на друга държава.. или да “спреш” тези, които го правят?” (Защото това е един от основните доводи на защитниците на Динковците) ще го отговоря така: Няма по-малко незаконно и повече незаконно деяние. Както няма малко бременна жена. И малко скъсан студент на изпит. Или си спазил закона, или си го нарушил. Точка.

На всички, които пожелават “близки, интимни срещи с мигранти” на хората, които се противопоставят на Динковщината, ще отговоря така: “Не кълнете, не е християнско! Нали именно уж за изконните, християнски ценности се борите!” Имам и по-кратък отговор. Но няма да го напиша, от възпитание. Щото няма малко невъзпитано и много невъзпитано поведение. Мерси!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!