Саудитска Арабия планира засаждането на 50 милиарда дървета

Green Green и Green Middle East са двете иницитиви, които ще имат за цел да вземат награда за най-мащабно засаждане на дървета в света – 50 милиарда бройки. Планът е на Саудитските власти, които предприемат спешни мерки, насочени към защита на Близкия изток от изменението на климата. Саудитска Арабия е силно застрашена от повишаващите се глобални температури. Целите на инициативите Green Green и Green Middle East е да се комбинират усилията за удвояване на размера на защитените територии на Кралството и да се създаде огромен стремеж към зелена енергия, който би спомогнал за намаляването на глобалните въглеродни емисии с 8% и вътрешните емисии с 60%.

Като водещ световен производител на петрол, ние сме напълно наясно с нашата отговорност за напредъка в борбата срещу климатичната криза и че точно както играхме водеща роля в стабилизирането на енергийните пазари по време на петролната и газовата ера, ще работим за водеща роля в настъпващата зелена ера“, казват саудитските власти в разговор с Arab News.

Виж още: В помощ на природата

Планът на властите е чрез инициативите си да спомогнат за 50% зелена енергия до края на десетилетието.

През последните години Саудитска Арабия страда от опустиняване, силни пясъчни бури и ниски валежи. Преобразяването на градовете чрез зеленина ще спомогне и за съживяването на емблематичната арабска дива природа, както и за издигане на съществуващите защитени пустинни и морски екосистеми до 30% от суверенната територия на страната.

Освен за вътрешна промяна, Саудитска Арабия е предприела мерки и за подпомагането на страните в Близкия исток да инсталират по-модерни и ефективни въглеводородни технологии, които ще намалят емисиите. Повече подробности за конкретните методи и стратегии на програмата ще бъдат обявени през следващата година.

Това е само началото. Кралството, регионът и светът като цяло трябва да се движат напред с ускорени темпове в борбата срещу изменението на климата.

________________

*Заглавна снимка: Unsplash

Виж още: Мадагаскар отбелязва 60 години независимост като засажда 60 милиона дървета

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!