На борба с цензурата

От 27 септември до 3 октомври в Америка отбелязват Седмицата на забранените книги. Да, там всяка година от 1982 насам си имат такава, с която се обявяват против цензурата.

Процесът  по забраняване на литературна творба в САЩ е по-особен. Не си го представяйте като спиране на тиражи и горене на тонове хартия. Става въпрос за изключване на творба от училищна библиотека по искане на родител. За да се стигне до забрана на определена книга, първо тя трябва да бъде “предизвикана” от някого – най-често това са родителски колективи или различни църкви. Предизвикването става чрез подаване на формуляр с причините книгата да бъде премахната от училищната библиотека. Задължително е в него да пише в какво точно е обвинено произведението. След като формулярът е попълнен се сформира комисия, която прави ревю на книгата и решава дали да бъде премахната от съответната библиотека, или не. Звучи като откровена цензура, която всеки “добронамерен” гражданин може да налага. Така някои стигат и по-далеч – да забранят Хари Потър наприер, защото е “дело на Сатаната”. Това е мотивът на различни религиозни организации в Америка против магическата поредица.

Именно за да не се стига до такива крайности Американската библиотечна асоциация организира Седмицата на забранените книги. Идеята на събитието е да се бори срещу цензурата и да пази свободното право на четене и знание. Всяка година от асоциацията събират база данни от “предизвикани” и забранени книги, която може да бъде намерена на сайта им. В него място са намирали едни от най-великите класики – “Лолита”, “Полет над кукувиче гнездо”, “Спасителят в ръжта”, “Прекрасният нов свят”, “Хладнокръвно”, “За мишките и хората”, “На западния фронт нищо ново”, “Да убиеш присмехулник” и още много други. Най-често причините са: прекалено неприлично сексуално съдържание, расизъм, насилие, неприемлив език, ругатни и други оплаквания все в този дух.

Тази година обществената библиотека в града Чапъл Хил, Северна Каролина решава да се бори срещу цензурата по нов начин. Предизвиква местни артисти да предложат оригинални рисунки за избрана от тях забранена книга. Седемте най-добри илюстрации са поставени върху картички с дните от седмицата. Всяка от тях е посветена на различна книга. Посетителите на библиотеката по време на Седмицата на забранените книги могат да получат такива картички безплатно. Пълни комплекти от тях ще бъдат продавани, за да наберат средства за обществената библиотеката. Инициативата се организира за трета поредна година и набира все повече популярност. Казузата е ясна – свободно четене и свободен достъп до образование.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!