Изложба представя онлайн феномена “език на омраза” чрез реални заплахи и закани под формата на обекти за съзерцаване

„И какво ще ни направите!? Затова ви вкарват черни да ви шибат, а ние ще страдаме. Ние не искаме нашите деца и внуци да са педераси. Набийте си го в задниците, защото нямате акъл в главите, а ви интересува само как да ви изчукат. Ние сме българи, не сме боклуци.”

„Децата с увреждания нямат място в нормалните училища, не може да се саботира учебния процес и бъдещето на здрави деца, заради някакви майки с болни амбиции.”

„Майка ви ше еба аз на вас мръсни педераси на които мръсните евреи плащат да развращават младите българи. Дано скоро да отвориме пак лагерите за такива комунистически свине като вас! Пиночет и Франко знаеха как да се рзправят с такива боклуци!”

„Купи си вибратор и ходи се застреляй някъде , майка ти малоумна!”

Така звучат част от думите, с които са нападани онлайн много публични личности, журналисти и активисти за човешките права в България. Изложбата „Shit Storm: колекция от онлайн омраза“, организирана от фондация GLAS, за първи път ще представи пред публика и извън виртуалния свят подбрани реални закани и обиди, призиви към насилие и дори смъртни заплахи, отправени заради изявена гражданска позиция. Целта е не само да бъде обърнато внимание на феномена „език на омраза“, но и думите, представени чрез изкуството на различни автори, да бъдат изтощени от смисъла, дистанцирани до превръщането им в обекти на естетическо съзерцаване.

Чрез нежните си акварели илюстраторката Вероника Белчева (Belronika) пресъздава преживяването „език на омраза” в 2 минутна анимация и рисунки, в които вплита изписаните на ръка обиди от калиграфката Елизавета Ангелова. Това е първата колаборация между двете.

Един от най-изявените артисти в областта на шрифта у нас – Костадин Кокаланов, се включва в проекта като изписва на ръка върху завеси избрани обиди и закани, които са събирани в продължение на години от ЛГБТИ активисти, роми, евреи, феминистки, писатели, журналисти и др. Графичният дизайнер Стефан Чинов участва с работата „1000 думи”, в която са вплетени отново реално отправени заплахи онлайн, отпечатани върху платове.

Официалното дълго откриване на изложбата, с цел избягване на струпване на хора, ще се състои на 2 ноември, понеделник, от 18 до 21 ч. в галерия КО-ОП, на бул. Янко Сакъзов 17. „Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ ще продължи до 11 ноември включително и ще може да бъде разгледана всеки ден от 12 до 19.30 ч.

Изложбата се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта „Rainbow Over Hate”. Проектът се финансира от програма „Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020).

___________________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!