“Shopping and Fucking” на Марк Рейвънхил се поставя на софийска сцена под режисурата на Димитър Илиев

Пиесата “Shopping and Fucking” на Марк Рейвънхил (1966), един от най-емблематичните и провокативни британски драматурзи, ще се постави на софийска сцена под режисурата на Димитър Илиев в началото на март. Актьорите, които поеха предизвикателството да се въплътят в провокативните и трудни персонажи в пиесата, са Антония Кундакова, Ванина Йорданова, Георги А. Богданов, Вилиян Гешев и Радослав Радев. Сценографията и костюмите са поверени на Ванина Цандева, а музиката е на Румен Драганов.

Да консумираш или да те консумират? Това се пита в пиесата на Марк Рейвънхил. Зрителят е провокиран с редица екзистенциални въпроси относно стойността на човешкия живот в свят, в който всичко може да се купи, защото всичко се продава и има съответната цена. Истинските взаимоотношения се заменят с “транзакции”, превръщайки любовта и физическия контакт в обикновена търговия и нищо повече. В резултат на това всички морални кодекси и етични ценности се заличават. Пиесатa “Shopping and Fucking” разглежда този проблем по възможно най-бруталния, откровен и честен начин със средствата на драматургията и театъра. Това е пиеса за самотата и трагедията на младия(самотен) човек, оставен на произвола на нелеката си съдба – да се ситуира в обществото и да оцелява.

Авторът Марк Рейвънхил е сред най-скандалните британски драматурзи, а самата пиеса се появява в Роял Корт около година след “Взривени” на Сара Кейн и окончателно утвърждава движението на in-yer-face театъра. Още при появата си тя е разпозната като “черна комедия”, но използваща този традиционен и много характерен за британската драматургия жанр в крайно радикален и нецензурен вид.

Димитър Илиев
Снимка: Георги Сиркатов

Пиесата е определяна като крайна провокация. Режисьорът Димитър Илиев изважда на повърхността силни и разтърсващи сцени, за да потопи публиката в дълбоки теми от съвременния свят, който ни заобикаля, и в който и самите ние сме участници. Пиесата рови в рани и пипа фини струни на душевността, като едновременно с това поставя неудобни въпроси и теми, като търговията с морални ценности, която унищожава същинския смисъл на живота.

За Димитър Илиев това е втора пиеса, която режисира, след като през 2019 година направи забележителен дебют на сцената на театър “Възраждане” с постановката “Сладка смърт”, в която изключителни роли направиха актьорите Румен Драганов и Петър Петров.

Постановката е събитие в културния календар у нас и започна да трупа огромен интерес още преди самата предпремиера.

*Постановката ще се играе съобразно всички противоепидемични мерки, наложени от здравното министерство.

Предпремиерата и премиерата са с дати 4-ти и 5-ти март в пространството I AM Studio  на ул. “Георги С. Раковски” 149

За да запазите вашето място може да пишете до официалната страница на пиесата ТУК.

Актьорът Georgi A. Bogdanov в ролята на Марк
Фотография: Георги Сиркатов
Радослав Радев в ролята на Гари
Фотография: Георги Сиркатов
Вилиян Гешев в ролята на Роби
Фотография: Георги Сиркатов
Ванина Йорданова в ролята на Брайън
Фотограф: Георги Сиркатов
Антония Кундакова в ролята на Лулу
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!