Чалга до дупка. И един по-“Дълъг” “дудук”

Факти: Сценарист от Шоуто на Слави скъсал снимката на президента Росен Плевнелиев в ефир. Причината – решението на държавния глава да даде въпроси от референдума, иницииран от предаването, на Конституционния съд.

Припомняме: Росен Плевнелиев поиска Конституционният съд да се произнесе по три от въпросите от националното допитване – за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, за повторното питане за въвеждане на дистанционно електронно гласуване (по което гражданите вече се произнесоха) и за прекия мажоритарен избор на регионални полицейски началници. От екипа на Слави Трифонов реагирали остро на новината преди около седмица – сценаристът Тошко Йорданов нападнал президента, като обявил, че Плевнелиев не познава закона за референдумите, и го нарекъл “маша на престъпната политическа класа“. Снощи пък Филип Станев показал портрет на държавния глава по време на диалог с водещия и със сценариста Тошко Йорданов и го разкъсал на две. След това смачкал на топка хартията. “Това е един политически труп”, обявил той. В края на разговора учиндолският Бареков (простете, но не правя никаква разлика между двамата. Всъщност, единствената е, че Бареков не ни показваше сценаристите си в ефир. И вече не пееше чалга, б.р.) казал, че искрено вярва, че утре (днес – б.р.), когато конституционните съдии ще вземат решението си за референдума, те “преди да са съдии, ще са демократи и най-вече българи”.

Размисъл: Признавам, че не съм гледала “шоуто” снощи. Не го гледам от много време. Гнуслива съм – не ям мазно, не слушам чалга, не гледам турски сериали и Шоуто на Слави и не чета медии-бухалки. Накъртват ми и ми се повръща от тях. Разбрах за “героизма” на “видния българин” Филип Станев от статия в КлубZ. Медиите постоянно ни информират напоително за Трифонов и компания и поредната чалга, която са сътворили. Досега ги отминавахме с мълчание. Отново по хигиенни съображения. Щото такива хора разчитат на тъпото клише, че “няма лоша реклама”. Днес обаче няма да мълчим. Щото така навремето Слави институционализира чалгата във всичките й смисли и проявления. В национален ефир. Докато едни кротко си мълчаха и се срамуваха, този човек всяка вечер се вживяваше на българския Джей Лено и заливаше народонаселението с “искаш ли да праЙм на-на-най-на, тука във комбайна на-на-на-найна”. И вееше байряци, и се правеше на патриот. Превърна простотията и селяндурщината в тренд,  а войнстващия, агресивен национализъм в норма и модел на подражание.

Сега по същество:

1. Да късаш снимка в ефир на държавния глава, както и да се казва той, не те прави “борец срещу политическата класа”, а обикновен простак, който не познава мярката, не уважава институциите (Институцията Президент на Република България олицетворява нацията и единството й).

2. Да късаш снимка на всеки опонент не е свобода на словото, а обикновен фашизъм от едни тъмни времена, които си мислехме, че отдавна са зад гърба ни.

3. Да се противопоставяш по този циничен, първичен и елементарен начин на цялата политическа класа не те прави автоматично честен, свестен и национално отговорен. Може да плюеш всички политици и да си по-елементарен от всеки един поотделно и всички тях заедно. Едното не изключва другото. Когато си служиш с подобни средства, си е направо доказателство, че дъното е спирала, а теб не те е гнус да дълбаеш все по-надолу.

4. Това, че една национална телевизия няма никаква хигиена и позволява това да се случва в ефира й абсолютно безнаказано, не ти дава автоматично пълномощно да говориш от името на колективния, събирателен образ “българските граждани”, “български народ” и “хората”. Единственото сигурно тук е, че глупостта никога не е критична към себе си, бързо се самозабравя и решава, че има нотариален акт върху истината и може да определя кой е “истински българин” и кой не е.

5. Докато президентът Росен Плевнелиев беше хулен и нападан от медиите-бухалки,  защото се опълчи отрито и публично срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, Филип Станев е творял текстове като този:

Татуирана със два делфина сини,
поразголена по монокини – дини,
кожата й матова и много гладка,
най-типична – Руса Златка, Черна Златка.

Устните й сочни, сякаш са малини,
а очите – като гръцки маслини,
а бедрото, кат метрото е – надлъж,
Мамо, тате, Слава Богу, че съм мъж.

Мамо, мамо-о-о, тате, тате-е-е,
вашето момче с гадженце е за сефте.

Припев:
Вземане – даване с яката кака,
ще си я хвана тя да ме отрака!
Даже не знам откъде ми дойде –
“Ей тава е те” – мойто сефте!

Тук нямаме какво да добавим. Трудът и начините, с които човек си вади хляба и храни децата си, говорят красноречиво за него самия.

6. “Политически” труп не е обида. Всяка професия и обществена длъжност е до време. Интелектуалните недъзи и ценностните липси обаче съпътстват индивида през целия му живот, а диагнозата “душевен инвалид” е доживотна присъда. Често “краси” името ти и след това.

7. Как се нарича телевизията, която позволява такива същества да се възпроизвеждат в псевдофактори?! И дава ежедневна трибуна на поредния самозванец да бъде запомнен с нещо и да се чувства значим… Наистина ли не ни остава нищо друго, освен кротко да повърнем в ъгъла и да поплачем за медийните “стандарти” на територията, наречена България? bTV, Росен Петров не ви ли стигна?! Да очакваме ли Слави и компания утре да се изакат върху нечия снимка? Или да горят Конституцията, щото в нея няма точка първа: Слави президент завинаги? А Вие да говорите за “всички гледни точки”?!

8. СЕМ?! Да потърсим СЕМ? Съвет за електронни медии първи път? Съвет за електронни медии втори път? Продадено! На чалгата!

9. Няма да питаме има ли у нас Прокуратура… Знаем отговора на този въпрос отдавна…

10. До всички, които се радват на тези “шоумени” и в един глас с тях крещят: “Хак да им е на политиците”: “Хак да ни е на нас, ако си мислим, че такива индивиди ще “оправят” държавата. Ако тази сценка от снощи Ви харесва и продължавате да аплодирате тези хора –  тогава, моля Ви, не се оплаквайте от нищо, защото държавата е точно такава, каквато искате да бъде. Кочина!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

10 Коментари

  1. Авторката (защото използва женски род, единствено число в текста) защо е анонимна и не слага името си под тази статия? Точно така правят и пеевските бухалки – анонимни плювни, неподписани. Дългуча и неговите сценаристи, каквито и да са, поне застават с името си зад всичко, което правят. За разлика от анонимните бухалки, включително и този сайт.

  2. Хората казват пази ме не от турчин, а от потурнак. Плевньо например със същия ентусиазъм, с който е плюл Рейгън до 1989 г. като член и активист на БКП, сега плюе Путин. Можеш ли да имаш доверие на такъв човек, анонимни авторе?

  3. Браво за статията! Много добре написана.

    Все пак ползи от референдума има. Категорично постъпката на сценариста е меко казано просташка. Плевнелиев въобще не е цвете за мирисане, но все пак да не забравяме кой му е вицепрезидент и да не изключваме възможността от “съветване” по тази тема. Освен това в шоуто на Слави беше един депутат от Реформаторския блок, който ясно им каза, че такива въпроси наистина могат да се тълкуват като противоконституционни. За мен това с намаляването на депутатите е голяма глупост и пълен популизъм.

    Аз съм “ЗА” референдума с 2 ръце. Не ми пука каква е истинската причина за инициирането му. Реакцията обаче на сценаристчетата за мен е следната – едни политически олигарси, които се мислят за богопомазани и безнаказани, се сблъскват с друг вид олигарси – олигарсите в медията “Шоуто на Слави”, които си мислят, че могат да си правят когато и каквото си поискат, само защото 700 000 човека сме се подписали в референдума и каквото и да го правят все едно цяла България го иска! Да ама не! Не виждам нищо лошо конституционният съд да се произнесе по 3-те въпроса. Все пак сме демократична държава и това е демократична постъпка. Накъде отиваме ако протестираме против това???

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!