Сиромахомилството present: “KLETA MAJKA BALGARIQ”.

Леля Вили, която живее със 154 лева. Една краставица, кофичка кисело мляко от най-евтиното, два лимона, малко сирене и хляб. Жената иска от екрана финансовият министър Владислав Горанов да пазарува с нейната пенсия. Той отказва. Съспенс няма. Интересна развръзка – още по-малко. Всички мразят Владислав Горанов. Какъв човек е той, знае ли как се живее със 154 лева пенсия. Леля Вили е само пример. Подобни репортажи могат да се видят всеки ден. Водеща пита политик как би живял с 200 лева. Репортерка се интересува от материалното благосъстояние на премиера /както и да се казва той/. В ефир се говори за бедния народ и богатите политици. Те ядат много. Карат скъпи коли. Похарчили са 2347893907652 /колкото е по-голяма цифрата, толкова е по-драматичен гласът зад кадър/ лева за кафе и тоалетна хартия, еди колко си лева струва един депутатски костюм, толкова и толкова пари са похарчили министрите за летните си отпуски. X разходи за пътувания /броят се периодично/ на народните представители. ШОК! Депутатите с отпуска, дълга колкото ученическата ваканция. Постят ли народните избраници /щото иначе толкова духовната ни татковина се изхранва само с пост и молитва преди празници, ръфа постни солети, тримири и винаги взима причастие/.

Малко предложения от нас за още сиромахомилски репортажи и дописки:

– Здравният министър дава урина в ефир, за да усети колко са зле условията в лабораториите. /Винаги може да се дообагати темата: оперират го лайф, без упойка, за да види той как се мъчат пациентите ежедневно; ако е жена ражда на живо, екслузивно само по телевизията X.)

– Образователният министър бива набит с камшик от лош учител, който получава ниска заплата и е озлобен.

– Някой разбива дома на министъра на вътрешните работи, да го обере до шушка. Всичко това в репортаж, излъчен докато МВР-шефът е в студиото и гледа как хора с маски му крадат дрехите. Табелата свети аплауз. Всички умират от кеф как си намери майстора тая “гад.”

– Социалният министър да се храни само от социална кухня към църквата. Да види изедникът как живеят “обикновените хора”.

– Земеделският министър сади картофи, полива домати и дои крави. Може и да изчисти плевнята, стига мързел!

Предлагаме на продуцентите и един ексклузивен риалити формат: Бедна жена от Левуново живее една седмица в дома на министър, а министърът пасе овце в нейното село. Готинко, а? Ще рейтне?

А сега честно. Кому е нужен този популизъм? Ще забогатее ли леля Вили/ Пенка/ Иванка, когато мрази богатия овластен човек от телевизора? Наистина ли искаме депутати, министри и всякакви представители на властта да са голтаци? Да нямат какво да ядат, да ходят облечени с дрипи и – ако може, да не получават заплата.

Никой не спори, че много хора у нас живеят под ръба на бедността. Че буквално нямат какво да ядат. Че са обезверени, отчаяни, тъжни, болни и самотни. Но нека изискваме по-смислени неща от управляващите – закони, правила, норми, конкурентен пазар, нормални доходи, ограничаване на корупционните практики на всички нива. Нека настояваме за нормални условия за бизнес, съдебна, пенсионна, здравна, МВР и прочее реформи… Да сме безкомпромисни към всички институции, които не си вършат качествено работата. Да сме безмилостни към политиците, когато участват в задкулисие, съмнителни сделки, олигархични кръгове, списъци, тетрадки и лексикони…

А не да се интересуваме колко им струва вратовръзката. Защото това води до омраза. Зейва огромна пропаст. И пак сме разделени. И никога няма да “се оправим така”.

Сиромахомилството present: “KLETA MAJKA BALGARIQ”.

*Keep Your coins I want CHANGE – Дръж си монетите, искам ПРОМЯНА (от англ.език, бел.ред.)

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!