Смарт часовникът ни спасява от инфаркт

Болка в гърдите: Дали не е инфаркт? Отговорът може да дойде от смарт часовника: като го поставим на девет точни позиции на гърдите, той може да разпознае инфаркт с чувствителност до 94%. Това се демонстрира от италиански експеримент, чиито данни, публикувани в списанието Jama Cardiology, бяха представени на конгреса на Европейското общество по кардиология 2020. По този начин смарт часовникът се превръща в истински “сърдечен спасител”: не само позволява да се идентифицират сърдечните аритмии, но може да се превърне и в инструмент за навременна диагностика на инфаркт. Новата функция може да се използва и от спешен лекар или медицинска сестра, когато няма възможност да се направи бързо електрокардиограма (ЕКГ), а пациентът има симптоми на възможен инфаркт. Навременната диагноза е от съществено значение: ако коронарната ангиопластика се извърши в рамките на 90-120 минути от появата на симптомите, рискът от фатален край намалява наполовина.

Електрическата активност на сърцето
“Електрокардиограмата не винаги е достъпна веднага при съмнителни симптоми; смарт часовници, от друга страна, са постоянно на китката на непрекъснато нарастващи брой хора – обяснява Кармен Спакаротела, професор в университета Magna Graecia в Катандзаро и координатор на научните изследвания. Стандартните ЕКГ предвиждат прилагането на електроди, които измерват активността на сърцето в различни точки на гърдите.

Същата надеждност като стандартната ЕКГ
Авторите на изследването са анализирали 100 души, от които 80% със симптоми на инфаркт и 20% безсимптомни; всички записи на ЕКГ са направени с Apple Watch и едновременно със стандартен електрокардиографски преглед. “Резултатите показват, че при пациенти, засегнати от инфаркт, правилна диагноза е била поставена в 94% от случаите, благодарение именно на чувствителността на часовника – продължава Spaccarotella -. Вероятността здрав човек да има отрицателна ЕКГ е 92%. Това означава, че със смарт часовник е възможно да се извърши електрокардиограма със същата надеждност като стандартната ЕКГ при диагностицирането на миокарден инфаркт. Няма програма, която позволява автоматична диагностика, поради което е наложително данните да бъдат оценени от лекар; но такъв софтуер може да пристигне в бъдеще, какъвто е случаят с предсърдно мъждене”.

Бързата реакция е определяща
„В случай на болка в гърдите, особено ако тя е свързана с изпотяване и затруднено дишане, от съществено значение е незабавно да се направи ЕКГ, за да се провери възможността за настъпващ инфаркт – заключава Чиро Индолфи, президент на Италианското кардиологично дружество и главен автор на изследването -.

През последните години, благодарение на първичната ангиопластика, смъртността от инфаркт е намалена с 50%, при условие че процедурата се извършва в рамките на 90-120 минути след диагностицирането. Следователно смарт часовниците биха могли да спасят живота на по-голям брой пациенти “.

Източник: Corriere Della Sera

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!