Sofia Art Week 2019 – “Страхотно, но късно”

70 художници, 9 пространства и 1 цяла седмица събития, посветени на изкуството. Второ издание на Sofia Art Week 2019, организирано от Æther София наближава, а с него и ние сме на нисък старт за едноседмичен маратон, защото където е изкуството там сме и ние, то е навсякъде – навсякъде сме и ние, а сега е с епицентър София и ние мислим да потънем в прегръдките й, слънчеви, дъждовни, без значение, нали ще говорим и гледаме изкуство, ще пийваме и ще се радваме на хубави събеседници.

“Страхотно, но късно” е темата на тазгодишното издание, а защо така и какво се крие зад идеята, четем малко по-надолу. Ако все пак сме успели да те вдъхновим да начертаеш един по-различен план за седмицата между 15-ти и 22 юли, ако случайно не мокриш краката в морето, то сега ти изсипваме всичката налична информация от организаторите, пък ти прецени кога и как да се включиш:

Между 15-22 юли в София за втори път ще се проведе София Арт Уийк (Sofia Art Week) – платформа, целяща да превърне града в епицентър на интернационална среща между специалисти от сферата на изкуството като куратори, художници, критици, теоритици и активисти от различни държави и българските им колеги. Заедно чрез публични дискусии, изложби, пърформанси, алтернативни форми на образование, интервенции в градска среда и иновативни практики те ще предизвикат потенциала на изкуството в търсене на социална промяна. Такава е и темата на тазгодишното издание: “Страхотно, но късно”, базираща се на актуалната международна среда, изградена от противоречия, военни зони, скрити и открито банални политически програми, фалшиви новини и духовно осъзнаване.

Гостите и българските им колеги ще провокират публиката с въпроси като: Какви са новите изкази в изкуството? Kаква е истината: тази, която някой ти казва или тази, която преживяваш? Кой може да я изговаря и от какво се състои тя? Какъв е статутът на свободата и от какво се влияе? Индивидуална ли е борбата или изисква групово действие?

Тази несигурна свобода на съвременната епоха се превръща в начин на възприемане на реалността, оставяйки индивида в състояние на застой, виртуална неопределеност и себестагнация. Може би е време за действия? Какви биха могли да бъдат те?

Абревиатурата на София Арт Уийк от английски – “saw” се превръща в миналото време на глагола “да видя”. Също така в превод от английски SAW е трион. Какво трябва да загубим, отрежем, за да видим, прогледнем?

Райна Тенева и Мустафа Емин Бюиюкошун / IFPF

Æther София ви кани да се включите в седмичен, динамичен и мултипластов проект на социална ангажираност чрез икзуство, в който да се опитаме да преодолеем пасивния синдром в сърцето на съвременното общество.

София Арт Уийк ще се проведе в 9 различни локации с участието на 70 художници от цял свят и наситеност от събития през цялата седмица между 15-22 юли.

Какво да гледаме? Откриването. В понеделник на 15 юли в арт квартала на София “КвАРТал” седмицата на изкуствата ще започне с прожекцията на живеещата в чужбина Райна Тенева в арт пространството “SeeMeOn29” на ул. “Цар Симеон” 29 от 18:00 ч., след което ще се насочим към съседната ул. “Триадица” 5А и разположената в къща, строена от Фингов галерия “Espace Port.A”. Именно тук ще затвърдим началото с откриването на изложбата “Обективно (не)коректно”, курирана от Мартна Стефанова (Арт Фондация ДОМА), последвана от зрелищния пърфроманс “Златно безгрижие” на известната българска художничка Боряна Росса, асистирана от Войн де Войн и Мартина Стефанова. Ще се срещнем лично и чуем презентацията на руския режисьор и художник Олег Мавроматти, с когото ще си поговорим за пост-киното и арт-хауса, преди задължителната премиера на новия му филм в сряда, 17 юли от 18:30 ч. в Дом на киното. Накрая ще завършим с музиката на живото от берлинчанина Cosma Lab на същото място.

В следващите дни продължаваме: “All rights reversed” – серия от лекции в “Resonator”, съпроводени с намеси в публичното пространство на кураторката Маргарита Кудрина. Отново там във вторник от 18:00 ч. ще се отркие третата от изложбите, организирана от World of Co Наталия Риффо и Кевин Брофи.

В сряда, точно след премиерата на Олег Мавроматти се откриват двете основни изложби, организирани от Aether / Етер в парнтоьрство с Akademie Schloss Solitude в пространствата “SeeMeOn29” на ул. “Цар Симеон” 29 от 20:30 ч. и в четвъртък от 20:00ч. в галерия Underground (ул. “Владайска река” 4)

В събота като кулминация от събитията през седмицата ще се концентрираме отново в арт квартала “КвАРТал” на ул. Триадица, която ще бъде освободена от движение между 16-21:00 ч. За множество пърформанси, музика и работилници. Ще закрием София Арт Уийк накрая с музика от базираният в Берлин Dj Goro.

Каквко повече, запазете следващата седмица, защото ще бъде страхотно и не е даже никак късно!

________________

Цялата програма от събития и участници може да видите ТУК:

Заповядайте между 15-22 юли да анализираме заедно и търсим нови посоки на развитие и… “Don’t be Late, be Great!”

_______________

*Заглавна снимка: “Тела в пейзажи от сгради”, Йоанна Брукнер, 2018, фотограф: Ейке Уалкенхорст

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!