Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

Преди края” на режисьорката Елдора Трайкова, оператора Емил Христов и продуцента Асен Владимиров спечели голямата награда “Златен ритон” на Фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив 2020.

Разказана е една наистина впечатляваща история – за наближаващ апокалипсис, последните дни на едно село. Причината е залежи от въглища, открити на негова територия и необходими за работата на няколко ТЕЦ в промишления комплекс “Марица-изток”. През разказите на неколцината останали жители в селото зрителите виждат реалността и съдбата, която очаква местните хора – в техните изповеди има гняв, безпомощност, примирение, но не и надежда.

Тихо наследство” на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова е копродукция с НВО Europe. Петя Накова и главната героиня – Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на проекта започва от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на съдбата.

Виж още: Мария Бакалова спечели наградата “Изборът на критиците”

Третият български документален филм в програмата на 25-ия СФФ е филм-портрет за легендарния любимец на публиката – Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче различната сексуална ориентация е достатъчна причина един творец да бъде лишен от официални награди и публично признание. Режисьор на “Парцалев” е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.

На предстоящия София Филм Фест ще бъде показан и документалният филм на Ана Китанова – “Съдбата на скитника”. Филмът е първи документален разказ на младата режисьорка, чийто дипломен късометражен филм “Жената от фара” участва в конкурсните програми на редица международни фестивали. “Съдбата на скитника” пресъздава историята на 75-годишния Пави (Павел Йосифов) – колоритна личност, която живее в къщичка от кал в гората, без ток и вода. Той не спира да пише и чете на свещи, мечтае да издаде свой разказ и да бъде признат за писател. Премиерата на филма ще бъде на специалното издание на 25-ия СФФ през септември 2021.

__________________

Съдържание: София Филм Фест 

Виж още: Before Creating Academy организира един от най-мащабните фото конкурси у нас BECA Photo Award

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!