Софийският литературен фестивал подготвя седмото и най-мащабно издание

Едно от най-хубавите неща, които зимата ни подарява е времето, в което се потапяме в уют и топлина, дълбоки книги и ароматен чай. Между 9-ти и 15-ти декември обаче ще те извадим от домашната идилия, за да не пропуснеш нищо от предстоящия Софийски международен литературен фестивал. Организаторите се готвят за седмото издание на фестивала, което се очертава да бъде и най-мащабното досега.

Тазгодишните събития ще бъдат с фокус върху френскоезичната култура, като са планирани над 50 събития и над 100 участници.

Програмата ще започне с Международната конференция “Да пишеш на френски”, която се организира от Международната организация на франкофонията. С акцент на събитието, което ще се проведе през първите два дни на фестивала ще са темите, които най-често са засягани от френскоезичните автори като различни политически и социални въпроси, сексуалността, насилието, идентичността.

Публиката ще може да участва в срещи и дискусии с множество автори, като гостуващите писатели, пишещи на френски, са Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Махи Бинбин, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи. Участие ще вземат и три български писателки и поетеси, които пишат на френски – Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

От българска страна, авторите, които ще вземат участие в дискусиите са Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

“Разговори за бъдещето” е една от новостите на тазгодишното издание на фестивала. Срещата ще бъде посветена на публицистиката, като така организаторите ще включат в програмата и нехудожествената литература.

Лекция на тема “Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за възрастни)” ще изнесе Антон Стайков, като едновременно с това ще бъдат показани и комикси.

И тази година ще се проведе “Тайно поетическо четене”, което отново пази в тайна участващите поети, както и мястото, на което ще се проведе, но се изисква предварителното записване на публиката, тъй като местата са с ограничен брой, Това важи и за “Бързи литературни срещи” – събитие, което ще даде възможността за 5-минутна среща с един от участващите автори – Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов, на случаен принцип.

Домакини на тазгодишното издание на фестивала ще бъдат Мраморното фоайе на НДК, СУ “Св. Климент Охридски, Fox Book Cafe, “ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс” и Литературен клуб “Перото.

Успоредно с фестивала ще се проведе и 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата.

Още подробности можеш да научиш от страницата на събитието във facebook.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!