Как да спестим 32 милиона литра гориво?

За 4 минути можете да намалите разхода си на гориво с 4%. Това твърди, не кой и да е, а американският президент Барак Обама.

През 2008 г. по време на дебатите за президентските избори между сенаторите Барак Обама и Джон Маккейн се дискутира една много ключова тема – темата за смисъла и добавената стойност на добива на петрол от американските териториални води. Обама има необичайна позиция, като аргументът му е свързан с налягането в гумите на автомобилите. “Да подсигурим правилно напомпване на гумите е много просто нещо, което може да спести всичките усилия по добива на петрол, за който говорим”, казва Обама. “Можем да спестим толкова, колкото можем да добием”.

mccain obama

В отговор Маккейн подигравателно казва: “Моят опонент не иска да сондира, не иска ядрена енергия, той иска да си напомпате гумите”.

Checking Tire Pressure

Твърдението на Обама, че поддържане на правилно налягане в гумите може да спести толкова гориво колкото държавата би извлекла от новите сондажи, провокира търсенето на потвържение и доказателства. Може ли да бъде вярно? Може ли такъв лесен трик, който можеш да приложиш и да свършиш за 4 минути, да подобри икономията на гориво с 4% и да спести над 3.7 милиарда литра гориво годишно на Съединените щати? Отговорът, според държавната американска агенция за проучвания, е снизходително “ДА”. Меморандум от 9 февруари 2007 г. на правителствения отдел по отчетност цитира проучване, поръчано от Сената, че леките автомобили и лекотоварните камиони изразходват 481 милиарда литра годишно. В същия меморандум се споменава, че икономисти от Енергийния департамент на САЩ са изчислили, че загубата на гориво вследствие на увеличеното съпротивление, като резултат от недостатъчно напомпани гуми, е около 4,4 милиарда литра.

Явно в твърдението на американският президент има известна истина.

Ако вземем числата от публикация на Национална браншова асоциация “Електромобили” потреблението на гориво от автотранспорта у нас е около 800 милиона литра годишно. Дали пък правилното напомпване на гуми и регулярната проверка на налягането може да ни спести 32 милиона литра?

Нищо не пречи да изпробвате със собствения си автомобил и ако е така, не забравяте да благодарите на Обама 🙂

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!