“Шкаф за книги” – изкуството, което стопява различията

Докато много улични художници избират изоставени сгради и стари влакови коловози като платна за своите шедьоври, холандският уличен артист Jan Is De Man избира да извърви друг път – реализира оживени 3D картини върху фасадата на жилищна сграда. Той има за цел да създаде проекти, с които “всеки може да се идентифицира“. Най-новият подарък на Jan Is De Man носи името “Шкаф за книги” и е подарък за жителите на един квартал в Утрехт, Холандия. Художникът работи по проекта с колегата си Deef Feed, с когото са и съдружници в студио за татуировки.

“Хората от квартала ме потърсиха, поискаха от да внеса красота в живота им и в градската среда. Дадоха ми пълна свобода. Единственото условие беше да създам позитивен проект.

Първата ми идея беше да нарисувам усмивка. Огромна усмивка. Защото вярвам, че хората стават по-щастливи, когато всеки ден виждат усмивка. Но тази идея ми се стори твърде семпла и в крайна сметка не я реализирах”.

Идеята се избистря постепенно – Jan is De Man залага на т.нар. “l’oeil mural” – визуална илюзия  в изкуството, особено използвана, за да “подмами” окото и гледащият да възприема рисунката като реален, триизмерен обект.

Проучих формата на къщата и мястото, на което е построена тази къща. И изведнъж идеята да направя огромен шкаф за книги ме удари по главата. Обичам да постигам 3D визуални илюзии чрез изкуството си. Обичам също да виждам усмивки на лицата на хората. Реших, че тази идея обединява и двете ми страсти.”

Jan is De Man много държи да включи жителите на квартала в  артистичния процес.

„Срещнах се с хората и ги помолих да ми дадат заглавия на любими книги. По този начин успяхме да събърем книги на 8 различни езика в нашия шкаф за книги. Единственото ми условие беше да няма политически книги и религиозни заглавия. Исках този проект да ги обединява, да не да ги разделя. Всички останали книги бяха добре дошли”.

Една седмица на пълен работен ден. Точно толкова време е необходимо на Jan Is De Man и Deef Feed, за да пренесат идеята от хартията до стената на жилищната сграда. Според Jan Is De Man най-трудната част в работата по подобни проекти е избистрянето на концепцията.

“Най-трудната част е да се намери правилната концепция, която да пасва на стената, да пасва на квартала, на вкуса, на характера на хората, които обитават мястото. Когато стигнем до правилната идея, реализацията не е трудна.”

“Шкафът за книги” бързо се превръща в повод за срещи между съседите, а сградата се превръща в място, пред което хората спират, за да си направят селфи. За спомен пред този шедьовър на учличното изкуство.

„В този квартал живеят хора от различни държави, които говорят различни езици, споделят различни религии и вярвания. Това е мултикултурен квартал. Целта на изкуството е да обединява. И мисля, че с този проект постигнахме напълно целта. Дано това трае дълго. Хората се събират, говорят си за книги, обсъждат заглавия. Независимо от различната култура, религия, вяра. Независимо дали споделят леви или десни политически позиции. И това е най-ценното”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!