Студио Roosegaarde създаде впечатляваща светлинна инсталация насред нива в Нидерландия

Нидерландският художник и новатор Daan Roosegaarde е един от най-дейните артисти, създаващи социални дизайни. Като творчески мислител той изследва връзката между хората, технологиите и космоса. Този интерес се заражда още в детството, когато Daan Roosegaarde е пленен от красотата на създания като светулки и медузи. Неговото увлечения по изследване на природата, едновременно с любопитството към развиващите се технологии, дава солиден тласък на бъдещите му творби. Сред най-емблематичните му проекти са SMOG FREE PROJECT – най-големият пречиствател на въздух на открито) и VAN GOGH PATH (велосипедна пътека, която свети през нощта).

Daan Roosegaarde основава своето студио през 2007 година, когато сформира екип от инженери и дизайнери, с които проектират и реализират пейзажите на бъдещето. Наградите не закъсняват и студиото може да се похвали с номинации и отличия, получени от най-престижните конкурси по архитектура и дизайн в света.

Виж още: “Tower C” – новият проект на Zaha Hadid Architects

Като лаборатория за социален дизайн, холандският художник и иноватор Daan Roosegaarde и неговият екип от дизайнери и инженери свързват хората и технологиите в произведения на изкуството, които подобряват ежедневието в градската среда, предизвикват въображение и се борят с климатичната криза. Ние създаваме пейзажи на мечтите. Чист въздух, чиста вода, чиста енергия и чисто пространство са нашите нови ценности. Светлината е нашият език.“, споделя дизайнерското студио.

Един от последните проекти може да се опише като 20 000 кв. метра сияние, красота и практичност или фантастична светлинна инсталация сред насаждения с праз край град Лелистад, Нидерландия.

Photo Daan Roosegaarde, shared with permission

Светлинният арт проект на дизайнера имплантира редове с червени, сини и ултравиолетови светлини, които блестят вертикално през насажденията и се променят в красиви движения.

Най-новото произведение на DAAN Roosegaarde GROW е почит към красотата на земеделието. “През повечето време почти не забелязваме огромните области на Земята, които буквално ни хранят. GROW подчертава значението на иновациите в селскостопанската система: Как модерният дизайн на светлината може да помогне на растенията да растат по-устойчиво? Как можем да направим фермера герой?“, споделят авторите на идеята.

Photo Daan Roosegaarde, shared with permission

Многостранният проект е едновременно естетически и практичен: сияйният пейзаж е визуално зашеметяващ, докато вградените елементи подобряват растежа на растенията и намаляват наполовина употребата на пестициди. Студиото е работило със съществуваща фотобиологична технология и използва различни похвати за подобряване на устойчивостта на културите и техния растеж, без добавяне на химикали.

В свое интервю авторът казва, че това ще е началото на редица подобни проекти.

Виж още: Барселона реконструира част от градското си пространство, за да се превърне в град без коли

Светлинният проект “Grow” отне на студио Roosegaarde около две години, за да бъде завършен.

Ето и какъв е крайният резултат

Photo Daan Roosegaarde, shared with permission

Photo Daan Roosegaarde, shared with permission

___________________

Виж още: Парк на мястото на мол? Може, да, макар и не у нас

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!