“Маските падат и всеки избира страната, на която да застане”

“Маските падат и всеки избира страната, на която да застане”. Цитатът е на правосъдния министър Христо Иванов, който се оказа най-мразеният човек в държавата. ВСС, ВАС, Главна прокуратура, съветникът по антикорупционните въпроси на премиера Борисов Яне Янев, бившият служебен министър-председател Георги Близнашки, депутати, медиите-дето-не-са-на-един-депутат. ВСИЧКИ! Всички в един глас срещу един човек, който излезе и каза накратко: “Добър ден, искам да направя съдебна рефора, щото така повече не може. Съдебната реформа. Това е разделителната линия. Лакмусът. От едната страна стоят хора, които с аргументи обясняват защо реформата е толкова важна. (А и май няма българин, сблъскал се с “чудесното” ни правораздаване, който да не е убеден във важността на промяната в системата). От другата страна са хора, които обясняват, че реформата е вредна, опасна, безсмислена, сбъркана, неефективна, “защото така”. Няма обяснения, няма мотиви. Еми, няма нужда от нея, толкоз! Вторите винаги са по-шумни. Нападат, стрелят, обиждат всеки, който иска промяна. Колкото по-категоричен си, че реформа ТРЯБВА да се случи, толкова си по-оплют, охулен, обруган. Обявяват ти война. Искат ти оставката. Оплакват се на премиера от теб, обвиняват те във всички смъртни грехове. Появяват се журналисти, чийто ресор е “Христо Иванов”. Всичките 5 статии, които излизат в търсачката на сайта на вестник “Труд” на журналиста Калоян Стоев, са насочени срещу правосъдния министър и реформата, която той и екипът му предлагат. Никой не познава този журналист, никой не е чувал за него, но пък негова дописка накара държавното обвинение да образува проверка срещу Министерство на првосъдието. А главният прокурор Сотир Цацаров заяви днес пред журналисти, че Прокуратурата няма да разпитва автора на публикацията.

Има и такива, които обясняват как съдебната реформа просто няма как да стане. Не, че не е полезна, ама видите ли, не може да се случи. Няма как конституционните промени да се приемат от Обикновено Народно събрание. Само Велико Народно събрание е в състояние да гласува измененията, а пък то сега не е моментът, не му е времето, има по-важни неща за правене, не това е най-големият проблем на България и прочее изсмукани от пръстите обяснения за наивници. Защото колкото повече някой не иска нещо да се случи, толкова повече втълпява на останалите, че просто е невъзможно то да се случи. Борят си се за статуквото.

Въпросът е много простичък: Ние, гражданите, наивници ли сме? Ще се хванем ли толкова лесно на въдичката. Щото ако клъвнем, наистина не заслужаваме съдебна реформа, не заслужаваме и хората, които искат да я случат. Или ще се усетим, че някой ни подценява, манипулира ни, хваща ни за “канарчета” с една единствена цел: реформата да НЕ се случи. А КОЙ не иска нормално, бързо и качествено правораздаване, премахване или поне редуциране до минимум на корупционните практики, да почистим “гнилите ябълки” (както ги нарече френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и естествено, атаките срещу него не закъсняха), разкъсване на срасналите се мафия и държава? Някой, който обяви война на тези, които искат промяна. #КОЙ? “Маските падат”. По страната, която са заели ще ги познаете!

P.S. Как още никой не се е сетил да обвини Христо Иванов, че закусва с малки деца, не знам. Може би се дължи на бедно въображение!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!